02

Της Άννας Παχή

«Στάσου, μύγδαλα». Ατάκα του ελληνικού κινηματογράφου που όπως πολλές άλλες έγινε σύνθημα. Τη φώναζε ο Γιάννης Βόγλης στην Αν Λόμπεργκ στην ταινία «Κορίτσια στον ήλιο», του Βασίλη Γεωργιάδη. Η Αν ήταν τουρίστρια κι ο Γιάννης βοσκός. Την είδε και θέλησε να της προσφέρει μερικά αμύγδαλα, εκείνη όμως φοβήθηκε και τράπηκε σε φυγή. Τον κατήγγειλε για απόπειρα βιασμού, τον έκλεισε στης φυλακής τα κάγκελα κι ύστερα τον γνώρισε καλύτερα και τον ερωτεύθηκε, μια και κατάλαβε πως δεν ήταν βιαστής. Αντιθέτως, ήταν καλό και πολύ ωραίο παιδί. Έζησαν μια τρυφερή ερωτική ιστορία, που κατέληξε σε one night stand πριν η Αν γυρίσει στην πατρίδα της, αφήνοντάς τον με τη γκλίτσα στο χέρι.

Δεν ήταν η πρώτη εμφάνιση του Βόγλη στον κινηματογράφο. Είχαν προηγηθεί οι ταινίες «Οι Υπερήφανοι» και «Το Χώμα βάφτηκε κόκκινο» όπου υποδυόταν το μεγάλο, μπρουτάλ αδερφό του Νίκου Κούρκουλου. Άντε να διαλέξεις…

3

Απόφοιτος της σχολής του Πέλου Κατσέλη, εργάστηκε κυρίως στο θέατρο με πολλούς και σημαντικούς καλλιτέχνες όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Μάνος Κατράκης και άλλοι. Ίδρυσε τον καλλιτεχνικό οργανισμό «Ανατολή», ανεβάζοντας σημαντικά έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.

Πήρε μέρος σε πολλές ταινίες, άλλες καλές, άλλες όχι και τόσο καλές, ειδικά εκείνο το ανεκδιήγητο «Ένας μάγκας στα σαλόνια» όπου συμπρωταγωνιστούσε με τη Μέμα Σταθοπούλου. Ο μάγκας του νησιού έγινε παίγνιο στα χέρια της κακομαθημένης Μέμας την οποία πολύ ήθελα να πλακώσω στις μάπες την πρώτη φορά που είδα την ταινία.

Ο Γιάννης Βόγλης εμφανίστηκε – αναγκαστικά, όπως πολλοί συνάδελφοί του – σε διάφορες βιντεοταινίες αμφιβόλου αισθητικής. Και σε πολλά σίριαλ επίσης. Ακόμη τον θυμάμαι στην «Κραυγή των Λύκων» ως τον κακό κουνιάδο της γλυκιάς Μαρίας Αλειφέρη. Γενικά όμως ασχολήθηκε με το θέατρο και πολύ καλά έκανε.

Ειδικότερες πληροφορίες για το Γιάννη Βόγλη θα βρείτε πολλές. Το θέμα είναι πως υπήρξε πάντα κύριος, σεμνός, ευπροσήγορος και παρόλο το αναμφισβήτητο ταλέντο του, ένας άνθρωπος ήπιων τόνων. Για τη γοητεία του δε χρειάζεται να πω τίποτα. Θα μας λείψει και πάντα θα κατηγορούμε την άσπλαχνη τουρίστρια που τον άφησε κι έφυγε.