Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Κοιλάδας του Αχελώου αποτελεί και η δημοτική, παραδοσιακή μουσική της, η οποία ακόμα και στους νεότερους χρόνους διατηρείται και εξελίσσεται.

Η μουσική παράδοση της περιοχής θεωρείται από τις πιο ζωντανές στον ελλαδικό χώρο, γιατί όχι μόνο συνεχίζει να εξελίσσεται και να ενσωματώνει δημιουργικά σύγχρονα μουσικά στοιχεία, αλλά παράλληλα καταφέρνει να εκφράζει και να σχολιάζει με ζωντανό τρόπο τη σημερινή πραγματικότητα.

Η μπάντα της Κοιλάδας του Αχελώου απαρτίζεται από παραδοσιακούς οργανοπαίχτες και τραγουδιστές, που η μουσική τους, η δεξιοτεχνία τους, τα όργανα, το ρεπερτόριο τους, αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφόρησης και προσέγγισης για τον μεγάλο θησαυρό που λέγεται παράδοση, ήθη και έθιμα της Κοιλάδας του Αχελώου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Ο Δημήτρης Κωσταγιώργος με το βιολί ο Λάμπρος Ζούμπος με το κλαρίνο και ο Λάζαρος Τσαμπάς με το λαούτο – ερασιτέχνες μουσικοί – μεταφέρουν περήφανα και δημιουργικά την δημοτική παράδοση στη νεότερη γενιά και εποχή με τα πνευμόνια, τα χείλη και τα δάχτυλά τους.

Συμμετέχουν όπως και πολλοί άλλοι μουσικοί στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και προάγουν με τις δραστηριότητές τους την πνευματική και καλλιτεχνική ζωή της περιοχής .

Σε φυσικό τοπίο με θέα τα ορμητικά νερά του Αχελώου συναντούμε κατοίκους της περιοχής – ερασιτέχνες μουσικούς για τους οποίους το δημοτικό τραγούδι αποτελούσε και αποτελεί μέρος της προφορικής και μουσικής παράδοσης της κοιλάδας του Αχελώου. Tα αγέρωχα βουνά και παραπόταμοι του Αχελώου σε προκαλούν με τις ομορφιές τους. Πετρόχτιστα σπίτια και μοναστήρια με ιστορία. Τα βουνά και το υδάτινο στοιχείο εναλλάσσονται μεταξύ τους, δημιουργώντας απεριόριστους προορισμούς με κομβικό σημείο τον Αχελώο, μια ξεχωριστή πινελιά με εντυπωσιακή θέα για τον επισκέπτη. Η περιοχή ντυμένη στα χρώματα της Άνοιξης, του Φθινοπώρου κα του Χειμώνα με τις εναλλαγές παρέχει ένα απολαυστικό θέαμα, απολαμβάνοντας διαδρομές στη φύση, ζεστή φιλοξενία και επώνυμα και ποιοτικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.
Η κοιλάδα του Αχελώου βρίσκεται μεταξύ Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας.

“Φέρτε την Κάπα την παλιά… “ τραγουδά ο δημοτικός ποιητής…