Γράφει ο Δημήτρης Βαρβαρήγος

Το έργο καταγράφει ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας στην Αφρικανική Ήπειρο, εξαιτίας του οποίου ο Λεοπόλδος ο Β΄ονομάστηκε «σφαγέας του Κονγκο»

Το “Leopold ή κόβοντας τα δάχτυλα του κοινού”, του Θανάση Τριαρίδη, είναι μια καταγγελία για το ανθρώπινο είδος που ζει τον ύπνο του δικαίου μπροστά σε σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν στο βάθος της ιστορίας και σημάδεψαν την ανθρωπότητα.

Είναι μια εξαιρετική παράσταση που στόχος της είναι να αφυπνίσει συνειδήσεις και να θέσει τον θεατή ενώπιον των ευθυνών του. Μια διαδραστική παράσταση που εγείρει το συναίσθημα μέσα από τα ερωτήματα που θέτει και ζητούν απαντήσεις.

Είναι ένα έργο που πρέπει να δουν όλοι όσοι δεν φοβούνται να προβληματιστούν και να βρεθούν ενώπιος ενωπίω με τη συνείδηση τους.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του έργου συνέβαλε η άψογη σκηνοθεσία της Μαρίας Τσομπανάκου με τη δυναμική βοηθό της Βασιλική Κούλη και φυσικά την αιχμή του δόρατος, την υποκριτική ικανότητα της ταλαντούχας Μαίρης Ξένου που με την απόδοσή της μας έκανε κοινωνούς στο σοβαρό ζήτημα της ανθρώπινης οίησης-αδιαφορίας και εφησυχασμού των μαζών.

Συγχαρητήρια σε όλους ανεξαιρέτως τους συντελεστές γι’ αυτή την άρτια από κάθε άποψη παράσταση.

Συγχαρητήρια στην ομάδα ex.anima που παρουσιάζει από 2 Μαρτίου στο θέατρο Άβατον το «Leopold ή κόβοντας τα δάχτυλα του κοινού». Είναι η πρώτη φορά που ενήλικες ηθοποιοί αναλαμβάνουν να μεταφέρουν στη σκηνή το συγκλονιστικό κείμενο του Θανάση Τριαρίδη. Γραμμένο το 2016, βασίζεται στην ιστορία του Λεοπόλδου του Β΄, Βασιλιά του Βελγίου και εκούσια «ιδιοκτήτη» του Κονγκό για περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Μέσα από το έργο αποκαλύπτεται ένα από τα μεγαλύτερα- ίσως το πιο υποβαθμισμένο στη μνήμη, εγκλήματα της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας στη Μαύρη Ήπειρο. Στόχος του, να κάνει γνωστές τις πράξεις του «σφαγέα του Κονγκό», αλλά και να ταρακουνήσει το κοινό.

Για πόσο θα μένουμε άπραγοι; Μας αφορούν όλα αυτά τα εγκλήματα και αν όχι γιατί;

Το «Leopold ή κόβοντας τα δάχτυλα του κοινού» δεν είναι μια συνηθισμένη παράσταση. Ο τέταρτος τοίχος σπάει και ο θεατής βρίσκεται προ των ευθυνών του. Δεν είναι καν μονόλογος, όπως φαίνεται, αλλά διάλογος, όπου η αφηγήτρια (Μαίρη Ξένου), μαζί με το κοινό θ’ αναζητήσουν τις όποιες απαντήσεις.

Ακατάλληλο για ανήλικους (ήχος όπλου, φωτογραφίες με σκληρές εικόνες)

Η διασκέδαση δεν απορρέει μόνο από την εν γένει ελαφρότητα ενός θεάματος, αλλά κι από τον ουσιαστικό προβληματισμό.

Μην τη χάσετε.

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Μαρία Τσομπανάκου
Ερμηνεία: Μαίρη Ξένου
Βοηθός σκηνοθέτη:
Σπέσιαλ εφέ: Αλέξανδρος Λόγγος
Φωτισμοί: Γιώργος Ψυχράμης
Φωτογραφίες-Βίντεο: Νίκος Πανταζάρας
Μοντάζ βίντεο: Αγάπη Καλογιάννη
Σχεδιασμός αφίσας: Ελένη Θαλασσινού
Οργάνωση παραγωγής: Νάντια Δαλκυριάδου
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will
Παραγωγή: ΕΝΕΛΠΑ