Η καθηγήτρια ψυχολογίας και επιστημών του εγκεφάλου, Susan Krauss Whitbourne ορίζει τον ναρκισσισμό ως «μια διακριτή πίστη στην ανωτερότητα κάποιου». Γράφοντας για το Psychology Today, εξηγεί ότι «οι άνθρωποι με αυτή την ιδιότητα είναι πεπεισμένοι ότι είναι καλύτεροι από όλους τους άλλους και τους αξίζει προσοχή και αναγνώριση».

Οι ναρκισσιστές μισούν να τους κριτικάρουν ή να τους προκαλούν. Γι’ αυτό ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι δεν αντέχουν μια και μοναδική λέξη.

Και ότι άλλο μπορεί περιλαμβάνει αυτή η λέξη, την άρνηση γενικά. Όσο δύσκολο τους είναι να αντέξουν την κριτική, άλλο τόσο τους είναι δύσκολο να αντέξουν και την απόρριψη.

Κάποια σημάδια του ναρκισσισμού είναι τα εξής:

 

Ηγεσία και εξουσία
Προσδοκία της αναγνώρισης
Μεγαλοπρέπεια
Αυτο-θαυμασμός και ματαιοδοξία

Επιδειξιομανία

Ανησυχία και ανυπομονησία.
Έλλειψη ενσυναίσθησης

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κεντάκι ανέλυσαν την αντίδραση των ναρκισσιστών όταν ένιωθαν ότι αποκλείονταν από κάτι. Όταν αυτοί οι άνθρωποι απορρίπτονταν, επιδίωκαν να πάρουν εκδίκηση, κάτι που προέρχεται από την παιδική τους ηλικία.

«Όσοι έχουν έντονη ευαισθησία στην απόρριψη, έχουν συχνά μια ιστορία από την ζωή τους με περίεργες αντιδράσεις και στοιχεία προσκόλλησης», αναφέρουν οι ερευνητές.

 

tokarfi.gr