Αλυσιδωτές αντιδράσεις πυροδότησε η απόφαση του ΣτΕ, κρίνοντας μόνο το άρθρο 2 παράγραφος Α του νόμου Παππά ως αντισυνταγματικό. Σκοπίμως ακούγεται στο δημόσιο διάλογο ότι ο ν4339/2015 κρίθηκε αντισυνταγματικός στο σύνολό του, ενώ επί της ουσίας το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι μόνο το ΕΣΡ είναι αρμόδιο όργανο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις άδειες…
Όπως προανήγγειλαν Παππάς και Γεροβασίλη, η κυβέρνηση τη Δευτέρα θα καταθέσει στη Βουλή νέα ρύθμιση – γέφυρα για να τεθούν κανόνες στο άναρχο τηλεοπτικό τοπίο, μετά τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας που ως αποτέλεσμα έχει την επαναφορά του αντισυνταγματικού -σύμφωνα με δικές του γνωμοδοτήσεις- τηλεοπτικού καθεστώτος. Η απόφαση του ΣτΕ βασίστηκε στις αναφορές του Συντάγματος, σύμφωνα με τις οποίες οριοθετείται ότι μόνο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει την αρμοδιότητα να διεξάγει διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση του δημόσιου αγαθού των τηλεοπτικών αδειών. Μένει να καθαρογραφεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να αποσαφηνιστεί κατά πόσο οι δικαστές έκριναν με βάση την ευρύτερη εικόνα. Δηλαδή, τι πρέπει να κάνει η εκτελεστική εξουσία στην περίπτωση που η αντιπολίτευση εμμένει στη μη συγκρότηση μίας Ανεξάρτητης Αρχής, εξυπηρετώντας μικροπολιτικά ή επιχειρηματικά συμφέροντα. Συνυπολογίζοντας, επίσης, ότι τα κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού επέτρεψαν το καθεστώς τηλεοπτικής ανομίας επί 27 χρόνια, γεγονός που προκάλεσε την ανάπτυξη του αποδεδειγμένου τριγώνου της διαπλοκής. Για την ιστορία, έλαβαν χώρα τέσσερις απόπειρες για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ως γνωστόν, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε συναινέσει επί ημερών Μεϊμαράκη στη στελέχωση της Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, μία γραμμή που άλλαξε άρδην επί ημερών Μητσοτάκη στο τιμόνι της ΝΔ.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει στη Βουλή νέο σχέδιο νόμου για την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας για τα παλιά και τα νέα κανάλια, έως ότου το ΕΣΡ συγκροτηθεί και διεξάγει νέο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, με βάση το ν. 4339/2015. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί που θα θελήσουν να εξασφαλίσουν αυτή την προσωρινή άδεια θα πρέπει να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που έχουν θεσμοθετηθεί στο νόμο Παππά. Και συγκεκριμένα, τις προϋποθέσεις που σχετίζονται με τον αριθμό των εργαζομένων, τις κτιριακές υποδομές, τον εξοπλισμό, κοκ.
Με βάση το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες που κρίθηκε άκυρος από την Ολομέλεια του ΣτΕ, οι τέσσερις άδειες κοστολογήθηκαν στα 255 εκατ. ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση, ο κ. Παππάς προανήγγειλε πως το τίμημα του προσωρινού «ενοικίου» των καναλαρχών για τις άδειες θα ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ ετησίως. Κάτι που σημαίνει πως όλοι όσοι θέλουν να συνεχίσουν να εκπέμπουν θα πρέπει να κληθούν να καταβάλλουν το παραπάνω αντίτιμο, ευθυγραμμίζοντας παράλληλα τη λειτουργία τους με το νομικό πλαίσιο.
«Μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός ο καινούριος από το ΕΣΡ, θα πληρώσουν όλοι 25 εκατ. ευρώ» είπε επί λέξει ο Νίκος Παππάς το πρωί στην ΕΡΤ, ενώ για τον αριθμό των αδειών είχε τονίσει νωρίτερα: «Η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να αποφανθεί περί του αριθμού των αδειών, μέχρι να δούμε αναλυτικά το σκεπτικό». Όπως είπε: «Περιμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση και δεν είμαστε νομικά σε θέση να περιορίσουμε τον αριθμό των αδειών».
koutipandoras