Από τις 26 Νοεμβρίου 2018, λειτουργεί μόνιμα στο Μόναχο της Γερμανίας, το «Κέντρο Ζωγραφικής Γιάννη Νίκου» στο οποίο οι επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο, θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν σε όλους τους θεματικούς κύκλους του καλλιτέχνη, μέσα από την έκθεση αντιπροσωπευτικών έργων του.

Το «Κέντρο Ζωγραφικής Γιάννη Νίκου» λειτουργεί στην καρδιά του Μονάχου και διευθύνεται από τον κ. Μάριο Κουλαουζίδη, ο οποίος και θα ξεναγεί, ως οικοδεσπότης, τους επισκέπτες στους πίνακες του καλλιτέχνη.

Διεύθυνση:

Αnkauf am Nordbad ,Schleißheimer Straße 119, 80797 München

Υπεύθυνος επικοινωνίας κ. Μάριος Κουλαουζίδης, τηλ: 017632548775

Βιογραφικό Γιάννη Νίκου:

Ο Γιάννης Νίκου, σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, από το 1965 ως το 1970, με δασκάλους τους: Γ. Μαυροειδή, Ν. Νικολάου και Γ. Μόραλη στη ζωγραφική και την Έλλη Βοϊλα στο ψηφιδωτό. Παράλληλα υποκριτική και σκηνογραφία στη Σχολή Θεάτρου και Κινηματογράφου Αθηνών, καθώς και κλασσική κιθάρα. Ασχολήθηκε με την τοιχογραφία κι έκανε σκηνογραφίες και κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις.

Εκτενείς αναλύσεις και αναφορές για το έργο του γίνονται σε λεξικά και βιβλία τέχνης, ενώ πίνακές του υπάρχουν σε Μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διακρίσεις:

Το 1982  κατόπιν διαγωνισμού, επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην έκθεση της ΕΟΚ «150 νέοι ζωγράφοι της Κοινότητας». Το 1984, ο Δημήτρης Αρβανίτης παρουσίασε το έργο του Γ. Νίκου στην ταινία «Ο σουρεαλισμός στην Ελληνική ζωγραφική», που πήρε το Α’ βραβείο ταινίας μικρού μήκους, στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το 1985 στην Ιταλία, η Νομαρχία της Umbria και το υπουργείο Τουρισμού, τον βραβεύουν για την δουλειά του και το 1987 η Διεθνής Επιτροπή Τέχνης του Lugano, του απονέμει τον τίτλο του “Magister” και περιλαμβάνει το έργο του στην ειδική έκδοση «Πρωταγωνιστές της Ιταλικής Τέχνης». Το 1988 συμμετέχει στην VII Ευρωπαϊκή Biennale, στην Ρώμη, όπου του απονέμεται και το βραβείο σχεδίου. Τον ίδιο χρόνο, βραβεύεται στην Γένοβα, με ειδικό βραβείο από την UNICEF. Έχει παρουσιάσει ως τώρα το έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις σε: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βρυξέλλες, Μιλάνο, Μπρέσια, Γένοβα, Ρώμη, Τορόντο. Συμμετείχε επίσης σε ομαδικές εκθέσεις σε: Βασιλεία, Παρίσι, Σπολέττο, Τόντι, Ρώμη, Τορίνο, Σαβόνα, Μάλτα, Ν.Υόρκη, Τορόντο, Αμβέρσα και Λευκωσία.

Διαβάστε τη συνέντευξη του καλλιτέχνη εδώ