Γράφει ο Σπύρος Πλουμίδης

Τα Χριστούγεννα έφτασαν και φέτος η χρονιά τελειώνει και βέβαια συμβαίνει αυτό που περιμέναμε όλοι σαν έτοιμοι από καιρό. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά να χλαπακιάσουμε τα γλυκά των Χριστουγέννων. Η μάχη ανάμεσα στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες είναι σκληρή, αλλά, μεταξύ μας, ξέρουμε από τώρα ποιος είναι ο τελικός νικητής.

Τα μελομακάρονα βέβαια. Είναι ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Δεν λέω καλός ο κουραμπιές, θα τον τιμήσουμε άμα βρεθεί στον δρόμο μας, αλλά σαν τα μελομακάρονα δεν έχει, που λένε και στον Βορρά.

Τα τρως σαν να μην υπάρχει αύριο, είναι πεντανόστιμα, δεν λερώνουν, δεν βρωμίζουν σε αντίθεση με τον κουραμπιέ που πας να τον φας και μετά πρέπει να κάνεις γενική στην κουζίνα για να ισιώσει το πράγμα από τη σκόνη.

Ενώ τα μελομακάρονα είναι πριγκίπισσες. Τρως όσα θέλεις αθόρυβα, δεν σε παίρνει κανείς χαμπάρι και όλοι θα καταλάβουν το κακό όταν έχει αδειάσει πλήρως η γαβάθα που τα είχες βάλει μέσα. Δεν λερώνουν, δεν τραβάνε την προσοχή. Μιλάμε για την αρχοντιά των γιορτινών γλυκών.

Κανονικά οι κουραμπιέδες δεν θα έπρεπε καν να μπουν στη σύγκριση καθώς υπάρχουν καλύτερα γλυκά. Οι δίπλες και τα καλτσούνια που είναι και αυτά πεντανόστιμα και θα έπρεπε να τα τιμάμε περισσότερο και όχι να τα έχουμε να μάχονται για την τρίτη θέση. Οι δίπλες έχουν την δική τους χάρη, ειδικά αν είναι καλά μελωμένες τότε γίνεται πραγματική μάχη. Και τα καλτσούνια από την άλλη (γλυκά και αλμυρά) έχουν άλλη ποιότητα ρε αδερφέ.

Για αυτό σας λέω, κάντε ντου τα μελομακάρονα, στις δίπλες και όπου βρείτε καλτσούνια. Εντάξει άμα βρείτε και κάνα κουραμπιέ τιμήστε τον και αυτόν, αλλά να ξέρετε ότι μετά θα μοιάζετε με κολομβιανό έμπορο με τόση σκόνη πάνω σας.
Γενικά φάτε ο,τι γλυκό θέλετε καθώς γιορτινές μέρες είναι, μην σκάτε για τα κιλά που θα πάρετε. Σκάμε που σκάμε για τόσα πράγματα όλο τον χρόνο, δεν θα σκάσουμε και για τα δυο, τρία, πέντε παραπάνω κιλά των γιορτών. Χρόνια πολλά λοιπόν και βουρ στα γλυκά…