Συνήθως δεν γελάω σε κωμωδίες. Καταλαβαίνω το χιούμορ αλλά δεν μου βγαίνει γέλιο παρά σε ελάχιστες εξαιρέσεις. Η παράσταση «Δώρο Γενεθλίων» είναι μια από αυτές τις εξαιρέσεις.

 

Ο Χένρι – εντελώς τυχαία – την ημέρα των γενεθλίων του, βρίσκεται με μια βαλίτσα που περιέχει λεφτά. Πολλά λεφτά. Τόσα που του επιτρέπουν να πραγματοποιήσει όλα του τα όνειρα. Επιστρέφει στο σπίτι και μοιράζεται το ανέλπιστο δώρο με τη γυναίκα του Τζιν, η οποία όμως δεν χαίρεται και τόσο με το γεγονός. Από εκεί και πέρα, ξεκινάει ένα γαϊτανάκι ψεμάτων, παρέλασης προσώπων, συνεχών εξελίξεων και ανατροπών.

 

Σχέσεις δοκιμάζονται, απλοί άνθρωποι «αλλάζουν» συμπεριφορά και κάνουν το παν για να κερδίσουν «κάτι». Δεν είναι μόνον τα χρήματα. Είναι η ελευθερία που σου δίνουν, η αίσθηση πως επιτέλους ανταμοίβεσαι για την σκληρή δουλειά και τις προσπάθειες επιβίωσης.

 

Αυτά ως προς την υπόθεση. Έχω μια λόξα με τα κείμενα. Ο Ray Cooney που έγραψε το έργο δεν είναι τυχαίος. Το κείμενο του όμως σίγουρα ευτύχησε στην απόδοση του Βασίλη Θωμόπουλου ο οποίος κατάφερε να μεταφέρει τις λέξεις έτσι ώστε να συνδυαστούν με την δική μας κουλτούρα (και επικαιρότητα, θα καταλάβετε τι εννοώ όταν δείτε την παράσταση). Η σκηνοθεσία του είναι σφιχτή, ευφάνταστη και αξιοποιεί πλήρως τους ηθοποιούς του.

 

Οι ερμηνείες είναι σε εξίσου υψηλό επίπεδο. Σε διάφορα σημεία ταυτίζεσαι με όλους τους χαρακτήρες. Οι ηθοποιοί παίζουν με κέφι το οποίο μεταδίδουν απόλυτα στους θεατές.

 

Ο Γεράσιμος Γενατάς δεν χρειάζεται συστάσεις, το ταλέντο του είναι αναγνωρισμένο. Ως Χένρι περνά από διάφορα στάδια και συμπεριφορές. Η Μαριάννα Τουμασάτου, επίσης. Το κωμικό της ταλέντο «γεμίζει» την σκηνή. Χάρηκα πολύ που την είδα στο θέατρο, ήταν εμπειρία για μένα.

 

Η παράσταση παίχτηκε το καλοκαίρι στην επαρχία και μπορείτε να την δείτε στον πολύ όμορφο χώρο του θερινού θεάτρου Λαμπέτη. Θα παίζεται μέχρι τις 31 Αυγούστου.

 

Αν θέλετε να διασκεδάσετε, να γελάσετε και να φύγετε παίρνοντας μαζί σας χαρά και ατάκες που θα σας μείνουν, προλαβαίνετε ακόμη.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ.