Το μουσικό παραδοσιακό συγκρότημα «Εβρίτικη Ζυγιά» πρωτοεμφανίστηκε το 2007. Πέντε νέοι άνθρωποι, με βιώματα και αγάπη για την τοπική μουσική της Θράκης, ένωσαν τις δυνάμεις τους και σφυρηλάτησαν το ομώνυμο σχήμα.

Aποτελείται από όργανα αρχέγονα, βαθιά ριζωμένα στην παράδοση και μνήμη των ανθρώπων της Θράκης. Η γκάιντα, η λύρα, το καβάλι, το νταούλι. Όργανα που αποτελούσαν και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κύκλου της ζωής των Θρακιωτών, στη χαρά, στη λύπη, στο γάμο, στο θάνατο, στη δουλειά, στην ξενιτιά.

Εβρίτικη, επειδή έδρα έχει την περιοχή του Έβρου, το βορειότερο και ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, που ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης. Μια περιοχή πλούσια σε ιστορική και μουσική παράδοση. Θεωρείται η πατρίδα του Ορφέα, που σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο ήταν η κύρια εκπροσώπηση τραγουδιστικής τέχνης και είχε ιδιαίτερη σημασία στη θρησκευτική ιστορία της Ελλάδας.

Η προσήλωση στον αυθεντικό τρόπο έκφρασης του μουσικού πλούτου της Θράκης παντρεύεται με την ανάγκη για σύνθεση, συνεχή δημιουργία και σύγχρονες ενορχηστρώσεις. Αυτό εκφράζεται μέσα από αυτοσχεδιασμούς και συνδυασμό των παραδοσιακών οργάνων με πιο σύγχρονα όπως το ακορντεόν ή το αναλογικό ηλεκτρονικό όργανο, δημιουργώντας έναν Fusion ήχο με μοναδική ταυτότητα, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ψυχεδέλεια της Θρακικής μουσικής.

Τα μέλη

Παρτινούδης Αλέξης – Θρακιώτικη Λύρα
Στράτος Σπύρος – Γκάιντα, Καβάλι
Πασόπουλος Στρατής – Φωνή, Καβάλι
Στράτος Άγγελος – Νταούλι, Κρουστά
Δρικούδης Γεώργιος – Όργανο, Ακορντεόν
Γουγουλίδης Σωκράτης – ηχολήπτης σχήματος