action05

Γράφει ο Σπύρος Πλουμίδης

Μπορεί μια ταινία δράσης να φαίνεται εύκολη. Δεν χρειάζεται μεγάλες υποκριτικές ικανότητες, οι πρωταγωνιστές δέρνουν ανελέητα αλλά δεν είναι έτσι. Πολλοί το έχουν προσπαθήσει, αλλά λίγοι κατάφεραν να κάνουν την διαφορά. Το iART σας παρουσιάζει 11 αγαπημένους ήρωες ταινιών δράσεις που μοίρασαν αβέρτα ξύλο σε όλους τους κακούς…

Σιλβέστερ Σταλόνε
Ράμπο, Ρόκυ, Κόμπρα είναι μερικοί από τους ήρωες που ενσάρκωσε ο Σιλβέστερ Σταλόνε και όλοι με μεγάλη επιτυχία. Ο σκληρός αλλά καλός άνδρας που άμα στραβώσει ρίχνει 1 σφαίρα και σκοτώνει καμιά 100αρια κακούς.

Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ
Προτού ασχοληθεί με την πολιτική και γίνει κυβερνήτης στην Καλιφόρνια έδερνε αβέρτα. Όσκαρ ηθοποιίας δεν έπαιρνε, μίλαγε από λίγο μέχρι ελάχιστα, όμως οι ταινίες Κομαντο, Κόναν ο Βαρβαρος, Κόναν ο εξολοθρευτής, ο Κυνηγός και ο Εξολοθρευτής άφησαν εποχή.

Κλιντ Ίστγουντ
Μοιράζει ξύλο και σφαλιάρες από την δεκαετία του 60. Ο σκληρός επιθεωρητής Κάλαχαν τον έκανε action heroe σε μια εποχή που ακόμη ο όρος δεν είχε ανακαλυφθεί.

Τσακ Νόρις
Ο μύθος. Οι ατάκες και τα ανέκδοτα για το τι κάνει ο Τσακ Νόρις έχουν ξεπεράσει τις ταινίες του. Σκληρός τύπος, λιγομίλητος μοίραζε πολύ ξύλο και έβγαινε πάντα νικητής. Ή σχεδόν πάντα καθώς μόνο ο Μπρους Λι τον έκανε καλά σε μια ταινία.

Μπρους Γουίλις
Μπορεί να ξεκίνησε με το γλυκανάλατο “αυτός, αυτή και τα μυστήρια”, αλλά σύντομα εξελίχθηκε σε ηθοποιό ταινιών δράσης. Απολαυστικός στα “Πολύ σκληρός για να πεθάνει”. Ένας σωστός ήρωας σε όλες τις ταινίες του.

Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ
Κλασικός χαρακτήρας ταινιών δράσης. Πάντα τον έπιαναν λίγο χαζό στην αρχή, μετά το καταλάβαινε και όποιον πάρει ο χάρος. Μπουνιές και καράτε σε ίσες δόσεις

Τζέισον Στέιθαμ
Ωραίος τύπος, τις περισσότερες φορές ψύχραιμος και πάντα ατσαλάκωτος. Θυμηθείτε την ταινία “Τhe transporter” όπου δέρνει αβέρτα και το άσπρο πουκάμισο με το κοστούμι παραμένει ατσαλάκωτο και καθαρό.

Λιαμ Νίσον
Δικαιωματικά καταλαμβάνει θέση στη λίστα μόνο και μόνο απο το “taken”. Του απαγάγουν την κόρη στην άλλη άκρη του κόσμου και αυτός ατάραχος και σίγουρος για τον εαυτό του, όχι μόνο δεν αγχώνεται αλλά εξολοθρεύει ολόκληρη αλβανική μαφία.

Στίβεν Σιγκάλ
Ο βασιλιάς των b-movie ταινιών δράσης. Με την τεχνική Αϊκίντο έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο. Και ποιούς δεν έχει δείρει. Λαθρέμπορους, σωματέμπορους, εμπόρους ναρκωτικών. Ξύλο, ξύλο και πάλι ξύλο.

Τσαρλς Μπρόνσον
Από τους πρώτους διδάξαντες της τέχνης “τα βάζω με όλους τους κακούς και τους τρώω λάχανο”. Ούτε σωματαράς ήταν, ούτε πολλά όπλα κρατούσε πάνω του. Ένα και καλό και καθάριζε τους πάντες. Αρχοντικό στιλ. Απλός, λιτός και κατανοητός.

Μελ Γκίμπσον
Μην κοιτάτε που πέρασαν τα χρόνια και έγινε κάπως γλυκανάλατος. Δείτε τις τριλογίες Μαντ Μαξ και Φονικό όπλο και θα καταλάβετε τι σημαίνει ξύλο. Δεν ξεχνάμε βέβαια τον θρυλικό Ουάλας στο Braveheart.