hug1

Της Άννας Παχή

Τι είναι το γούτσου – γούτσου; Κινήσεις και λόγια τρυφερότητας που κυρίως απευθύνονται σε μωρά και παιδιά. Συνήθως πρόκειται για βλακείες, όπως το να μιλάς μπεμπεκίστικα και να χαϊδεύεις τον άλλον μέχρι που τον κατσιάζεις. Για αυτό και μετά από λίγη ώρα τα μωρά αντιδρούν βάζοντας τα κλάματα, είναι ο τρόπος τους να σου πουν πως τους τα έπρηξες ελαφρώς. Σε μικρές δόσεις το διασκεδάζουν, για αυτό κι εμείς συνεχίζουμε να το κάνουμε. Όμως, και οι μεγάλοι έχουν ψυχή κι ένα ωραίο γούτσου – γούτσου μπορεί να είναι εξαιρετικά ανεβαστικό για τη διάθεσή μας, πόσω μάλλον τώρα τα Χριστούγεννα, που αλλάζει και ο χρόνος, θυμόμαστε τις μαλακίες που κάναμε και χρειαζόμαστε κάποιον να μας νταντέψει. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο ντάντεμα. Όταν φυσικά γίνεται με μέτρο, δε θα μεταλλαχθούμε σε μπούληδες τώρα στα γεράματα.. Όποιος όμως πει πως δεν έχει ανάγκη το  γούτσου – γούτσου, ήτοι μια τρυφερή κουβέντα και ένα γλυκό χάδι, μπορεί να πάει να κοιταχτεί.

Πότε το χρειάζεσαι: Όταν είσαι ψόφιος στην κούραση και τα νεύρα σου έχουν γίνει τσατάλια από τη δουλειά, την ταλαιπωρία στο δρόμο, την αφραγκία, το γείτονα που σε ξύπνησε με τις γκαρίλες του, γενικά, όταν φτάνεις στα όριά σου και είσαι στο τσακ να σου γυρίσει το μάτι και να αρχίσεις να δαγκώνεις λαιμούς.

Από ποιόν το χρειάζεσαι: Οποιοσδήποτε κοντινός, φίλος, γκόμενος, αδερφός, γονιός είναι πρόχειρος, κρίνεται κατάλληλος να σου παρέχει γούτσου – γούτσου. Δεν υπάρχουν περιορισμοί σε αυτά τα πράγματα.

Τι είδους γούτσου – γούτσου είναι κατάλληλο για σένα; Χμμμ… ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία, αλλά συνήθως, το καλό γούτσου – γούτσου περιλαμβάνει το να γείρεις σε φιλικό ώμο, ενώ θα δέχεσαι χαδάκια στο κεφάλι και θα ακούς γλυκερές φράσεις όπως «ναι μωρό μου, θα του σπάσω τα μούτρα του διευθυντή σου για να μάθει», «μη μου ανησυχείς, θα φάμε σουβλάκια το βράδυ που σου αρέσουν», όποια καθησυχαστική φράση μπορεί να σκεφτεί κανείς τέλος πάντων. Το βασικό στο γούτσου – γούτσου είναι να μη σου φέρνουν αντιρρήσεις, ότι βλακεία κι αν πεις, όσο άδικος κι αν είσαι.

Πόση διάρκεια έχει; Το καλό γούτσου – γούτσου δεν είναι για χόρταση καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της μπουλίασης που λέγαμε νωρίτερα. Μια κανονική διάρκεια κυμαίνεται από δέκα λεπτά μέχρι μισή ώρα, μετά χάνει τη γλύκα και το νόημά του. Τώρα βέβαια, γούστα είναι αυτά.

hug

Πλεονεκτήματα του γούτσου – γούτσου:

  • Μπορείς να το κάνεις και να το δέχεσαι ταυτόχρονα.
  • Κανείς δε λέει όχι όταν τον τραβήξεις στην αγκαλιά σου κι αρχίζεις να τον κανακεύεις (οι ψυχοπαθολογικές περιπτώσεις δεν περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο).
  • Γίνεται οπουδήποτε, οποιαδήποτε ώρα.
  • Όσο πιο πολύ εξασκηθείς, τόσο καλύτερος γίνεσαι.
  • Είναι δωρεάν. Ούτε χρήματα κοστίζει, ούτε χρόνο σου τρώει διότι μπορείς να το κάνεις παράλληλα με άλλες δραστηριότητες, όπως να βλέπεις τηλεόραση ας πούμε.

Ακόμα κάθεστε;

Άννα Παχή

Άννα Παχή

Παιδί της πόλης και Αιγόκερως. Ζει κι εργάζεται στην Αθήνα, γράφοντας για όσα της κάνουν εντύπωση, καλή ή κακή. Έχει εκδώσει τη νουβέλα «Το έπος των Gpeleαίων» και τον Οδηγό Επιβίωσης «Αντρών Εγχοιρίδιον». Της αρέσουν οι σοκολάτες και τα μιούζικαλ.

Δείτε επίσης