Γράφει ο Δημήτρης Βαρβαρήγος, θεατρικός συγγραφέας

Όταν σε προηγούμενη παράσταση, πάλι στο θέατρο Μπέλλος, είδα την ερμηνεία της Μαρίνας Γεωργοπούλου, κατάλαβα πως πρόκειται για ταλέντο που υπηρετεί το θέατρο με πάθος αληθινής καλλιτέχνιδας. Στο δεύτερο έργο «Η καθαρίστρια» στον ομώνυμο ρόλο που την ξαναείδα επιβεβαιώθηκε η αρχική μου άποψη.

Βέβαια όλα ξεκινούν από τον λόγο. Ο Αντώνης Τσιπιανίτης έχει γράψει ένα καταπληκτικό κείμενο όπου με λεπτό χιούμορ στηλιτεύει το φαίνεσθαι, το ρηχό κι επιφανειακό σαν να έχει σκοπό να αφυπνίσει συνειδήσεις. Μέσα από την φαινομενική απλότητα του κειμένου ξεπηδούν σοβαρά καθημερινά ζητήματα ταξικών διαφορών από την σκανδαλιστική προκλητικότητα της εποχής με την λειψή γνώση και την πνευματική αποξένωση την υστεροβουλία μιας γενιάς που κάνει κάτι χωρίς να φανερώνει ότι έχει απώτερο σκοπό να ικανοποιήσει ιδιοτελή συμφέροντα και επιδιώξεις.

Για όλα ετούτα έρχεται η Πελαγία (Μαρίνα Γεωργοπούλου) να τα αναδείξει με μια υποκριτική δυναμική και γνώση αληθινού θεατράνθρωπου ώστε στη ροή του λόγου να κάνει την -αφήγηση-, το παίξιμο της συναρπαστικό. Η Πελαγία, καθαρίστρια ζει με αυθεντικότητα και χωρίς να το θέλει γίνεται θεατρίνα της δικής της ζωής. Μέσα στην πικρή και δύσκολη καθημερινότητα της καταλήγει να χάσει την προσωπική της ταυτότητα. Προσπαθεί να ικανοποιήσει επιθυμίες που βλέπει να πετυχαίνουν άλλοι. Κι όταν καταφέρνει για λίγο να προσεγγίσει αυτό τον διαφορετικό -κίβδηλο- κόσμο αντιλαμβάνεται πως όλοι τους έχουν χάσει την ουσία της ύπαρξης τους κι απογοητεύεται για την έλλειψη της ουσιαστικής αγάπης.

Όλες αυτές τις συναισθηματικές μεταστροφές και αποκλίσεις η Πελαγία, η απλή καθαρίστρια, τις φέρνει στην επιφάνεια με αρκετό χιούμορ και ευαισθησία. Εκεί που γελάς με τα παθήματα της σε καθηλώνει με τις αισθήσεις που σου προκαλούν τα ζητήματα της αποξένωσης, της στέρησης και της μοναξιάς.

Όλα αυτά βέβαια υπάρχουν σε αυτόν το βαθμό γιατί ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Λιακόπουλος, που ως αόρατος συντονιστής δεν άφησε τίποτα στην τύχη του. Δίχως επιτήδευση πρόβαλλε την ουσία μιας πραγματικότητας μέσα κι έξω απ’ τη σκηνή που κάνει τον θεατή να προσηλωθεί και να μην καταλάβει πότε κι όλας τελείωσε η παράσταση.

Ένας εξαιρετικός μονόλογος, μια παράσταση με αστείρευτο χιούμορ, καυστικό λόγο, που σε κάποια σημεία συγκινεί αφυπνίζοντας συνειδησιακά το πνεύμα του θεατή καθώς περνάει πολλά μηνύματα.

Συνιστώ ανεπιφύλακτα αυτή την παράσταση. Μην τη χάσετε.

Η καθαρίστρια

Μονόλογος του Αντώνη Τσιπιανίτη
Διαρκεια : 75 ‘
Σκηνοθ.:Αλέξανδρος Λιακόπουλος
Ερμηνεύει: Μαρίνα Γεωργοπούλου.

Διάρκεια: 75’

Μέχρι: 30/6
Παραστάσεις : Παρ., Σάβ. 9.30 μ.μ., Κυρ. 7.30 μ.μ