Γράφει ο Δημήτρης Βαρβαρήγος

Όταν πήγαινα στο θέατρο 4 Εποχές ήμουν απόλυτα βέβαιος πως αυτό που θα έβλεπα θα δικαίωνε κάθε μου θετική προϋπάρχουσα άποψη για τον Γιάννη Μόρτζο και τη Γιούλη Ζήκου. Και για μια ακόμη φορά βγήκα από το θέατρο γεμάτος ικανοποίηση.

Γκιλοτίνα, ένα σύγχρονο όσο και διαχρονικό κείμενο, καθώς όσο υπάρχουν άνθρωποι θα είναι απολύτως επίκαιρο. Τα 90 λεπτά της παράστασης, γεμάτα δράση και ανατροπές πέρασαν δίχως να κάνει την παραμικρή κοιλιά… ήταν δε τόσο ενδιαφέρον που ήθελα να είχε κι άλλο χρόνο. Δεν είναι τίποτα τυχαίο από ένα δεμένο ουσιαστικά θίασο καθώς το δυνατό κείμενο δίνει πάσα στους τέσσερις εξαιρετικούς ηθοποιούς που το ανύψωσαν σε βαθμό να παρασύρεσαι ταυτιζόμενος με τον καθένα ήρωα χωριστά.

Η ώριμη σκηνοθεσία του ηθοποιού και δάσκαλου Γιάνη Μόρτζου, που υποδύεται και το ρόλο του άστεγου όπου στο τέλος ανατρέπει κάθε δεδομένο μόλις βγάζει την καμπαρντίνα κι αποκαλύπτεται ένας άλλος άνθρωπος, ένας διαφορετικός κόσμος.

Οι εκπληκτικές υποκριτικές δυνατότητες της ασυμβίβαστης επαναστάτριας που αγωνίζεται για έναν καλύτερο κόσμο Γιούλης Ζήκου, του Πασχάλη Τσαρούχα, τον από ανάγκη επιβίωσης μπάτσο και τον μικροκλεφτάκο Γιάννη Πολιτάκη, να βρίσκονται κλεισμένοι σε ένα θάλαμο κρατητηρίου με μια συνεχή αντιπαράθεση ανάλογη με όσα διαφορετικά πρεσβεύει ο καθένας τους χωριστά.

Μια σύγχρονη και αξιόλογη παράσταση που αναδεικνύει θέματα ταξικής διαφοράς, κοινωνικά πολιτικά, ψυχολογικά. Μια παράσταση σκληρή όσο και ευαίσθητη που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

ΓΚΙΛΟΤΙΝΑ

του Γιώργου Α. Χριστοδούλου

Διαρκεια : 90΄

Σκηνοθ.: Γ. Μόρτζος

Ερμηνεύουν:

Γ. Μόρτζος,

Γ. Ζήκου,

Π. Τσαρούχας,

Γ. Πολιτάκης.

Σκην.-κοστ.: Λ. Καρδαρά.

Μουσ.: Τ. Μπινιάρης.