Της Άννας Παχή

Ναι, ναι, είναι της μόδας να τη μισούμε, να την απαξιώνουμε, αλλά το βράδυ του τελικού, η καρδιά μας χτυπά πιο δυνατά και τα κουδούνια για να παραλάβουμε τα σουβλάκια επίσης. Η Ελλάδα δεν έκανε ποτέ σχεδόν σοβαρή καριέρα στη Eurovision κι αν δεν ήταν η Κύπρος να ανταλλάσουμε δωδεκάρια θα είχαμε γίνει πολλές φορές ρεζίλι των σκυλιών. Δεν πειράζει όμως, όσοι προσπάθησαν έχουν πάντα την πρώτη θέση στην καρδιά μας, έστω κι αν πάτωσαν στη βαθμολογία.

1974 Μαρινέλλα – Κρασί θάλασσα και τ’ αγόρι μου

Η πρώτη εμφάνιση της Ελλάδας στο διαγωνισμό με την εξαιρετική φωνή και σκηνική παρουσία της Μαρινέλλας. Δίπλα της ο απαραίτητος για το ελληνικό ηχόχρωμα μπουζουκτσής καθώς και δυο ζευγάρια δεύτερων φωνών. Βαθμοί 7, θέση 11. Τον ήπιαμε.

1975 Η Ελλάδα δεν πήγε καν στο διαγωνισμό, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία της Τουρκίας, ένα χρόνο μετά τα αίσχη του 1974. Μετά το ξεπέρασε.

1976 Μαρίζα Κωχ – Παναγιά μου Παναγιά μου

Ξεκάθαρα φολκλόρ, ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω ούτε εγώ τα λόγια.. Βαθμοί 20, θέση 13.

1977 Μάθημα Σολφέζ

Από τα πιο όμορφα, γλυκά και χαρούμενα τραγούδια που έχουμε στείλει, με την dream team Πασχάλης – είμαι ο νέος Dorian Grey – Αρβανιτίδης, Μπέσσυ – στην Ιαπωνία με λατρεύουν σα θεά – Αργυράκη, Μαριάννα – τι τιρί τιτί Αιγαίο – Τόλη και Ρόμπερτ – είμαι ροκ – Ουίλλιαμς. Αξεπέραστοι. Βαθμοί 92, θέση 5.

1978 Τάνια Τσανακλίδου – Τσάρλι Τσάπλιν

Το γιατί η Ελλάδα πήγε στο διαγωνισμό με ένα τραγούδι που μιλά για έναν Άγγλο ηθοποιό, αδυνατώ να το καταλάβω. Αντιλαμβάνομαι τις κοινωνικές προεκτάσεις που ήθελαν να περάσουν, αλλά κάτι δεν πήγε καλά. Βαθμοί 66, θέση 8. Για τη φωνή της Τάνιας πάντως, τα λόγια είναι περιττά.

1979 Ελπίδα – Σωκράτη (εσύ Σουπερστάρ)

Προσπαθώντας να θυμίσουμε ποιος έχει δώσει στον κόσμο τα φώτα του πολιτισμού, βρεθήκαμε στο Ισραήλ τραγουδώντας για τη ζωή του μεγάλου φιλοσόφου, μαζί με τη λέξη «σούπερσταρ» για να μας καταλάβουν οι ευρωπαίοι. Πολύ καλή η Ελπίδα, επανέλαβε το θρίαμβο του προηγούμενου χρόνου. Βαθμοί 69, θέση 8. (Πάντως, όταν το λέει στα live της, ο κόσμος παραληρεί. Το είδα με τα μάτια μου).

1980 Άννα Βίσση – Ωτοστόπ

Χμμμμμμμμμμ… Πολλοί και καλοί τραγουδιστές ήταν υποψήφιοι να πάνε στην Ευρώπη, η Άννα όμως έκανε την ανατροπή. Πολλά ακούστηκαν για «δάκτυλους» και τείνω να τους πιστέψω, καθώς το Ωτοστόπ μου φαινόταν ανέκαθεν κατάλληλο για καλοκαιρινή γιορτή νηπιαγωγείου. Βαθμοί 30, θέση 13.

1981 Γιάννης Δημητράς – Φεγγάρι καλοκαιρινό

Γλυκύτατη μπαλάντα που μπήκε στα δέκα πρώτα. Δεν είναι και λίγο. Ρομαντικό και επίκαιρο, ξανακούστε το. Βαθμοί 55, θέση 8.

1982 Ήταν να πάει ο Θέμης Αδαμαντίδης με το «Σαρανταπέντε κοπελιές» αλλά η επιτροπή δεν το θεώρησε αρκετά ελληνικό και το απέσυρε μαζί με τα υπόλοιπα υποψήφια….. Εμείς σας το προσφέρουμε μαζί με τις εξήντα γοργονίτσες.

1983 Κρίστη Στασινοπούλου – Μου λες.

Που είναι αυτή η ψυχή; Η συμπαθέστατη Κρίστη με ένα γλυκερό τραγούδι κατάφερε να μπει στη δεκάδα. Βαθμοί 64 θέση 10

1984 Η επιτροπή θεώρησε τη Eurovision χαμηλού επιπέδου και δεν καταδέχτηκε να στείλει τραγούδι. Ναι, συνέβη και αυτό.

1985 Τάκης Μπινιάρης – Μοιάζουμε

Μια πολύ όμορφη μπαλάντα, που πάτωσε παρόλη την ευαίσθητη ερμηνεία του Τάκη Μπινιάρη. Βαθμοί 15, θέση 16

1986 η Πωλίνα άρχισε να ετοιμάζει τις βαλίτσες της για να τραγουδήσει το Βαγκόν Λι (μικρανεψιός του Μπρους Λη) αλλά δεν πήγε τελικά διότι ο διαγωνισμός θα γινόταν Μεγάλο Σάββατο και το Μεγάλο Σάββατο στην Ελλάδα τρώμε μαγειρίτσες, δε βλέπουμε ποταπούς διαγωνισμούς του Εξαποδώ.

1987 Bang – Stop!

Οι Έλληνες Wham! Ντύθηκαν George Michael, έφτιαξαν τις φράντζες και τραγούδησαν όλο σκέρτσο και νάζι. Βαθμοί 64, θέση 10.

1988 Αφροδίτη Φρυδά – Κλόουν

Αν δε γραφόταν αυτό το άρθρο, δε θα γνώριζα καν την ύπαρξή τους. Βαθμοί 10, θέση 17. Λογικό, ήταν μάλλον σκιαχτική.

1989 Μαριάννα Ευστρατίου – Το δικό σου αστέρι

Μπαλάντα ψυχολογικού περιεχομένου, θετικής ενέργειας και των συναφών. Δεν είχε αποτέλεσμα στις επιτροπές πάντως.. Βαθμοί 56, θέση 9.

1990 Χρήστος Κάλλοου & Wave – Χωρίς σκοπό

Και χωρίς επιτυχία. Βαθμοί 19, θέση 11

1991 Σοφία Βόσσου – Άνοιξη

Μεγάλο σουξέ μέχρι σήμερα. Εδώ το λέω χωρίς ντροπή: Φωνάρα η Σοφία! Βαθμοί 36, θέση 13. (Μας πολέμησε το σύστημα, δεν εξηγείται).

1992 Κλεοπάτρα – Όλου του κόσμου η ελπίδα

Καλά τα πήγε, πολύ καλά μάλιστα για ένα τραγούδι που εμείς εδώ έχουμε ξεχάσει παντελώς. Βαθμοί 94, θέση 5. (Μετά το αντέγραψε η Ρουσλάνα και κέρδισε..)

1993 Καίτη Γαρμπή – Ελλάδα Χώρα του Φωτός

Σκυλοποπ τραγούδι, σκυλοποπ εμφάνιση και τα δυο όμως έχουν τη γοητεία τους και η Γαρμπή στις ομορφιές της. Όλος ο κόσμος αναρωτιόταν αν φορούσε βρακί. Μάλλον δε φορούσε. Βαθμοί 64, θέση 9.

1994 Κώστας Μπίγαλης – Το Τρεχαντήρι (ντίρι ντίρι)

Τραγούδι που μάλλον ο Κώστας το έγραψε εκεί που και ο βασιλιάς πάει μόνος. Βαθμοί 44, θέση 14 και πολύ του πήγε.

1995 Ελίνα Κωνσταντοπούλου – Ποια προσευχή

Ποια Ελίνα;;;; Κρίμα τα αρχαία ελληνικά. Πάντως, κακό δεν το λες. Βαθμοί 68, θέση 12

1996 Μαριάννα Ευστρατίου – Εμείς φοράμε το χειμώνα ανοιξιάτικα

Για αυτό αρπάζουμε γρίπες. Προσπάθησε να επαναλάβει το θρίαμβο του 1989 αλλά φεύ.. Αν πήγαινε με το «Talk about love” ίσως τα κατάφερνε καλύτερα. Βαθμοί 36, θέση 14.


1997 Μαριάννα Ζορμπά – Χόρεψε

Τα τσιφτετέλια προσπαθούν να κατακτήσουν την Ευρώπη. Μάταια. Βαθμοί 39, θέση 12. Σκίσαμε πάλι..