filis

Γράφει ο Σπύρος Πλουμίδης

Αναμφίβολα πρόσωπο των ημερών είναι ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης λόγω των “προκλητικών” δηλώσεων του για τις αλλαγές που επιχειρούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ο κ. Φίλης λοιπόν σύμφωνα με πολλά ρεπορτάζ φέρεται να έχει… απαγορεύσει τους γονείς να προσφωνούν τα παιδιά τους “πρίγκιπες, πριγκίπισσες και βασιλιάδες” καθώς και πως είναι “παρά φύσιν η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στο γυμνάσιο”.

Διαβάζοντας αυτούς τους τίτλους τι πιο λογικό να εξοργίζεσαι με τον Φίλη και τον κάθε Φίλη καθώς ακούγεται τουλάχιστον εκνευριστικό να σου λέει κάποιος πως θα αποκαλείς το παιδί σου. Ή να προσπαθεί να σε πείσει πως η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών είναι παρά φύσιν.

Είναι όμως έτσι; Δεν είναι!

Χωρίς καμία διάθεση να υπερασπιστώ των εν λόγω υπουργό, με τον οποίο διαφωνώ σε πολλά πράγματα μαζί του, η παραποίηση των λόγων του φτάνει σε επίπεδο κιτρινισμού.

Το υπουργείο επιχειρεί μια τομή στη δημόσια εκπαίδευση με την εισαγωγή ενός κώδικα τιμής στην καθημερινότητα των μαθητών. Η προσωπική μου γνώμη είναι πως πρόκειται για μια τεραστίων διαστάσεων πατάτα που δεν προσφέρεται για τίποτε άλλο εκτός από… τρολάρισμα.

Το απόσπασμα λοιπόν για τους… πρίγκιπες και τους βασιλιάδες αναφέρει χαρακτηριστικά

«Το παιδί καθενός είναι μοναδικό και ξεχωριστό για τον ίδιο. Ωστόσο, είναι ένα παιδί ανθρώπων όπως κάθε παιδί ανθρώπων: Διαφορετικό αλλά ίσο με τα άλλα, και όχι πριγκίπισσα ή βασιλόπουλο».

keimeno

Όπως βλέπετε λοιπόν ούτε για απαγορεύσεις μιλάει, ούτε για… κομμουνιστικές μεθόδους χειραγώγησης. Αυτό όμως που πέρασε στο σύνολο των ΜΜΕ και των social media είναι πως ο Φίλης απαγορεύει στους γονείς να αποκαλούν έτσι τα παιδιά τους. Από το πουθενά και με το έτσι θέλω οι “πριγκίπισσες και οι βασιλιάδες” μπαίνουν στην πολιτική ρητορική της χώρας.

Πάμε τώρα στη δεύτερη δήλωση με την “παρά φύσιν η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στα γυμνάσια”.

Η ακριβής δήλωση ήταν “Παρά φύσιν να διδάσκονται στην Α’ Γυμνασίου 3 ώρες Αρχαία και 2 ώρες Νέα Ελληνικά”.

Όπως βλέπετε δεν έχει καμία σχέση η δήλωση Φίλη με το πως παρουσιάστηκε στο σύνολο των ΜΜΕ. Και όντως έχει δίκιο. Όχι όμως για τις τρεις ώρες διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών αλλά για τις δυο μόνο ώρες διδασκαλίας των νέων ελληνικών στα σχολεία.

Εκεί θα έπρεπε να είναι το μεγάλο στοίχημα της παιδείας. Να μπορέσουν οι μαθητές να διδαχτούν σωστά τα νέα ελληνικά και παράλληλα τα αρχαία. Και να μειωθούν οι ώρες μαθημάτων που δεν προσφέρουν τίποτα στην εκπαίδευση…

Ο κ. Φίλης κρίνεται και θα κριθεί για το όποιο κοινοβουλευτικό του έργο και για την πορεία του σαν υπουργός Παιδείας. Αλλά τέτοια παραποίηση δηλώσεων και θέσεων δημιουργεί μόνο εντυπώσεις και φτάνει την δημοσιογραφία στα όρια του κιτρινισμού. Και αυτό είναι χειρότερο από τις όποιες δηλώσεις του όποιου Φίλη…