filoktitis

Της Άννας Παχή

vrysaki-1Το θέατρο «Βρυσάκι» είναι ένας τόπος ιδιαίτερος. Πρόκειται για  ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο, σε απόσταση αναπνοής από την Ακρόπολη, «κρυμμένο» στην ομώνυμη οδό Βρυσακίου. Τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, απόλυτα ταιριαστές – θεωρώ – με την ομορφιά και την ατμόσφαιρα που διαθέτει.

Φέτος, ξεκίνησε τη σεζόν του με το έργο «Φιλοκτήτης», το λυρικό μονόλογο του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Σίσσυς Παπαθανασίου, με τον Ένκε Φεζολλάρι στο ρόλο του Νεοπτόλεμου.

Η ιστορία είναι λίγο – πολύ γνωστή: Ο Φιλοκτήτης ζει μόνος, ίσως  στη Λήμνο, προδομένος κι εγκαταλελειμμένος από τους φίλους – συναγωνιστές, που τον άφησαν εκεί, στο δρόμο τους για την Τροία. Όμως, δέκα χρόνια αδιάκοπου πολέμου μετά, ο χρησμός αναφέρει ρητά πως μόνο τα όπλα του Ηρακλή θα «πάρουν» την πόλη. Τα όπλα αυτά κατέχει ο Φιλοκτήτης, είναι το δώρο του, που λύτρωσε τον Ηρακλή από τα βασανιστήρια της Ήρας.

Ο πολυμήχανος Οδυσσέας αναλαμβάνει να φέρει στην Τροία αυτά τα όπλα. Δε θέλει να μιλήσει ο ίδιος στο Φιλοκτήτη, οι πληγές είναι ακόμη νωπές. Έτσι, αναθέτει στο Νεοπτόλεμο, γιο του Αχιλλέα, να πείσει τον απομονωμένο ήρωα.

Ο Ένκε Φεζολλάρι καταφέρνει να αποδώσει όλες τις πτυχές του χαρακτήρα του Νεοπτόλεμου. Την ορμή της νιότης, την υψηλή φιλοδοξία του ηρωισμού, την ελπίδα του μέλλοντος αλλά και τις πληγές του παρελθόντος, που δεν παύουν μεν να υπάρχουν, οφείλουμε δε να μάθουμε να ζούμε μαζί τους και να προχωρούμε. Πότε επικός, πότε τρυφερός και συχνά, υποβόσκων μελαγχολικός, ο Νεοπτόλεμος απευθύνεται στο Φιλοκτήτη και τον εαυτό του. Αναγνωρίζει τα δίκαια του μεγαλύτερου, αρνείται να υποβαθμίσει τα βάσανά του, όμως ζητά την ευκαιρία που οφείλει το παρελθόν στον μέλλον. Την ίδια στιγμή αναπολεί και τη δική του, σύντομη αλλά όχι ανέφελη ζωή.

Η Σίσσυ Παπαθανασίου χωρίς τη συμβολή σκηνικών (πέρα από μια λεκάνη με νερό), χωρίς περίπλοκους φωτισμούς, επικεντρώθηκε στο λόγο του Γιάννη Ρίτσου, εκφέροντάς τον – μέσω του ηθοποιού της – με το σεβασμό και την προσοχή που του αξίζει. Οι οδηγίες της ζωντανεύουν αυτόν το λόγο, που άλλοτε ρέει ορμητικός, άλλοτε στοχάζεται ακίνητος. Η σκηνοθέτης έχει ενσωματώσει στο έργο ακόμη και τους ήχους της πόλης, που τονίζουν ακόμη περισσότερο την αντίθεση μεταξύ καθημερινότητας – ηρωισμού και των συνεπειών του τελευταίου.

Ιδιαίτερη προσθήκη στην παράσταση αποτελεί η καταλυτική παρουσία, λίγο πριν το τέλος, της Βέφης Ρέδη, που με την πολύ όμορφη φωνή της συνδέει Ανατολή – Δύση, ζωή και θάνατο, νιότη και γήρας.

Ο μονόλογος είναι δύσκολο πράγμα. Σκηνοθέτης και ηθοποιός αναμετρώνται με το κοινό και τον εαυτό τους απόλυτα, σχεδόν ωμά. Στην παράσταση «Φιλοκτήτης» τόσο η Σίσσυ Παπαθανασίου όσο και ο Ένκε Φεζολλάρι κέρδισαν αυτήν την αναμέτρηση.

 

vrysaki-2Ταυτότητα παράστασης:

Κείμενο: Γιάννης Ρίτσος

Σκηνοθεσία: Σίσσυ Παπαθανασίου

Συμμετοχή: Βέφη Ρέδη

Σκηνικόςχώρος– Κοστούμια:Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη

Μουσική: TheMilenaprincipleproject

Δ/νση Παραγωγής: Νεφέλη Συρίγου

Φωτογραφία: Frank James Johnson / Αντώνης Κωνσταντουδάκης

Αφίσα-Σχεδιασμός έντυπου & ηλεκτρονικού υλικού: A4artdesign/Vasso Avramopoulou.

Ερμηνεύει ο Ένκε Φεζολλάρι

Στοιχεία Παράστασης:

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη, έως 27 Σεπτεμβρίου

Ώρα Έναρξης: 21.30

Τιμές Εισιτηρίων: 8 € (γενική είσοδος), 5 € (μειωμένο για φοιτητές και κατόχους ανεργίας ΟΑΕΔ)

Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης & Δράσης  (Bρυσακίου 17, Πλάκα) / Τηλ.: 210 3210179