besvges1

Της Άννας Παχή

Έχοντας μιλήσει με το συγγραφέα του έργου, Γιάννη Ξανθούλη, καθώς και με το σκηνοθέτη, Θανάση Ζερίτη, ήταν απαραίτητη η παρακολούθηση της παράστασης. Πως αλλιώς θα υπάρξει σφαιρική άποψη…

Ο χώρος του θεάτρου 104 σε μεταφέρει κάποιες δεκαετίες πίσω, όταν τα σπίτια είχαν αυλές. Ένας μακρόστενος χώρος γεμάτος γλάστρες με πρασινάδα και μερικά τραπεζάκια και καρέκλες σε κάνει να αναρωτιέσαι “που είναι ο Ζήκος” να σου πάρει παραγγελία. Το κυλικείο έχει την ίδια φιλοσοφία, ξύλινα τραπέζια και καρέκλες παλαιάς εποχής, μωσαϊκό στο πάτωμα. Το παρελθόν δεν είναι τόσο ξεπερασμένο τελικά.

Ο κόσμος μαζεύεται, βλέπεις νεαρούς, hipster, μεγαλύτερους σε ηλικία που έρχονται με την παρέα τους να δουν ένα έργο που γράφτηκε το 1982. Ακούς ομιλίες, γέλια. Η πόλη πάει θέατρο και το ευχαριστιέται.

Το Black Box, ένα μεγάλο μαύρο κουτί που παραδόξως, δε σε “πλακώνει”. Ανεβαίνεις στη θέση σου, η παράσταση αρχίζει.

besvges (5)

Η Σίσσυ Πουστοδούλου ζωντανεύει με το λόγο της τη ζωή και τα έργα της βαθύπλουτης οικογένειάς της. Η ίδια είναι ένα παράδοξο της φύσης: Κάθε χρόνο που περνάει το μυαλό της μεγαλώνει κατά δέκα έτη. Στα πέντε της είναι ήδη πενήντα χρονών. Κρατά το μυστικό της την ίδια στιγμή που της αποκαλύπτονται σιγά – σιγά τα ένοχα μυστικά της οικογένειας, η πλοκή περιπλέκεται μέχρι να έρθει η κάθαρση.

Από τη σκηνή περνούν κι άλλα πρόσωπα. Ο παππούς Πουστόδουλος, ιδιοκτήτης της βιομηχανίας προφυλακτικών “Μπες – Βγες”, η νοσοκόμα του, Γιουλαλάμ Ευσταθιάδου, η γκουβερνάντα της Σίσσυς, φράου Κίνσκυ και η θεία Φόλα.

besvges (3)

Τον πληθωρικό ρόλο της Σίσσυς και όλων των υπόλοιπων προσώπων έχουν αναλάβει τέσσερις ηθοποιοί: Ευαγγελία Καρακατσάνη, Ελένη Κουτσιούμπα, Αμαλία Νίνου και Αριστέα Σταφυλαράκη. Kάθε μια δίνει άλλη διάσταση στους χαρακτήρες και την πλοκή του έργου. Οι ερμηνείες τους είναι δομημένες, με σωστή χρήση των εκφραστικών μέσων και καταφέρνουν να μεταδώσουν τη μοναξιά, την τρέλα, τη σκληρότητα, το σπαραγμό αλλά και την αγάπη που εκφράζει τόσο η ηρωίδα όσο και τα άλλα πρόσωπα. Επιτυγχάνουν να καθηλώσουν το κοινό πολλές φορές κατά τη διάρκεια της παράστασης. Το ταλέντο τους είναι αναμφισβήτητο.

besvges3

Παρά τα σοβαρότατα προβλήματα που θίγει “Η Οικογένεια Μπες – Βγες” έχει πολλά κωμικά στοιχεία. Πιστός στο σουρεαλιστικό χαρακτήρα του βιβλίου, – κάτι εξαιρετικά δύσκολο – ο ευφυής σκηνοθέτης Θανάσης Ζερίτης ισορροπεί με ακρίβεια ανάμεσα στα δυο, κωμωδία και δράμα. Ο λόγος ρέει και οι κωμικές, ασφαλιστικές δικλείδες που χρησιμοποιεί αποφορτίζουν το κοινό, κάνοντας το να κατανοήσει πως γέλιο και κλάμα μπορούν να είναι ταυτόχρονα. Είναι κατάκτησή του, το γεγονός πως με οικονομία μέσων καταφέρνει να πει τόσα πολλά.

Το σκηνικό λιτό και αφαιρετικό. Ένας μικρός καναπές κι ένα κουτί, γίνονται πολύμορφα για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της πλοκής. Τα κοστούμια σουρεαλιστικά και ευφάνταστα. Η κινησιολογία εξαιρετική και οι φωτισμοί απόλυτα προσαρμοσμένοι, όπως και η μουσική επένδυση.

besvges (2)

Η “Οικογένεια Μπες – Βγες” έχει να πει κάτι σε όλους. Είναι μια σοβαρή κι όχι “σοβαροφανής” παράσταση από την οποία μόνο να κερδίσεις μπορείς. Πρόκειται για ομαδική δουλειά που αξίζει να υποστηρίξεις. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι τον Απρίλιο. Ευτυχώς.

INFO

“Οικογένεια Μπες – Βγες”: από την ομάδα 4frontal

Δευτέρα – Τρίτη στο Θέατρο 104 – Black Box Ευμολπιδών 41 – Γκάζι

Τηλ. 210 3455020 – 6940290312

www.104.gr

www.4frontal.com

Σκηνοθεσία : Θανάσης Ζερίτης

Σκηνικά – Κοστούμια : Γεωργία Μπούρδα

Επιμέλεια κίνησης : Πάνος Ταψίδης

Μουσική σύνθεση – Επιμέλεια : Ερατώ Α. Κρεμμύδα

Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Βοηθοί σκηνοθέτη : Χάρης Κρεμμύδας, Ελένη Τσιμπρικίδου

Βοηθός φωτιστή : Θέμης Θεοχάρογλου

Φωτογραφίες : Ρούλα Λιανού, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Γραφιστική επιμέλεια : Αριστείδης Παναγόπουλος