Γράφει η Άννα Παχή

Ακροβατώντας μεταξύ λογικής και παράνοιας, ο Αίας αναπολεί την ζωή του. Οι μάχες έχουν – τυπικά – τελειώσει. Ο ίδιος απέμεινε μόνος, τσακισμένος, να σκέφτεται τις προδοσίες, τις χαρές, τις νίκες. Στο λυκόφως των ημερών του, πολλά τον πίκραναν, περισσότερα τον πλήγωσαν και δεν ήταν τα όπλα. Αυτά ίσως είναι το μόνο πράγμα που δεν τον πρόδωσε ποτέ. Κι αν ο πόλεμος τέλειωσε, η μάχη η εσωτερική του Ανθρώπου δεν τελειώνει ποτέ. Κι ο Αίας, παραγκωνισμένος από τους συναγωνιστές, τυφλωμένος από τους θεούς,  δεν λύγισε, δεν νικήθηκε.

Αυτός είναι ο καμβάς της παράστασης “Αίας”, βασισμένης στο μονόλογο του Γιάννη Ρίτσου από το έργο του “Τέταρτη Διάσταση”. Σκηνοθετεί και ερμηνεύει ο Γιάννης Τράντας που καταφέρνει να φέρει εις πέρας και τους δυο ρόλους του. Η σκηνοθεσία του λιτή, όμως γεμάτη συμβολισμούς που δίνουν ιδιαίτερο βάθος στο ήδη ουσιαστικό έργο. Η ερμηνεία του σχεδόν χορευτική.. Από την σκληρότητα στην ευαισθησία, από τον βαθύ πόνο στην άκρατη περηφάνια, πάντα όμως με την δύναμη που δίνει η γνώση του Σωστού. Με απόλυτο σεβασμό στο κείμενο του μεγάλου μας ποιητή, ο Γιάννης Τράντας μεταφέρει τον θεατή στις ακτές της Τρωάδας για να γίνει κοινωνός μιας ρημαγμένης ζωής, που δεν σταματά παρόλα αυτά, να μάχεται.

Η Μαρία Γώγου στον ρόλο της Τέκμησσας, τονίζει ακόμη περισσότερο την μοναξιά του ήρωα. Λειτουργεί ως αφηγήτρια στο δράμα του, μένοντας τεχνηέντως στην σκιά. Την παράσταση συνοδεύει παίζοντας πιάνο ο Γιώργος Δουρδουμπάκης, προσφέροντας με τους ήχους του κάτι το μυστικιστικό σχεδόν.

Η παράσταση “Αίας” δημιουργεί εικόνες, πολλές και ποικίλες. Σε παρασέρνει σε έναν λόγο που δεν ακούγεται συχνά πια, δυστυχώς. Σε καμιά περίπτωση δυσνόητη, είναι εν τούτοις μια παράσταση που σε κάνει  να νιώσεις και να σκεφτείς. Μην την χάσετε.

Γιάννη Ρίτσου “Αίας”

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ  – Κάθε Δευτέρα στις 19:00

Σκηνοθεσία/σκηνογραφία/ερμηνεία: Γιάννης Τράντας

Μουσική/πιάνο/τζουράς: Πέτρος Δουρδουμπάκης

Κοστούμια: Δημήτρης Παρθένης (Parthenis)

Τέκμησσα/αφηγήτρια: Μαρία Γώγου

Ζωγραφική: Αλιέ Εφέντη

Αφίσα: Νίκος Κουλουμπρούκας

Διεύθυνση παραγωγής: Γρηγόρης Τζιάλλας

Παραγωγή: Εστία Θεάτρου Ερινεώς http://erineos.net