Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1990, μια λεπτή λωρίδα γης στα ανατολικά σύνορα της Μολδαβίας με την Ουκρανία, αποσπάστηκε από τη Μολδαβία και δήλωσε την ανεξαρτησία της, με την ονομασία Υπερδνειστερία (Transnistria).

Η απόφαση αυτή προκάλεσε πολεμική σύρραξη με τη Μολδαβία, που κράτησε τέσσερις μήνες και είχε 700 θύματα. Μετά την υπογραφή κατάπαυσης του πυρός, η Μολδαβία δεν έκανε άλλη στρατιωτική επιχείριση εναντίον της, αλλά δεν αναγνώρισε το αυτόνομο κράτος.

Ωστόσο, η Υπερδνειστερία ενεργεί ως ανεξάρτητη χώρα, με τη δική της κυβέρνηση, στρατιωτική και αστυνομική δύναμη, ταχυδρομικό σύστημα, νόμισμα, σύνταγμα, σημαία και έμβλημα.

Η σημαία της εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το κομμουνιστικό σύμβολο ενός σφυριού και ενός δρεπανιού, ίσως η μόνη χώρα που το κάνει ακόμα, ενώ κυριαρχούν τα αγάλματα του Λένιν.

Στον πυρήνα της σύγκρουσης είναι το γεγονός ότι η Υπερδνειστερία ήταν κυρίως ρωσόφωνη περιοχή από τότε που η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχώρησε την περιοχή στη Ρωσική Αυτοκρατορία, στα τέλη του 18ου αιώνα.

Ο λαός της Υπερδνειστερίας αισθάνεται, φυσικά, περισσότερο Ρώσος παρά Μολδαβός. Ακόμη και σήμερα, οι ρωσόφωνοι αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στη χώρα των 475.000 κατοίκων.

Σύμφωνα με τη συνθήκη κατάπαυσης του πυρός, που υπεγράφη στο τέλος της σύγκρουσης της Υπερδνειστερίας – Μολδαβίας, η Ρωσία διατηρεί ειρηνευτική δύναμη στο ανεξάρτητο κράτος και παρέχει σταθερή οικονομική, στρατιωτική και πολιτική στήριξη.

Η ρωσική επιδότηση, άμεση και έμμεση, αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ του προϋπολογισμού του. Αναπόφευκτα, υπάρχει μια τεράστια ρωσική επιρροή στη δημόσια ζωή.

Οι πολίτες της παρακολουθούν ρωσική τηλεόραση, τα παιδιά στα σχολεία διδάσκονται από ρωσικά εγχειρίδια και πολλοί συνταξιούχοι λαμβάνουν ρωσική σύνταξη, καθώς στην επικράτεια της Υπερδνειστερίας κατοικούν 213.000 πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Όμως, η έλλειψη επίσημης αναγνώρισης οδηγεί σε μετανάστευση τη νεότερη γενιά, που δεν θεωρεί ότι η Υπερδνειστερία θα αναγνωριστεί και θα γίνει μέρος της Ρωσίας, όπως πιστεύουν οι παλαιότεροι.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του πληθυσμού κατά περισσότερο από το ένα τρίτο, από την εποχή της γέννησης του κράτους.

Πηγή: Snoopit24