Μια ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Σατόσι Σιόρι (Satoshi Shioiri), από το Πανεπιστήμιο Τοχόκου, στην Ιαπωνία, προχώρησε σε ένα πείραμα, προκειμένου να αποδείξει την ικανότητα του ανθρώπου να αντιλαμβάνεται πράγματα πέρα από τα όρια του οπτικού του πεδίου.

Οι ερευνητές έστησαν μια οθόνη με έξι πάνελ, που κάλυπταν περιοχή 360 μοιρών γύρω από τον θεατή. Σε κάθε πάνελ εμφάνισαν ταυτόχρονα έξι γράμματα.

Ζητήθηκε από τον θεατή να βρει ένα συγκεκριμένο γράμμα και καταγράφηκε ο χρόνος που χρειάστηκε, για να το εντοπίσει. Μετά από επαναλήψεις στον ίδιο χώρο, ο εντοπισμός του γράμματος έγινε ταχύτερος, ακόμη κι όταν αυτό βρισκόταν πίσω από τον θεατή.

Photo Credit: Satoshi Shioiri

Το πείραμα αποκάλυψε ότι η οπτική επεξεργασία δεν περιορίζεται στο οπτικό πεδίο, αλλά επεκτείνεται και πέρα από τον θεατή.

Με άλλα λόγια, τα ευρήματα έδειξαν ότι υπάρχουν παραστάσεις στον χώρο που περιβάλλει τον εγκέφαλο, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για να «κοιτάξει πίσω» χωρίς την ανάγκη για στροφή!

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλός μας κατασκευάζει έναν κόσμο 360 μοιρών, αν και οπτικά περιοριζόμαστε μόνο μπροστά μας!

Είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται η ικανότητα του ανθρώπου να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του χωρίς να το βλέπει. Η μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αποκάλυψη της λειτουργίας του εγκεφάλου, η οποία συνδέει την αντίληψη και την κίνηση.

Πηγή: Snoopit24