Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις! Είναι όμως έτσι;

Η εικόνα ενός ανθρώπου είναι η συνολική εμφάνισή του. Τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, το ύψος, το βάρος, η ενδυμασία, τα μαλλιά, το σχήμα του σώματος, ο τρόπος που κινείται, που μιλάει, η άνεση ή ο φόβος που αποπνέει, η καθαριότητα και η φροντίδα που δείχνει γενικότερα για τον εαυτό του. Στην εικόνα μας δίνουν ιδιαίτερο χρώμα τα στολίδια, κοσμήματα, τατουάζ, λογότυποι, συνήθειες, τρόποι έκφρασης, η μουσική που ακούμε, οι ομάδες που ανήκουμε. Συμβάλλουν ακόμη αντικείμενα που έχουμε στην κατοχή μας, όπως ακίνητα, αυτοκίνητα, έργα τέχνης .

Τα πρότυπα της εικόνας αλλάζουν στο χρόνο και από τόπο σε τόπο.  Επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από κοινωνικά, θρησκευτικά, οικονομικά και πολιτικά ερεθίσματα.

Σήμερα η βιομηχανία της μόδας σχεδόν αποκλειστικά, χειρίζεται και κατευθύνει το όλο θέμα, προωθώντας την άποψη ότι, όποιος είναι μέσα στη μόδα, θα έχει επιτυχίες στη ζωή του.

Διαφημίζει συνέχεια τις προτάσεις της, που βέβαια αλλάζουν με αστραπιαία ταχύτητα, για να συντηρείται το ενδιαφέρον του κόσμου και μια υψηλή κατανάλωση με καλά κέρδη για τους επιχειρηματίες της.

Καλλιτέχνες όπως μοντέλα, ηθοποιοί, τραγουδιστές, δημιουργούν τα δικά τους πρότυπα, συχνά σε συμμαχία με τη βιομηχανία της μόδας. Πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να τους μιμηθούν και αισθάνονται καλά όταν το καταφέρνουν. Είναι λογικό να θέλει κανείς να μιμηθεί και να ταυτισθεί με πετυχημένα πρότυπα και το ίδιο λογικό να αποφύγει να μιμηθεί τα αποτυχημένα.

Όμως γιατί είναι τόσο σημαντική η εικόνα για όλους; Βασικά είναι το πρώτο στοιχείο που εισπράττει  ο άλλος για  εμάς και μάλιστα από απόσταση. Είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχουμε στη διάθεσή μας για να κάνουμε μια πρώτη προσέγγιση του ψυχικού κόσμου ενός ανθρώπου ή μιας ομάδας ανθρώπων,  που έχουμε απέναντί μας. Δίνει πληροφορίες που θα προκαλέσουν είτε το ενδιαφέρον είτε την αδιαφορία. Αν αρέσουμε, θα ακολουθήσει περαιτέρω προσέγγιση, αν όχι, θα απορριφθούμε. Η εικόνα μας συνδέεται έτσι, ευθέως με την αξία μας σαν ανθρώπινα όντα, σε επίπεδο τόσο προσωπικό, όσο και κοινωνικό.

Η αποδοχή θα σημάνει περαιτέρω προσέγγιση και σύνδεση σε μια φιλική ή στενότερη σχέση. Η απόρριψη θα δείξει το δρόμο της μοναξιάς. Σαν κατ΄ εξοχήν κοινωνικά όντα, αυτό πονάει ιδιαίτερα. Οπότε, εύλογα η εικόνα γίνεται το διαβατήριο στον κόσμο των ανθρωπίνων σχέσεων. Ταυτόχρονα με το αίσθημα αξίας που μας δίνει, συμβάλλει στην αυτοεκτίμηση και είναι ικανή να αλλάξει τη διάθεσή μας είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο.

Κάθε άνθρωπος θέλει να ξεχωρίζει, γι΄ αυτό προσπαθεί η όλη παρουσία του να είναι ιδιαίτερη και μοναδική. Παράλληλα όμως επιδιώκει να ανήκει σε μια ομάδα και έτσι μοιράζεται κοινά χαρακτηριστικά με άλλους. Η εικόνα, μεταξύ άλλων, συμβάλλει  στην ένταξή μας σε κοινωνικές ομάδες. Τονίζει το γεγονός ότι ανήκουμε κάπου, βοηθάει να αναγνωρίζουμε εύκολα τους ομοίους μας. Για το λόγο αυτό και οι ομοιόμορφες ενδυμασίες επαγγελματικών, αθλητικών, θρησκευτικών ή εθνικών ομάδων.

Όλοι δίνουμε σημασία και φροντίζουμε την εικόνα μας, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, ο καθένας όπως θέλει και μπορεί. Μεταβάλλοντας χαρακτηριστικά αλλάζουμε την όλη εμφάνισή μας. Η μεταβλητότητα, είναι το κύριο χαρακτηριστικό της εικόνας, αλλά και αυτό που την κάνει αναξιόπιστη.

Εκείνο που πρέπει επομένως να θυμόμαστε πάντα, είναι το γεγονός ότι, μπορεί η εικόνα να φαίνεται να είναι σημαντικό στοιχείο της προσωπικότητας του ανθρώπου, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Υπάρχουν άπειρα χαρακτηριστικά, που θα μας κάνουν να εκτιμήσουμε ή και να απορρίψουμε βέβαια το άτομο, όταν προσπεράσουμε την πρώτη εντύπωση. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εικόνα μπορεί να παραπλανήσει γιατί εύκολα μεταπλάθεται.

Οι περισσότεροι,  παρ΄ όλα αυτά, όταν κρίνουμε έναν άνθρωπο, εγκρίνουμε ή απορρίπτουμε μόνο από την εμφάνιση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά λάθη σχετικά με την εκτίμηση της προσωπικότητάς του. Γιατί τελικά αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος που σκέφτεται και που ενεργεί κάποιος και όχι αυτό που φαίνεται ότι είναι.

Μελισσάνδρα