Γράφει η Άννα Παχή

Η παράσταση «Μήδεια», σκηνοθετημένη από τον Δημήτρη Γεωργαλά με την Τζούλη Σούμα στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ανήκει σε εκείνες που πρέπει να «καθίσουν» λίγο μέσα σου, πριν μπορέσεις να μιλήσεις για αυτές.

Η Μήδεια έχει φτάσει στο έσχατο σκαλοπάτι. Όλα έχουν χαθεί. Ο έρωτας, η αγάπη, η χαρά της ζωής, η ελπίδα για το μέλλον. Τελείως μόνη, μακριά από πατρίδα, συγγενείς, φίλους, διώκεται και εξευτελίζεται από αυτόν που η ίδια ωφέλησε. Γνωρίζετε την ιστορία, δεν χρειάζεται να την επαναλάβω.

Πέντε ηθοποιοί γεμίζουν τη «σκηνή» του Μπάγκειου, – ιδιαίτερος χώρος για ιδιαίτερη παράσταση, ενσαρκώνουν ρόλους, εκτελούν τα χορικά, δημιουργούν μεστή θεατρική ατμόσφαιρα. Γιώργος Σταυριανός, Νίκος Δερτιλής και Σταύρος Γιαννακόπουλος αλλάζουν ρόλους, ύφη και μεταμορφώνονται με άνεση. Η ερμηνεία τους, τόσο στιβαρή όσο και ευπροσάρμοστη στους ρόλους τους, όχι απλά εισάγει τον θεατή στην πλοκή, αλλά τον κάνει μέρος της.

Η Κυριακή Καραλουκά, τροφός, φίλη, χορός είναι απλά εξαιρετική. Προσαρμόζει το ταλέντο και τον εαυτό της στο κείμενο, συντρέχει, συμπάσχει, συναισθάνεται. Σίγουρα θα ακούσουμε πολλά για αυτήν στο μέλλον.

Η σκηνοθεσία του Δημήτρη Γεωργαλά δίνει μια άλλη, νέα διάσταση στο έργο. Χρησιμοποιεί σαφώς νεωτεριστικά στοιχεία, ξεφεύγει από τα στεγανά της τραγωδίας, σεβόμενος ταυτόχρονα απόλυτα τόσο το κείμενο, όσο και τους τραγικούς νόμους. Σε πολλά σημεία νιώθεις πως παρακολουθείς ένα καινούριο έργο, που το νιώθεις παράλληλα πολύ δικό σου.

Άφησα την ερμηνεία της Τζούλη Σούμα για το τέλος. Είναι πολύ νέα κι έτσι δεν θα πω ότι πρόκειται για το ρόλο της ζωής της. Σίγουρα όμως, είναι μια στιγμή που θα σημαδέψει όλην της την καριέρα. Η Μήδειά της έρχεται αντιμέτωπη με τον Εραστή, τον Σύζυγο, τον Φίλο, την Εξουσία, το Καθήκον και τόσα άλλα που προτιμώ να τα ανακαλύψετε μόνοι σας. Προσαρμόζεται, συμβιβάζεται, αγωνίζεται, κλαίει, χτυπά, εκδικείται. Όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα.

Ηθοποιοί: Τζούλη Σούμα, Κυριακή Καραλουκά, Γιώργος Σταυριανός, Νίκος Δερτιλής,  Σταύρος Γιαννακόπουλος

Συντελεστές:

Μετάφραση : Γιώργος Χειμωνάς

Σκηνοθεσία– Επεξεργασία: Δημήτρης Γεωργαλάς

Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης

Κοστούμια: Δημήτρης Ντάσιος

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Χορογραφίες– Επιμέλεια κίνησης: Φαίδρα Σούτου

Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ και φωτογραφία αφίσας Αγγελική Κοκκοβέ

Δημιουργικό: Ανδρέας Πούρνος

 

Παραστάσεις:

Πέμπτη 4 Ιουλίου

Παρασκευή 5 Ιουλίου

Σάββατο 6 Ιουλίου

Ώρα έναρξης: 21:30

Τιμές: Γενική είσοδος 10 ευρώ/ 5 ευρώ μειωμένο

Διάρκεια: 80 λεπτά  

Διάρκεια: 80 λεπτά  

Μπάγκειον:  Πλατεία Ομονοίας 19, Κέντρο