Το πρώτο πολεμικό δράμα που γυρίστηκε εδώ και 40 χρόνια στην Ελλάδα, η ταινία Έξοδος 1826 βρήκε το δρόμο του προ προς τη μεγάλη οθόνη και στις 25 Ιανουαρίου 2017, στις 7 το βράδυ κάνει πρεμιέρα στον κινηματογράφο «Αλκυονίς». Η ταινία σε σενάριο και ιστορική έρευνα του θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα, αφηγείται την ιστορία 120 Βλάχων από τη Σαμαρίνα Γρεβενών που το 1826 έφυγαν από το χωριό τους για να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου…

Πρόκειται για μια ιστορία μυθοπλασίας, βασισμένη όμως σε διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στην προφορική παράδοση, όπως είναι και το πασίγνωστο δημοτικό τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας».

Η διαδρομή τους, τα μυστικά περάσματα μέσα από βουνά, αλλά και οι σχέσεις τους με τις γυναίκες τους, που έμειναν πίσω, είναι μερικά από τα στιγμιότυπα που παρουσιάζονται. Από το φιλμ κάνουν πέρασμα ο τούρκος φύλαρχος της Άρτας, αλλά και ο Ιμπραήμ Πασάς. Για την ιστορία, από τους συνολικά 120 Σαμαριναίους που πήγαν στο Μεσολόγγι, κατόρθωσαν να επιστρέψουν πίσω μονάχα οι 33.

Η ταινία είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή, η οποία δεν βασίστηκε στην κρατική αρωγή, παρά μόνο στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Μετά την Αθήνα, θα ακολουθήσει η πρεμιέρα της ταινίας στη Θεσσαλονίκη, στις 23 Φεβρουαρίου, στον κινηματογράφο «Κολοσσαίον».

pontosnews