Η βιταμίνη D η αλλιώς “βιταμίνη του ήλιου” είναι ένα απαραίτητο συστατικό για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας που έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας. Για την ακρίβεια μόλις δέκα λεπτά έκθεσης στον ήλιο είναι αρκετά ώστε να συνθέσουμε τις απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης D που χρειάζεται ο οργανισμό μας. Καλό βέβαια είναι να χρησιμοποιούμε αντηλιακό και να αποφεύγουμε τις ηλιακές ακτινοβολίες της επικίνδυνες ώρες της ημέρας. Αυτές είναι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι.  Η βιταμίνη D επηρεάζει τη λειτουργία περίπου 2000 διαφορετικών γονιδίων και είναι λιποδιαλυτή.

Η πιο σημαντική ιδιότητα της βιταμίνης D θεωρείται η ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου, ενώ διευκολύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η σωστή πρόσληψη της βιταμίνης D είναι απαραίτητη ώστε να αναπτυχτούν σωστά και χωρίς προβλήματα τα οστά και τα δόντια, ενώ μελέτες έχουν αποδείξει ότι με τη βιταμίνη D o οργανισμός μας προβάλλει αυξημένη αντίσταση σε ορισμένες ασθένειες. Μεταξύ άλλων βοηθάει στην μείωση του κινδύνου σκλήρυνσης κατά πλάκας, στην μείωση κινδύνου καρδιοπάθειας καθώς και στην καταπολέμηση της γρίπης.

Σύμφωνα με τον Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργικών Επιστημών (IFAS), οι ποσότητες βιταμίνης D που πρέπει να λαμβάνουμε ανά ηλικιακή ομάδα είναι οι ακόλουθες και μετριούνται με την διεθνή μονάδα IU ανά ημέρα. Τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται 600 IU, οι ενήλικες άνδρες και γυναίκες 600 IU, ενώ οι ενήλικες άνω των 70 χρόνων 800 IU. Οι έγκυες και αυτές που θηλάζουν χρειάζονται 600 IU. Αν για κάποιο λόγο δεν καταφέρνουμε να καλύπτουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη D μέσω της έκθεσή μας στον ήλιο, καλό και σωστό για τη ομαλή λειτουργία του οργανισμού είναι να παίρνουμε συμπλήρωμα διατροφής βιταμίνης D.

Ένας ακόμη τρόπος να πάρουμε βιταμίνη D είναι μέσω της διατροφής μας. Τροφές όπως οι σαρδέλες, ο κρόκος του αυγού, ο σολομός, οι γαρίδες, τα δημητριακή και ο χυμός πορτοκαλιού μπορούν να καλύψουν ένα μέρος των αναγκών μας σε βιταμίνη D.