Την ηλικία των 117 ετών έκλεισε το 2018 μια λάμπα, η οποία κατασκευάστηκε ως μέρος μιας οικονομικής θεωρίας της εποχής, που στηριζόταν σε αντικείμενα τα οποία δεν χαλούσαν!

Στο πλαίσιο αυτό, ο λαμπτήρας που εφευρέθηκε από τον Γάλλο Adolphe A. Chaillet, κατασκευάστηκε στο Οχάιο από τη Shelby Electric Company, το 1901. Σήμερα, βρίσκεται στο εσωτερικό πυροσβεστικού σταθμού στο Λάιβμορ (Livermore), στην Καλιφόρνια.

Η λάμπα έχει αναγνωριστεί επίσημα από το βιβλίο των παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες, αλλά και από εταιρείες όπως η General Electric, ως ο λαμπτήρας με τη μεγαλύτερη διάρκεια στον κόσμο.

Η αιωνόβια λάμπα είχε αρχικά ένταση 30 ή 60 watt, αλλά τώρα το φως της είναι πολύ αμυδρό και εκπέμπει περίπου το ίδιο φως με ένα λαμπάκι νύχτας, στα 4 Watt.

Κατά τη διάρκεια της μακράς και… λαμπρής ζωής της, η λάμπα έχει «απενεργοποιηθεί» επανειλημμένα, αλλά η διακοπή οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος και όχι στην ίδια, η οποία ποτέ δεν «κάηκε» ή δεν έπαψε να λειτουργεί.

Συγκεκριμένα, το 1903 έμεινε εκτός λειτουργίας για λίγες ώρες, κατά τη μεταστέγαση του πυροσβεστικού σταθμού που την είχε αγοράσει και για μια εβδομάδα το 1937 κατά την ανακαίνιση του κτιρίου.

Το 1976 μεταφέρθηκε με αστυνομική και πυροσβεστική συνοδεία (!) στη σημερινή της τοποθεσία και έμεινε εκτός ρεύματος για 22 λεπτά. Σε καμία από αυτές τις διακοπές δεν υπήρξε πρόβλημα.

Όμως, μετά από μια γενική διακοπή ρεύματος στις 20 Μαΐου 2013 που διήρκεσε πάνω 9 ώρες, η ένταση της ήταν για κάποιες ώρες στα 60 Watts και έπεσε στα 4 Watts. Πώς έγινε αυτό, κανείς δεν γνωρίζει.

Ο λαμπτήρας κατασκευάστηκε στο πλαίσιο μιας επιχειρηματικής στρατηγικής, σύμφωνα με την οποία σχεδιάζονταν προϊόντα μεγάλης διάρκειας, ώστε να δημιουργηθεί μακροπρόθεσμος όγκος πωλήσεων, λόγω της μείωσης του χρόνου μεταξύ των επαναλαμβανόμενων αγορών.

Ωστόσο, υπήρξαν αντιδράσεις από επιχειρηματικά καρτέλ, τα οποία θεωρούσαν ότι δεν έπρεπε να υπάρχουν τέτοιες λάμπες γιατί τα κέρδη θα ήταν λιγότερα.

Έτσι, αρχικά δέχτηκαν να υπάρχουν λαμπτήρες που διαρκούσαν 15 χρόνια, αλλά μετά κατέβασαν τη διάρκεια ζωής τους στις 1.500 ώρες και τελικά στις 1.000 ώρες.

Ωστόσο, μετά τον πόλεμο, η General Electric και άλλοι ηγέτες της βιομηχανίας λαμπτήρων, απαγόρευσαν τους περιορισμούς στη διάρκεια ζωής ‎μιας λάμπας.

Πηγή: Snoopit24