balloons

Της Άννας Παχή

Το μπαλόνι εφευρέθηκε από τον Michael Farradey το 1824 ενώ έκανε διάφορα πειράματα με διάφορα αέρια. Προφανώς δεν ξύπνησε το πρωί λέγοντας «ας εφεύρω μια φούσκα γεμάτη αέρα», απλώς του βγήκε, όπως συμβαίνει συνήθως με τις πολύ καλές ιδέες. Ο Μιχαλάκης ασχολιόταν με τον ηλεκτρομαγνητισμό και την ηλεκτροχημεία, το μπαλόνι απλώς προέκυψε. Έμεινε γνωστός για τη δουλειά του στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Πριν από αυτόν όμως, ήταν οι Αζτέκοι που χρησιμοποίησαν κύστεις χοίρων ως θυσίες στους θεούς τους. Παιχνιδιάρηδες οι Αζτέκοι.

Το μπαλόνι αγαπήθηκε πολύ, ειδικά από τα παιδιά που βρίσκουν πολύ γοητευτικό το θέαμα μιας χρωματιστής μπάλας γεμάτης αέρα, δεμένο με έναν επίσης πολύχρωμο σπάγκο. Ίσως επειδή αν το αφήσουν από τα χέρια τους, εκείνο πετά ψηλά στον ουρανό. Δεν καταλαβαίνουν όμως πως δε γυρίζει ποτέ πίσω, για αυτό, πολλά δάκρυα έχουν χυθεί για μπαλόνια που δραπέτευσαν.

balloons2

Τα μπαλόνια γενικώς σηματοδοτούν χαρούμενα γεγονότα. Πάρτι, γενέθλια, γιορτές γενικώς. Εκτός από τα απλά, υπάρχουν μπαλόνια με σχήμα ζώων, παιδικών ηρώων και διάφορα ευφάνταστα που δημιουργούν οι επαγγελματίες του είδους. Σε πιο σοβαρές μορφές, χρησιμοποιούνται στη μετεωρολογία, την αεροναυπηγική και φυσικά τη διαφήμιση, καθώς καμιά καλή ιδέα δε μένει ανεκμετάλλευτη από τη διαφήμιση. Εμάς πάντως μας αρέσουν στα πάρτι, τα άλλα ας τα αναλάβουν οι αρμόδιοι.

Τα μπαλόνια δεν είναι πάντα αθώα. Όταν είναι κατασκευασμένα από μεταλιζέ νάυλον δε βιοδιασπώνται και περιπλανώνται ελεύθερα και ωραία, με κίνδυνο να προκαλέσουν ηλεκτρικές εκκενώσεις εκεί που δεν το περιμένεις. Και τα απλά μπαλόνια είναι επικίνδυνα καθώς μπορεί να προσγειωθούν όπου τους κάνει κέφι και να φαγωθούν από ζωάκια. Δε χρειάζεται περισσότερη ανάλυση σε αυτό. Χρησιμοποιούνται επίσης για να περιγράψουν ο,τιδήποτε φουσκωτό. Φορέματα, κοιλίτσες…

Δεν ξέρουμε που ακριβώς πάνε τα μπαλόνια όταν φεύγουν από χέρια ή λύνονται από σπάγκους. Μπορεί να βρεθούν οπουδήποτε, κυριολεκτικά. Αν πιστέψουμε τον Ευγένιο Τριβιζά, τα μπαλόνια ξεκινούν και καταλήγουν στη Μπαλονοχώρα όπου περνούν πολύ ωραία, εκτός από τις φορές που βρέχει πινέζες.

Ίσως πάλι, φτάνουν στη στρατόσφαιρα και σουλατσάρουν αιωνίως στο διάστημα. Θα είναι πολύ πιο ευχάριστο θέαμα από τους διάφορους διαστημικούς σταθμούς και δορυφόρους. Φανταστείτε το σύμπαν γεμάτο αστέρια και μπαλόνια. Πολύχρωμα, μικρά και μεγάλα. Ωραία θα ήταν.