Γραφεία τελετών, παπάδες, ψαλτάδες, μαρμαράδες, Δημόσιο, Εφορία, συμβολαιογράφοι, τοπογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί και γραφειοκρατία, τρελή γραφειοκρατία!

Μην διανοηθείς να πενθήσεις, δεν θα προλάβεις, δεν θα σε αφήσουν… Η πρόσφατη απώλεια της μητέρας μου, είναι η αφορμή γι’ αυτό το άρθρο. Έχουν περάσει πάνω από δυο μήνες και ακόμα ασχολούμαι με τα γραφειοκρατικά της υπόθεσης. Επειδή, κανείς δεν θα σου δώσει χρόνο να πενθήσεις και να συνειδητοποιήσεις την τραγική κατάσταση σου.

Ετοιμάστε, λοιπόν, τα πορτοφόλια σας και αρχίστε να μοιράζετε χιλιάρικα σαν να μην υπάρχει αύριο… Δεν έχετε λεφτά; Υποθηκεύστε το σπίτι σας (αν έχετε), πουλήστε το κορμί σας, πάρτε δάνειο (αν σας δώσουν)…

Ο εργολάβος κηδειών (sic) είναι ο πρώτος που θα καλέσεις. Αν πετύχεις κάποιον συνεννοήσιμο και με κατανόηση έχει καλώς, αλλιώς… Έχουν προσαρμοστεί και αυτοί στην κρίση, οπότε ξέρουν τι να περιμένουν. Έπειτα στον δήμο του θανόντος για αγορά δικαιωμάτων ταφής. (Προσωπικά, όταν πήγα στο Δημαρχείο, τους είπα επί λέξει “θέλω να αγοράσω ένα τάφο για τη μητέρα μου” και η υπάλληλος με ρώτησε, επίσης επί λέξει, “Η μητέρα σας ζει;”). Δεν σχολιάζω παραπάνω…

Μέχρι να γίνει η κηδεία δεν ξέρεις ποιος είσαι και που πας. Μόλις τελειώσει και αυτό το μακάβριο event, ο χρόνος του πένθους σου έχει λήξει. Μέχρι εδώ ήταν. Τώρα πρέπει να κανονίσεις για τα εννιάμερα και για τα σαράντα (Θα γίνουν στην εκκλησία ή στο μνήμα; Θα κολλήσεις αγγελτήρια; Θα μοιράσεις στάρι;)

Μετά τις 40 ημέρες, οπού ακόμα δεν έχεις συνειδητοποιήσεις τι έχει συμβεί, αρχίζει ο πραγματικός Γολγοθάς με την ατέλειωτη συλλογή εγγράφων για μήνες.

Από τα ΚΕΠ ή το Ληξιαρχείο θα προμηθευτείς τα πρώτα απαραίτητα. Ληξιαρχική πράξη θανάτου (βγάλε πολλά αντίγραφα, θα σου χρειαστούν), από το Ειρηνοδικείο ή το Πρωτοδικείο το Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης, αν ο συγχωρεμένος δεν έχει αφήσει διαθήκη, (βγάλε αντίγραφα) για το οποίο θα πληρώσεις Μεγαρόσημο (;), από το Δημαρχείο, πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών (πολλά αντίγραφα), αν θες να βγάλεις σύνταξη χηρείας για τον επιβιώσαντα σύζυγο, χρειάζεσαι πιστοποιητικό περί μη λύσεως γάμου (θα το πάρεις από το ΚΕΠ) καθώς και ληξιαρχική πράξη γάμου.

Για τα έξοδα κηδείας θα πρέπει να έχεις: Βεβαίωση διακοπής σύνταξης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ληξιαρχική πράξη θανάτου, βεβαίωση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, πρωτότυπο τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών του εργολάβου κηδειών για τα έξοδα κηδείας στο όνομα του δικαιούχου, φωτοαντίγραφο 1ης σελίδας τραπεζικού βιβλιαρίου με τον αριθμό ΙΒΑΝ του και 1ο όνομα του δικαιούχου και υπεύθυνη δήλωση ότι επιμεληθήκατε τα έξοδα κηδείας. Τα χρήματα θα τα πάρετε μετά από δύο μήνες.

Για τη μεταβίβαση της σύνταξης στον επιβιώσαντα σύζυγο θα χρειαστείς: Φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής Ταυτότητας ή της Άδειας Παραμονής του δικαιούχου, φωτοαντίγραφο της ληξιαρχικής πράξης θανάτου, αντίγραφο Εκκαθαριστικού σημειώματος του δικαιούχου, φωτοαντίγραφο βεβαίωσης ΑΜΚΑ του δικαιούχου, πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών από το δήμο εγγραφής του θανόντα, φωτοαντίγραφο ληξιαρχικής πράξης γάμου του δικαιούχου με τον θανόντα, πιστοποιητικό περί μη λύσεως γάμου του δικαιούχου με το θανόντα από το οικείο αρχείο του πρωτοδικείου του θανόντα, φωτοαντίγραφο 1ης σελίδας τραπεζικού βιβλιαρίου με τον αριθμό ΙΒΑΝ και 1ο όνομα του δικαιούχου, αντίγραφο βεβαίωσης καταβολής σύνταξης του θανόντα και φυσικά υπεύθυνη δήλωση. Η σύνταξη θα εγκριθεί σε ένα (1) χρόνο, στην καλύτερη… (Βαθιά ανάσα)

Για να αλλάξει το όνομα στη ΔΕΗ: Λογαριασμό ρεύματος ή αριθμός παροχής ακινήτου, φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας θανόντος, αποδεικτικό του ΑΦΜ (ή άλλο επίσημο έγγραφο), ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, μισθωτήριο συμβόλαιο θεωρημένο ή συμβόλαιο ιδιοκτησίας, καταβολή εγγύησης για την υπογραφή του νέου συμβολαίου, πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου (ΥΔΕ) σε περίπτωση που έχει λήξει το προηγούμενο. (Για όνομα!)

Για να αλλάξει το όνομα στον ΟΤΕ: Ληξιαρχική πράξη θανάτου και αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. (Απλά πράγματα)

Για την ΕΥΔΑΠ: Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, Ε9, λογαριασμός ΕΥΔΑΠ. Σε περίπτωση ύπαρξης συγκληρονόμων, επικυρωμένη εξουσιοδότηση από τους υπόλοιπους κληρονόμους (Υπεύθυνη Δήλωση του Νο.1599/1986) για τη σύμφωνη γνώμη τους, ώστε να μεταβιβαστεί η παροχή ύδρευσης στον συγκεκριμένο κληρονόμο.

Για να ελέγξετε αν ο άνθρωπός σας είχε λογαριασμούς σε καταστήματα τραπεζών και να τους κλείσετε ή να τους μεταφέρετε:

Στην Εθνική ζητάνε 60 ευρώ για έξοδα ελέγχου, συν τα κλασικά: ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς.

Στην Alpha Bank ζητάνε 180 ευρώ (!) για έξοδα ελέγχου και ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό τελευταίας κατοικίας (μπρρρ), πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης ή αντίγραφο διαθήκης, εάν αυτή υπάρχει.

Για τις υπόλοιπες τράπεζες, δεν άντεξα να ρωτήσω, μου αρκούσαν αυτά τα έξοδα και τα έγγραφα…

Δεν τελειώσαμε, όμως εδώ!

Το μνήμα του αγαπημένου σου, πως θα το φτιάξεις; Με μάρμαρο, με χαλίκι, με χλοοτάπητα (!), με σταυρούς και καντήλια, με φωτογραφίες, αφιερώσεις; Για τις τιμές των μνημάτων δεν θα σας πω, σας το κρατάω για έκπληξη. Πληρώνεις κάτι παραπάνω, αλλά… αξίζει (not), λες και ο άνθρωπός σου είναι εκεί, δυο μέτρα κάτω από τη γη.

Και όταν καταφέρεις να φέρεις εις πέρας όλα τα παραπάνω, μη νομίζεις ότι τελείωσες! Έχεις κι άλλα έγγραφα, πολλά έγγραφα!

Αν ο μακαρίτης σου άφησε κληρονομιά, αλλά χωρίς διαθήκη; Τότε παίρνει σειρά ο συμβολαιογράφος. Αποδοχή κληρονομιάς λέγεται το παιχνίδι και πρέπει να το παίξεις, μέχρι θανάτου (συγγνώμη για το λογοπαίγνιο).

Ληξιαρχική πράξη θανάτου (Υπερατού!), τίτλοι κτήσεως, πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου από το Κτηματολόγιο, τοπογραφικά διαγράμματα για οικόπεδα, και βεβαίωση πολιτικού μηχανικού περί μη αυθαιρεσιών.

Σε περίπτωση που υπάρχουν αυθαιρεσίες: Ε9 του συγχωρεμένου, ληξιαρχική πράξη θανάτου (ξανά μανά), πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, πιστοποιητικό περί μη ύπαρξης διαθήκης, αντίγραφο ταυτότητας, στοιχεία κατοικίας, ΑΦΜ και ΔΟΥ και δεν συμμαζεύεται.

Για όσα περιέγραψα παραπάνω, υπολογίστε 5 χιλιάρικα (τα περισσότερα μαύρα) στο νερό και τρεις μήνες (τουλάχιστον) από γκισέ σε γκισέ. Ξέρω ότι σας βρίσκονται στην άκρη, όπως και σε μένα… (κοιτάξτε κάτω από τον καναπέ, όλο και κάτι θα έχει ξεμείνει). Μισθωτός, γαρ, πλούσια αμειβόμενος και εννοείται ότι η μισθοδοσία καταβάλλεται πάντα στην ώρα της…

Και όταν με το καλό τελειώσεις με όλα αυτά, έρχεται η ΕΦΟΡΙΑ!!! Τι καλά! Εκεί, λοιπόν, η ώρα της αλήθειας. Χρειάζεσαι Ε9 του συγχωρεμένου, ληξιαρχική πράξη θανάτου (ξανάάάάά), πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών (φοριέται παντού!), πιστοποιητικό περί μη ύπαρξης διαθήκης, αντίγραφο ταυτότητας, στοιχεία κατοικίας, ΑΦΜ και ΔΟΥ που ανήκεις. Και η δήλωση για την κληρονομιά, παρακαλώ, χειρόγραφη μαζί με την αποδοχή, τι νομίζετε, επειδή είμαστε στο 2017; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση, my ass…

Και μόλις υπολογιστεί ο φόρος κληρονομιάς (τρέμω), έρχεται και ο ΕΝΦΙΑ. Έτσι και αλλιώς μέχρι να τελειώσω με τη γραφειοκρατία θα έχει μπει Αύγουστος… Και μετά από όλα αυτά, μπορεί να βρω χρόνο να πενθήσω. Μήπως να τα κάψω όλα και να μείνω στο ενοίκιο;

Αχ, ρε μάνα! Έφυγες νωρίς!

Α.Δ.Μ.