arxaia-agora-drone

Καταπληκτικό βίντεο, που έγινε με drone, παρουσιάζει εντυπωσιακά την Αρχαία Αγορά της Αθήνας, από ψηλά.

Εχοντας τη θέα ενός πουλιού, ο θεατής ξεναγείται στην «καρδιά» της αρχαίας πόλης, που ήταν το διοικητικό, φιλοσοφικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και κυρίως οικονομικό κέντρο.

Την Αρχαία Αγορά διέσχιζε η Οδός των Παναθηναίων, από την οποία διήρχετο η μεγάλη πομπή προς την Ακρόπολη κατά την διάρκεια των εορτασμών των Παναθηναίων, τα οποία θέσπισε ο Πεισίστρατος και τελούνταν το τρίτο έτος κάθε Ολυμπιάδας.

Στην προϊστορική εποχή (3500 π.Χ), ήταν χώρος κατοίκησης και ταφής. Απέκτησε την μετέπειτα χρήση της ως δημόσιος χώρος από τον 6ο αιώνα π.Χ. και ύστερα, για να φθάσει στην οριστική της μορφή τον 2ο αιώνα (μ.Χ.).

Η Αρχαία Αγορά της Αθήνας καταστράφηκε και λεηλατήθηκε πολλές φορές, από τους Πέρσες το 480 π.Χ., αργότερα από τους Ρωμαίους υπό τον Σύλλα το 86 π.Χ., στη συνέχεια από τους Ερούλους το 267 (μ.Χ.), και τους Σλάβους επιδρομείς το 580, όπου και τελικά ο χώρος αυτός εγκαταλείφθηκε.

Τον 10ο αιώνα φέρεται να ξανακατοικήθηκε και περί το 1000 χτίσθηκε εδώ ο ναός των Αγίων Αποστόλων. Το 1204 ακολούθησε νέα καταστροφή, αυτή τη φορά από επιδρομές του Λέοντος Σγουρού, δυνάστη τότε του Ναυπλίου, οπότε και ακολούθησε νέα ερήμωση. Στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και ειδικά στη περίοδο 1826-1827 επήλθε η τελευταία καταστροφή μαζί με τον γύρω χώρο.

Τα σημαντικότερα οικοδομήματα της Γεωμετρικής-Αρχαϊκής Εποχής (1100 π.Χ.-480 π.Χ.) είναι: το Λεωκόρειον, ο Βωμός των 12 Θεών, ο Ναός του Δία, ο Ναός του Απόλλωνα Πατρώου, το Μητρώον, το Βουλευτήριο, το Πρυτανικόν, το Αιάκειον, η Νοτιοανατολική Κρήνη.

Στην Κλασική Περίοδο (479 π.Χ – 323 π.Χ.) και ιδιαίτερα στην εποχή του Περικλή, χτίζονται πολλά μνημειώδη κτήρια όπως η Ποικίλη Στοά, η Βασίλειος Στοά, η Στοά του Διός Ελευθερέου, ο Ναός του Ηφαίστου, το Νέο Βουλευτήριο, ο Θόλος, η Νότια Στοά Ι, το Νομισματοκοπείο, ο Περίβολος Δικαστηρίου.

Στην Ελληνιστική περίοδο (323 π.Χ – 86 π.Χ.) η όψη της Αγοράς αλλάζει ριζικά. Οι διάφοροι ηγεμόνες των Ελληνιστικών πόλεων δίνουν πολλά χρήματα για την κατασκευή μνημείων στην Αθήνα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του βασιλιά της Περγάμου Αττάλου Β΄, που δώρισε στην Αθήνα την ομώνυμη στοά.

Στη Ρωμαϊκή Εποχή (86 π.Χ.-267 μ.Χ.) και μετά την καταστροφή της πόλης από τον Σύλλα, οι Αθηναίοι με τη βοήθεια πολλών Ρωμάιων αυτοκρατόρων και αξιωματούχων, δίνουν στην Αγορά την τελική και πιο λαμπρή μορφή της.

Η Νότια Στοά ΙΙ κατεδαφίζεται επειδή είχε υποστεί ανεπανόρθωτες καταστροφές από την πολιορκία και για χρόνια ο χώρος μετατρέπεται σε λατομείο έτοιμων υλικών.

Το κεντρικό σημείο της Αγοράς καταλαμβάνει το ογκώδες Ωδείο του Αγρίππα, δωρεά του Μάρκου Αγρίππα, γαμπρού του Οκταβιανού Αυγούστου. Ταυτόχρονα, χτίζεται λίγο πιο ανατολικά από τον Οκταβιανό Αύγουστο και με χρήματα του θείου του Ιουλίου Καίσαρα, το νέο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, η Ρωμαϊκή Αγορά. Έτσι, η Αγορά γίνεται αποκλειστικά πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο.

Η λάμψη αυτή της Αγοράς και γενικότερα της Αθήνας, θα κρατήσει μέχρι το 267 μ.Χ., όταν θα εισβάλλουν οι Ερούλοι καταστρέφοντας ολοσχερώς όλη την πόλη. Τα μνημεία της Αγοράς ισοπεδώνονται όλα εκτός από τον Ναό του Ηφαίστου που παθαίνει, παραδόξως, ελάχιστες ζημιές.

Το βίντεο, διάρκειας περίπου 2,5 λεπτών, που παρουσιάζει την Αρχαία Αγορά, είναι μία παραγωγή της fab drone, του Δημήτρη Μητρόπουλου.

Πηγή: Greece View