Γράφει ο Σπύρος Πλουμίδης

Συζητήσεις επί συζητήσεων έχει προκαλέσει το τραγικό δυστύχημα με την Πόρσε στην εθνικό οδό Αθηνών-Λαμίας που είχε ως αποτέλεσμα των θάνατο 4 ανθρώπων. Ένα δυστύχημα που επειδή έτυχε να αποτυπωθεί στην κάμερα ασφαλείας μένει στο μυαλό όταν το βλέπεις και σοκάρεσαι από την σφοδρότητά του και για το πώς μέσα σε λίγα λεπτά χάνονται και αλλάζουν τα πάντα.

Το αμάξι που προκάλεσε την τραγωδία ήταν πόρσε και ο οδηγός της ο γιός του ιδιοκτήτης της αλυσίδας jumbo. Από την ώρα που έγινε γνωστό ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι απόψεων για τον πλούσιο απόγονο, που δεν υπολογίζει τίποτα και που επειδή έχει ακριβό αμάξι μπορεί να κάνει ο,τι θέλει στους δρόμους και όλα αυτά. Μέχρι ένα σημείο έχουν βάση. Ο κάθε πλούσιος και οι απόγονοί του, μπορούν να κάνουν ο,τι θέλουν με τα λεφτά τους. Πάντα μπορούσαν.

Εδώ όμως το θέμα είναι άλλο. Δεν είναι θέμα πλούσιου ή φτωχού η οδηγική συμπεριφορά. Είναι θέμα παιδείας. Και παιδεία στο τιμόνι έχουν ελάχιστοι σε αυτή την χώρα.

Στη θέση του πλούσιου απόγονου με την πόρσε, θα μπορούσε να ήταν ο μεροκαματιάρης από την λαϊκή γειτονιά που κυκλοφορεί με το «κωλοφιαγμένο» μικρό αμάξι που πάει «τρένο». Δεν πάνε μόνο οι «πλούσιοι» στα λιμανάκια, στη βούτα και στα άλλα στέκια για κόντρες.

Δεν είναι υπόθεση αυτό, είναι πραγματικότητα. Κάθε χρόνο στην άσφαλτο θρηνούμε χιλιάδες θύματα, χιλιάδες καταστραμμένες οικογένειες. Κάθε χρόνο χάνεται στους δρόμους ένα μικρό χωριό.

Και δεν φταίει η κακία στιγμή, ούτε επειδή τα θύματα τα είχαν «γλωσσοφάει» όπως ακούγαμε για καιρό για κάποιο άλλο δυστύχημα.

Είναι η παιδεία μας, η οποία αποτυπώνεται με τον καλύτερο (και τον πιο φρικτό) τρόπο όταν πιάνουμε τιμόνι στο χέρι.

Όλοι ή αλλιώς η συντριπτική πλειοψηφία είμαστε εν ενεργεία δολοφόνοι όταν οδηγούμε. Κανείς δεν ακολουθεί τον Κ.Ο.Κ. ΌΛΟΙ έχουμε περάσει με κόκκινο γιατί έλα μωρέ δεν περνάει κανείς, άδειος είναι ο δρόμος. ΌΛΟΙ έχουμε τρέψει πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας μέσα στην πόλη και στις εθνικές οδούς γιατί έλα μωρέ αφού το αμάξι μπορεί γιατί να μην τρέξει. ΟΛΟΙ έχουμε κορνάρει στην αριστερή λωρίδα κάποιον που πάει με το επιτρεπόμενο όριο γιατί έλα μωρέ αφού πάει σαν κότα. ΟΛΟΙ έχουμε πιει ένα ποτηράκι παραπάνω αλλά πιάνουμε το τιμόνι γιατί έλα μωρέ εγώ δεν καταλαβαίνω τίποτα, δεν με πιάνει το ποτό.

ΟΛΟΙ βγάζουμε στο τιμόνι τον χειρότερο εαυτό μας και την μαλακία που μας δέρνει σαν ανθρώπους και σαν φυλή. Μαγκιά, επίδειξη, με ένα τσιγάρο στο ένα χέρι και με την φραπεδιά στο άλλο που λέει και ξαναλέει ο Ιαβέρης, αλλά όλοι τον θυμούνται σε τέτοια τραγικά γεγονότα.

Δεν αποκτήσαμε ποτέ παιδεία ούτε στην οδήγηση και αυτό φαίνεται με τον πλέον τραγικό τρόπο στον δρόμο. Δυστυχήματα συμβαίνουν κάθε μέρα, κάθε ώρα στη χώρα. Και αυτό που φταίει είναι η οδηγική μας συμπεριφορά.

Απλά αυτό το δυστύχημα αποτυπώθηκε στην κάμερα και μας σόκαρε. Και αυτό ίσως είναι και καλό μέσα σε όλη την τραγικότητα του συμβάντος. Μπορεί μερικούς να μας ταρακουνήσει…