tainia

Μια νέα ταινία εμπνευσμένη από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» φιλοδοξεί να γυρίσει ο σκηνοθέτης της τηλεοπτικής σειράς «Το Νησί», Θοδωρής Παπαδουλάκης.

Η συμφωνία επισφραγίστηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, της κληρονόμου του πατρός της των δικαιωμάτων των εκδόσεων Καζαντζάκη, Νίκης Σταύρου, του κ. Γιώργου Στασινάκη εκ μέρους της διεθνούς εταιρείας φίλων Καζαντζάκη, του σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη και του κ. Στέλιου Ματζαπετάκη εκ μέρους του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε ευτυχής που θα προχωρήσει το σημαντικό αυτό βήμα με τη διαμεσολάβηση της περιφέρειας, ενώ η κα Σταύρου ανέφερε: «Αφηνόμαστε στα χέρια ενός πολυτάλαντου και πολύ σπουδαίου σκηνοθέτη για να δημιουργήσει αυτή την ταινία με βάση το έργο του Καζαντζάκη που είναι επίκαιρο, όσο ποτέ, λόγω του προσφυγικού. Μακάρι να ήταν εδώ ο ίδιος ο Καζαντζάκης, να μας πει το πώς και το γιατί, να δει αυτά που συμβαίνουν σήμερα και αναρωτήθηκε… “Άραγε ο Χριστός είναι καταδικασμένος να σταυρώνεται πάντα;”».

papadoulakis

Θοδωρής Παπαδουλάκης

Ο Θοδωρής Παπαδουλάκης ανέφερε πως «δεν υπάρχει δημιουργός στην Ελλάδα που δε θα σκεφτόταν να κάνει ένα έργο του Καζαντζάκη». Μετά το «Νησί», όπως είπε, ο ίδιος είχε μια συνάντηση με την κα Σταύρου με την οποία συζήτησαν το ενδεχόμενο να κάνουν κάτι για τον Καζαντζάκη. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι στη διαμόρφωση του σεναρίου θα συμμετέχει και η Νίκη Σταύρου, ενώ όπως είπε τα γυρίσματα θα γίνουν κυρίως στην Κρήτη, με τα χρήματα να προέρχονται εντός και εκτός Ελλάδος.

Ο Κρητικός σκηνοθέτης εξέφρασε τη χαρά του που έχει υποστηρικτές όπως η Περιφέρεια και για το ότι του δίνονται τα δικαιώματα να κάνει την ταινία. Τόνισε την απήχηση που έχουν ως και σήμερα όσα έγραψε ο Καζαντζάκης και κάλεσε τον κόσμο να διαβάσει ξανά το έργο «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» για να αντιληφθεί πόσο σημαντικά και επίκαιρα είναι αυτά που αναφέρει ο Καζαντζάκης.

Ο κ. Στασινάκης έπλεξε το εγκώμιο του μεγάλου συγγραφέα και διανοητή, τονίζοντας το επίκαιρο νόημα των έργων του.

Η παλαιότερη σωζόμενη ελληνική τηλεοπτική σειρά

Η τηλεοπτική δραματική σειρά «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» προβλήθηκε από την ΕΡΤ την περίοδο 1975-1976 και συντάραξε το τηλεοπτικό κοινό, σημειώνοντας υψηλή τηλεθέαση για τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Το σενάριο ήταν βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, με το οποίο η ΕΡΤ έκανε τα πρώτα αποφασιστικά βήματα στην παραγωγή μεγάλων ποιοτικών τηλεοπτικών σειρών.

Προβλήθηκε σε 50 επεισόδια των 45 λεπτών και ήταν παραγωγή του Αστήρ TV, ενώ σήμερα διασώζεται σε 18 επεισόδια των 50 λεπτών, καθώς μεγάλο τμήμα του φιλμ πάνω στο οποίο γυρίστηκε η σειρά ξαναχρησιμοποιήθηκε αργότερα ή καταστράφηκε λόγω κακής συντήρησης. Η καταστροφή ή επαναχρησιμοποίηση του υλικού πάνω στο οποίο είχαν γυριστεί οι τηλεοπτικές σειρές της δεκαετίας του 1970 (όπως «Η Γειτονιά μας», «Άγνωστος Πόλεμος», «Γιούγκερμαν» κ.ά.) είχε σαν συνέπεια «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» να είναι η παλαιότερη σωζόμενη ελληνική τηλεοπτική σειρά.

Υπόθεση

Η υπόθεση της σειράς εκτυλίσσεται στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Λυκόβρυση, το 1921. Οι κάτοικοί του είχαν ένα παλιό έθιμο – κάθε επτά χρόνια έκαναν την αναπαράσταση των Παθών του Χριστού και έπρεπε να διαλέξουν μερικούς από τους άνδρες του χωριού που θα υποδύονταν τους Αποστόλους και έναν που θα υποδυόταν τον Χριστό. Μαζεύονται οι δημογέροντες του χωριού και αποφασίζουν σε ποιους θα αναθέσουν τους ρόλους. Οι δημογέροντες είναι ο παπα-Γρηγόρης, ο γερο-Λαδάς, ο άρχοντας Πατριαρχέας, ο καπετάνιος και ο δάσκαλος του χωριού και αδελφός του παπα-Γρηγόρη. Οι δημογέροντες αποφασίζουν να δώσουν τον ρόλο του Ιωάννη στον γιο του Πατριαρχέα, τον Μιχελή, τον ρόλο του Πέτρου στο Γιαννακό, τον ρόλο της Μαγδαληνής στην Κατερίνα, την πόρνη του χωριού, τον ρόλο του Ιούδα στον Παναγιώταρο και τέλος τον ρόλο του Χριστού στον πιο αθώο που δεν ήταν άλλος από τον βοσκό των προβάτων του Πατριαρχέα, τον Μανωλιό.

Στη συνέχεια, καταφθάνουν πρόσφυγες από κάποιο μακρινό χωριό που λεηλάτησαν οι Τούρκοι και προσπαθούν να βρουν κάποιο μέρος να εγκατασταθούν, με όσα πολύτιμα πράγματα κατάφεραν να πάρουν μαζί τους.

Επικεφαλής τους είναι ένας πράος, δυναμικός με ψυχή αντάρτη ιερέας, ο παπα-Φώτης. Δυστυχώς οι κάτοικοι της Λυκόβρυσης τους διώχνουν παρακινούμενοι από τον παπα-Γρηγόρη να μην τους αφήσουν να μείνουν, επειδή τάχα διαπίστωσε ότι μία από τις γυναίκες των προσφύγων έχει χολέρα. Ο Μανωλιός, όμως, με τον Γιαννακό, τον Μιχελή και τους άλλους «Απόστολους» τους λένε να πάνε στη Σαρακίνα όπου και υπάρχουν κάτι σπηλιές έτσι ώστε να μείνουν εκεί.

Στη σειρά συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Κάτια Δανδουλάκη, Ανδρέας Φιλιππίδης, Γιώργος Φούντας, Γεωργία Βασιλειάδου, Νάσος Κεδράκας, Δήμος Σταρένιος, Αλέξης Γκόλφης, Λυκούργος Καλλέργης, Νίκος Καλογερόπουλος, Μαίρη Ιγγλέση, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Γιάννης Αργύρης, Τζένη Φωτίου, Κώστας Γκουσγκούνης, Νότης Περγιάλης, Νίκος Χατζίσκος.