Είμαστε στα μέσα του Φλεβάρη, μακριά από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι μέρες κρύες και ακόμη μικρές, η Άνοιξη δεν έχει ξυπνήσει ακόμη κι εμείς σαν τις αρκούδες σε χειμέρια νάρκη. Έπρεπε να εφευρεθεί μια γιορτή να ξυπνήσει τις κοιμισμένες αισθήσεις μας και να μας κινητοποιήσει. Μια χαρά ήρθε κι έδεσε στις 14 του μήνα, η ξενόφερτη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, αγίου του έρωτα και της αγάπης, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει πρωτοφανή και καθολικό εορτασμό και στη χώρα μας.

Κάνει εντύπωση το γεγονός, πόσο εύκολα την υιοθετήσαμε! Προφανώς ήρθε και κάλυψε ένα κενό που υπήρχε. Υπάρχουν ημέρες αφιερωμένες, σε μια ιδέα, ένα σκοπό, γιατί όχι και στον έρωτα; είναι πολύ σημαντικό μέρος της ζωής μας ο Έρωτας. Οι αρχαίοι Έλληνες τον είχαν θεοποιήσει. Από καταβολής κόσμου, κάθε ανθρώπινη ενέργεια, έχει σαν σκοπό το φλερτ και τον έρωτα. Η ανθρώπινη εξέλιξη περνά μέσα από τον έρωτα. Κι αν σας φαίνονται υπερβολικά αυτά, σκεφθείτε μόνον πόσα πράγματα έγιναν και γίνονται χάριν του Έρωτα. Ίντριγκες, δολοπλοκίες, πόλεμοι, αλλά και ευγενή κατορθώματα. Όλη η ανθρώπινη ιστορία έχει από πίσω της σαν κινητήρια δύναμη τον έρωτα. Λέγεται ότι πίσω από έναν σπουδαίο άνδρα υπάρχει πάντα μια σπουδαία  γυναίκα.

Άνδρες και γυναίκες, ένα στόχο έχουν, να ξεχωρίσουν από το πλήθος και να γίνουν επιθυμητοί. Ντύνονται, στολίζονται, προσπαθούν να διακριθούν με ποικίλους τρόπους. Η τέχνη σε κάθε της έκφανση, υπηρετεί τον έρωτα, είτε μιλώντας γι΄αυτόν είτε κάνοντας τον καλλιτέχνη ξεχωριστό. Η φήμη λειτουργεί ερωτικά, θυμηθείτε πόσα κοριτσόπουλα ερωτεύονται καλλιτέχνες του τραγουδιού, ή του κινηματογράφου και όχι μόνο. Ακόμη και ο αθλητισμός έχει σαν στόχο μέσα από τις μεγάλες επιδόσεις, να δείξει την αξία του αθλητή και να τον κάνει ξεχωριστό. Άλλοτε και σήμερα, οι αθλητές συναγωνίζονται σε αθλήματα, που είναι κατά μία έννοια ξεπερασμένα στην εποχή μας. Τι νόημα έχει να ρίχνουμε μακριά το ακόντιο, το δίσκο, τη σφαίρα ή να διακρινόμαστε σε δρόμους ταχύτητας, αντοχής; Ο δυνατότερος κερδίζει το κορίτσι των ονείρων του, πάντοτε και τώρα! Γιατί αυτές είναι συμπεριφορές γραμμένες στα γονίδιά μας και θα εκφραστούν θέλουμε δεν θέλουμε.

Μπορεί κάποια πράγματα να αλλάξουν τρόπο αλλά δεν αλλάζουν σκοπό. Σήμερα μπορεί να μην γράφουμε ποιήματα στην-ον αγαπημένη-ο, αλλά θα του προσφέρουμε καρδούλες και αρκουδάκια από τα Jumbo. Θα στείλουμε μηνύματα στο messenger και στο facebook με τα απαραίτητα μελιστάλακτα εικονίδια, θα κάνουμε ότι κάνουν όλοι, θα αντιγράψουμε πράγματα και θα μείνουμε απόλυτα ευχαριστημένοι από τον εαυτό μας που έδειξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι είναι ερωτευμένος.

Ωραία όλα αυτά, με μια μικρή ένσταση. Γιατί να δημοσιοποιήσω τα αισθήματά μου, γιατί να στείλω μηνύματα που θα τα δει όχι μόνον το έτερόν μου ήμισυ αλλά και ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας; τόση ανάγκη έχω να γίνουν πιστευτά τα αισθήματά μου από τους άλλους; υποτίθεται ο έρωτας είναι υπόθεση των δύο, όταν ξεφεύγει από τα πλαίσια του ζευγαριού και γίνεται δημόσια υπόθεση, είναι σαν να ζητάμε επιβράβευση αλλά και έγκριση, για κάτι στο οποίο δεν πιστεύουμε και πολύ.

Έχει τόση δύναμη παρόλα αυτά μια τέτοια συλλογική πίστη, που αυτοί που τυγχάνει να μην είναι ζευγαρωμένοι αυτήν την ημέρα να αισθάνονται ολίγον σαν παρίες και απόβλητοι της κοινωνίας. Όμως ο έρωτας είναι και θέμα τύχης και επιπλέον δεν διαρκεί αιώνια!  Του χρόνου τέτοια μέρα όλα μπορεί να είναι τελείως διαφορετικά και οι σημερινοί ζευγαρωμένοι να είναι μόνοι, και το αντίθετο.

Υπάρχουν και αυτοί που δεν πιστεύουν σε τέτοιες γιορτές και τονίζουν ιδιαίτερα τον καταναλωτικό χαρακτήρα τους. Είναι γεγονός ότι όλο και περισσότερο εκφραζόμαστε μέσα από τον καταναλωτισμό και είμαστε και ευχαριστημένοι που το κάνουμε. Εδώ λειτουργεί ο μιμητισμός του ανθρώπινου είδους και η ροπή μας προς το εύκολο.

Δεν έχω κάποιο πρόβλημα με τη γιορτή και με καμιά γιορτή. Με την υποκρισία έχω θέμα. Και με το γεγονός ότι ξεγελάμε τους εαυτούς μας, πιστεύοντας ότι είμαστε ερωτευμένοι κι ευτυχισμένοι αν δεχθούμε ή κάνουμε κάποια δωράκια αυτήν την ημέρα. Μπορούμε να είμαστε ενεργά ευτυχισμένοι κάθε μέρα είτε είμαστε με κάποιον άλλο άνθρωπο είτε όχι.

Ευτυχισμένοι με τρόπο που δεν έχει ανάγκη δωράκια για πιστοποίηση. Ή που δεν έχει ανάγκη τη δημοσιοποίηση. Μπορούμε να αγαπάμε τον εαυτό μας ακόμη και αν τυγχάνει αυτή τη στιγμή να μην τον αγαπάει κάποιος άλλος. Μπορούμε να γιορτάζουμε τον έρωτα κάθε μέρα!

Μελισσάνδρα