Γράφει ο Κωνσταντίνος Σύρμος

Μάθαμε άπαντες για το περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης στη Λέρο από τα sites, τις εφημερίδες και τα κανάλια. Μιλάνε όλοι για την ανικανότητα των δομών της Λέρου, -των ψυχολόγων, των κοινωνικών λειτουργών, ακόμη και του Χαμόγελου του Παιδιού (αυτό το ανέφερε ο Δήμαρχος της Λέρου)-, να σώσουν το κακοποιημένο παιδί από τους γονείς του. Την αδυναμία τους να καταλάβουν τι συνέβαινε και να επέμβουν ώστε να πάρει τέλος αυτή ή φρικτή υπόθεση. Εγώ όμως αναρωτιέμαι…

Δεν καταλαβαίνετε βρε γραφιάδες των οπισθίων, βρε υπερήρωες καρεκλάτοι, βρε σωτήρες των αθώων ψυχών, πως θα σας διαβάσουν/ακούσουν οι αθώες ψυχές, -ανήλικες κι ενήλικες-, που κακοποιούνται ή έχουν κάποτε υποστεί κακοποίηση και δεν έχουν βρει το θάρρος ή τον τρόπο να μιλήσουν για το δράμα τους και θα συντριβούν; Ποια ελπίδα τους αφήνετε; Πως βοηθάτε όταν λέτε σε αυτόν που πνίγεται να μην πιαστεί από κανένα σχοινί αφού όλα είναι σάπια, δίχως να του πετάτε ένα σωσίβιο;

Δεν λέω να μην καταγγείλουμε τους ανίκανους για την ανεπάρκειά τους, αλίμονο. Να τους στείλουμε και στα σπίτια τους αν είναι απαραίτητο. Αλλά, ποιος μαζί με τα δριμύ κατηγορώ αναφέρει και τις λύσεις; Ποιος λέει για τις χιλιάδες των περιπτώσεων που έχουν σωθεί; Παιδιών-ανθρώπων που βρήκαν το κουράγιο, που μίλησαν κάπου, που πήραν μια γραμμή SOS και βοηθήθηκαν. Ο σωσμένος όμως δεν πουλά. Σαν τα όρνια περιμένουν τα media το επόμενο θύμα, χωρίς να κάνουν τίποτα απολύτως για τη σωτηρία του επόμενου θύματος.

Το ίδιο ένοχοι με τους θύτες, είναι οι γείτονες που ανέχονται, που γνωρίζουν και δεν μιλούν. Το ίδιο ένοχοι είναι και όσοι γράφουν για ένα τέτοιο ζήτημα και σβήνουν κάθε φως διεξόδου με την απόλυτη καταστροφολογία τους. Το να δίνεις την εντύπωση στον κακοποιητή, πως ακόμη κι αν μιλήσει το θύμα του, δεν θα το πιστέψει κανείς κι έτσι εκείνος μπορεί ανενόχλητος να συνεχίζει τις αποτρόπαιες πράξεις του, σου δίνει ισάξια ένοχη.

Κλείνοντας, θα αναφέρω τους τρόπους που ένα παιδί/έφηβος/ενήλικας που υφίσταται κακοποίηση οποιασδήποτε μορφής, μπορεί να βρει βοήθεια:

1107 Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας (κλήση δωρεάν) – Άμεση ενημέρωση και επείγουσα συμβουλευτική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη για θέματα που σε απασχολούν ή αν βρίσκεσαι σε κίνδυνο.

1056 Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά (κλήση δωρεάν) – Δέχεται καταγγελίες για παιδιά-θύματα κακοποίησης. Παρεμβαίνει επιτόπου αν βρίσκεσαι σε κίνδυνο.

SOS 15900 – Γραμμή για τις γυναίκες. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο.