Το θεατρικό έργο του Jacob Michael Reinhold Lenz για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μια άγρια κωμωδία του ιδιοφυούς Λεντς, σε μετάφραση – σκηνοθεσία (και ρόλ.ο -έκπληξη) της Σοφίας Φιλιππίδου, ανεβαίνει στις 7 Μαΐου στο Θέατρο Αθηνών.

Ο Λεντς μαζί με τον Γκαίτε, υπήρξε από τους κεντρικούς δημιουργούς του κινήματος “Sturm und Drang” (Θύελλα και Ορμή), των αρχών της δεκαετίας 1770.
Ο επαναστάτης συγγραφέας και γιατρός Γκέορκ Μπύχνερ, σε μια επιστολή στους γονείς του, τον Οκτώβριο του 1885, γράφει: «Έχω συγκεντρώσει κάθε λογής ενδιαφέρουσες σημειώσεις, γύρω από κάποιον φίλο του Γκαίτε, έναν κακότυχο ποιητή Λεντς, που έζησε εδώ, την ίδια εποχή με κείνον και που κατέληξε μισότρελος {…}.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΛΕΝΤΣ

Ο Γιάκομπ Μίχαελ Ράινχολτ Λέντς γεννιέται στις 23 Ιανουαρίου στο σημερινό Τσέσβαν της Λετονίας. Ο πατέρας του ήταν πάστορας και υπέρμαχος του πιετισμού. Το 1768 εγγράφεται στην θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου της Πρωσίας, αλλά προτιμά την ενασχόληση με την συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων και την μουσική.

Παρακολουθεί μαθήματα του Ιμάνουελ Καντ περί λογικής και μεταφυσικής και μελετά φιλοσοφία του Διαφωτισμού.Το 1771 φτάνει στο Στρασβούργο όπου συναντά τον Γκαίτε, τον οποίο αποκαλεί «αδελφό» και «δεύτερο εγώ».

Υπό την επιρροή του Γκαίτε, θα εξελιχθεί σε κατ’ εξοχήν εκπρόσωπο του λογοτεχνικού κινήματος Sturm und Drang.Το 1776 κάτι θα προκαλέσει την δυσαρέσκεια του Γκαίτε, ο οποίος θα κινήσει τη διαδικασία αποπομπής του από την Βαϊμάρη.

Με την εκδίωξη από την Βαϊμάρη, ο Λεντς δεν υφίσταται μόνο κοινωνική, αλλά κυρίως ψυχολογική ήττα. Το 1778 επισκέπτεται τον ευσεβή πάστορα Όμπερλιν στο Βάλντερσμπαχ της Αλσατίας. Έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται οι πρώτες νευρικές κρίσεις .
Από τον Ιούλιο του 1781 εγκαθίσταται στην Μόσχα. Οι κρίσεις σχιζοφρένειας εντείνονται.
Το πρωί της 24 Μαΐου τον βρίσκουν νεκρό σε κάποιο δρόμο της Μόσχας. Τα αίτια του θανάτου και ο τόπος ταφής παραμένουν άγνωστα…

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Η θυελλώδης περιπέτεια του πρίγκιπα Τάντι, της φανταστικής Κούμπα και ο διακριτικός, μετριοπαθής, αυτοπεριοριζόμενος, ντροπαλός Λεντς, ήταν για μένα ένα άπιαστο «όνειρο», που μέσα στο πέρασμα του χρόνου, βρίσκει δρόμους και τρόπους πραγμάτωσης.
Η φανταστική χώρα Κούμπα της Ασίας, είναι η άλλη πραγματικότητα και ο «ευγενής άγριος», πρίγκιπας Τάντι, ένας ακροβάτης δυο κόσμων- μια άλλη φυσικότητα, ένα διονυσιακό πνεύμα, που έρχεται από την Ανατολή, για να βάλει φωτιά στις στέγες της «φυλακισμένης» στους τύπους και αλλοτριωμένης Ευρωπαϊκής κοινωνία, αλλά εντέλει ενσωματώνεται και αφομοιώνεται από την γερμανική κουλτούρα, υποκύπτοντας -χτυπημένος από τα βέλη του «αδελφικού» έρωτα- στην σαρκική αδυναμία! Θρίαμβος!
Πως γίνεται παράσταση ένα- πρωτοποριακό για την εποχή του- διαμελισμένο σε μικρές σκηνές έργο, όπου η δράση ορίζεται από τον συγγραφέα «εδώ κι εκεί» και όπου οι διαρκείς ανατροπές θυμίζουν μοντάζ αμερικανικής ταινίας θρίλερ;
Αυτό είναι το στοίχημα: να συστήσουμε ένα έργο που αγαπάμε-και που πρώτη φορά ανεβαίνει στην Ελλάδα- να αναδείξουμε τις συναισθηματικές καταστάσεις, τα ακραία πάθη των χαρακτήρων και την αυστηρή –ρομαντική- ειρωνεία του Λεντς. Τέλος -ακολουθώντας τους δρόμους της παρωδίας και ακροβατώντας στο σκοινί της ακραίας τραγικωμικότητας- να φτιάξουμε μια σύγχρονη, μοντέρνα παράσταση, ένα αληθινό θέατρο.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΣΟΦΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ: ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΑ ΧΟΧ

ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΑΣ
ΒΑΣΙΑ ΛΑΚΟΥΜΕΝΤΑ
ΜΙΧΑΗΛ ΤΑΜΠΑΚΑΚΗΣ
ΕΛΕΝΑ ΜΕΓΓΡΕΛΗ
ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΚΗΣ ΔΗΜΑΣ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΕΛΙΔΟΥ
ΝΤΙΝΟΣ ΦΛΩΡΟΣ
ΧΑΡΗΣ ΜΠΟΣΙΝΑΣ
ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΠΑΛΙΑΤΣΟΥ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΕ ΡΟΛΟ ΕΚΠΛΗΞΗ Η ΣΟΦΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ

ΣΚΗΝΙΚΑ, ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ, ΚΙΝΗΣΗ: ΣΟΦΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ
ΒΟΗΘΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ: ΜΑΓΔΑ ΚΑΛΟΡΙΤΗ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΤΖΑΒΙΝΟΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΑΝΤΖΕΛΙΚΑ KATΣA
ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΚΛΗ
ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΚΑΙ ΠΑΙΖΕΙ ΠΙΑΝΟ Ο ΟΥΣΙΚ ΧΑΝΙΚΙΑΝ
ΤΗΝ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΜΑΣΚΕ ΠΑΡΤΙ ΧΟΡΟΓΡΑΦΗΣΕ Ο
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΣΚΕΣ: J m B
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Τ3ΧΝΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ Goethe-Institut

ΠΡΟΒΟΛΗ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
BRAINCO S.A