mideia1

Της Άννας Παχή

Μια σύγχρονη γυναίκα ερωτεύεται και ακολουθεί τον έρωτά της στην Ελλάδα, τη χώρα του. Όταν ο έρωτάς του ξεθυμαίνει, παντρεύεται μια άλλη και κρατά την πρώτη του σύζυγο ως τροφό των παιδιών τους και στην ουσία, σκλάβα.

Η «ξένη» γυναίκα υφίσταται τη βία σε όλες της τις μορφές,. Σωματική και ψυχική στον υπέρτατο βαθμό. Όταν ξεπερνά τα όριά της, όπως η πρόγονός της πραγματοποιεί μια εκδίκηση ανείπωτη. Η Μήδεια του σήμερα δε σκοτώνει τα παιδιά της, κάνει κάτι ακόμη χειρότερο.

Ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος ανεβάζει τη «Μήδεια» σε κείμενο του Δημήτρη Ζουγκού στο «Αγγέλων Βήμα». Ο Ζουγκός κατάφερε, «πατώντας» πάνω στο κείμενο του Ευριπίδη να φτιάξει ένα έργο γεμάτο ένταση και πάθος. Ο λόγος του δεν ξεχωρίζει από αυτόν του μεγάλου μας τραγωδού, καθώς είναι γραμμένος σε αρχαϊκό τροχαϊκό μέτρο και οι προσθήκες ταιριάζουν απόλυτα με το ύφος και την ατμόσφαιρα του Ευριπίδη. Ο Ρεμούνδος με σκηνικά μέσα ελάχιστα αλλά απολύτως λειτουργικά δημιουργεί την ανάλογη ατμόσφαιρα, δίνοντας στις ηθοποιούς και το κείμενο χώρο να αναπτυχθούν. Η σκηνοθεσία του είναι τέτοια που το κοινό συμμετέχει και συμπάσχει απόλυτα με το επί σκηνής δράμα.

mideia2

Η Έλενα Τυρέα δεν υποδύεται απλώς, είναι η Μήδεια και αν κι εξαιρετικά νέα η ίδια, προσφέρει μια καθηλωτική ερμηνεία, γεμάτη μεγαλοπρέπεια και δύναμη. Η Γυναίκα μπορεί να ανεχτεί τα πάντα για χάρη του έρωτα και της μητρότητας, όταν όμως τα όρια σπάσουν, δεν υπάρχει επιστροφή. Παρά τα δίχως τέλος βασανιστήρια, η εσωτερική αξιοπρέπεια και το σθένος της ηρωίδας προκαλούν μόνο θαυμασμό. Δε λυπάσαι τη Μήδεια, νιώθεις δέος απέναντί της και συντάσσεσαι με τις πράξεις της καθώς καταλαβαίνεις πως άλλοι την οδήγησαν σε αυτές, άλλοι είναι αυτοί που όπλισαν το χέρι της. Η ένταση και το πάθος που παρακολουθείς και η ενέργεια της ηθοποιού γίνονται κάποιες φορές αβάσταχτα.

Συν-οδοιπόρος στην πορεία της Μήδειας ο Χορός, ερμηνευμένος από την Μαρία Καραβασίλη. Παρατηρητής του δράματος, άλλοτε εξηγεί, άλλοτε συνδράμει κι άλλοτε οδηγεί τη δράση και την ηρωίδα λίγο μακρύτερα. Ηθοποιός – χορεύτρια η Καραβασίλη κινείται με άνεση και στα δυο, ενισχύοντας με τη σειρά της το δρώμενο.

Το Lifebook, χορηγός επικοινωνίας, προσφέρει τρεις διπλές προσκλήσεις για την παράσταση της Δευτέρας 4 Απριλίου, ή της Τρίτης, 5 Απριλίου. Πληροφορίες στη σελίδα μας στο facebook.

Ταυτότητα Παράστασης:
Κείμενο: Δημήτρης Ζουγκός
Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος
Κοστούμια – Σκηνικά: Τόνια Αβδελοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμού: Βαγγέλης Μούντριχας
Διδασκαλία χορογραφίας Φλαμένγκο: Ηλέκτρα Χρυσάνθου

Βοηθός σκηνοθέτη: Νίνα Ντούνη
Φωτογραφίες: Νικολέτα Γιαννούλη
Video- Trailer: Νικήτας Χάσκας
Αφίσα: Αλέξανδρος Βενιέρης

Ερμηνεύουν: Έλενα Τυρέα (Μήδεια), Μαρία Καραβασίλη (Χορός)

Στοιχεία Παράστασης:
Προγραμματισμένη Πρεμιέρα: Δευτέρα, 21 Μαρτίου
Ημέρες και Ώρες παράστασης: Δευτέρα και Τρίτη στις 19.30
Παραστάσεις έως 26 Απριλίου

Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια