nitse

Της Άννας Παχή

Λίγο πριν το τέλος της ζωής του, έγκλειστος στo σανατόριο της Ιένα, ο Φρήντριχ Νίτσε «προσκαλεί» όλα τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής του για να «εξοφλήσει τα ληγμένα γραμμάτια». Η αυστηρών θρησκευτικών πεποιθήσεων μητέρα του Φραντζέσκα, η Ελίζαμπεθ, η αδερφή που παραποίησε το αρχείο του και το «χάρισε» στους Ναζί, η γυναίκα της ζωής του, Λου Σαλομέ, ο φίλος του Σίγκμουντ Φρόϋντ και φυσικά, ο Ρίχαρντ Βάγκνερ με τον οποίο μετά από μακρά φιλία τάχθηκε σε αντιπαλότητα, εμφανίζονται και μιλούν ο καθένας για τη ζωή του και τη σχέση τους με το Νίτσε. Συνθέτης και φιλόσοφος προσπαθούν να «ξεπλύνουν» το έργο τους από τη φασιστική λάσπη, ανιχνεύουν τις αιτίες και προφητεύουν το μέλλον του χειρότερου πολιτικού μορφώματος.

Ο Νίκος Καμτσής έγραψε ένα δυνατό έργο και το σκηνοθετεί με την ανάλογη δύναμη. Ο θεατής έρχεται σε επαφή με τη νιτσεϊκή φιλοσοφία χωρίς διδακτισμούς και αντιλαμβάνεται πόσα από αυτήν γνωρίζει ήδη. Το κουβάρι της ζωής του στοχαστή ξετυλίγεται με γρήγορη, σταθερή ροή. Η Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου (Φραντζέσκα) είναι η αστή που βλέπει το γιο της να απομακρύνεται από τις δικές της θρησκευτικές αρχές, τον παρακολουθεί να υποφέρει και αδυνατεί να τον βοηθήσει καθώς δεν καταλαβαίνει τη σκέψη του. Η Μαρκέλλα Στάμου (Ελίζαμπεθ) υπερασπίζεται με σθένος τον εαυτό της τόσο ως «παραχαράκτρια» του αρχείου του αδελφού της όσο  και τη φασιστική της ιδεολογία. Η Έμμυ Μαυρίκα, ως Λου Σαλομέ, «φωτίζει» την αμφιλεγόμενη αυτή προσωπικότητα. Με φιλαρέσκεια και λεπτή ειρωνεία τη συστήνει ως ένα πραγματικά ελεύθερο πνεύμα. Ο Ηλίας Μενάγιερ (Φρόυντ) επιστήμων, μεγαλοαστός,  μας εισάγει στον κόσμο της ψυχανάλυσης προσπαθώντας να εξηγήσει από τι πάσχει ο Νίτσε, τυλιγμένος στο μανδύα της επιστήμης του. Ο Ανδρέας Παπαγιαννάκης, (Βάγκνερ) εμφανίζεται στην αρχή απρόσιτος, περιχαρακωμένος πίσω από την αίγλη του ονόματός του την οποία εγκαταλείπει σιγά – σιγά καθώς συνειδητοποιεί πως η τέχνη του – έστω και άθελά του – χρησιμοποιήθηκε για τους πιο ποταπούς σκοπούς.

Ο Νίκος Καραστέργιος (Νίτσε) δίνει εξαιρετική ερμηνεία ως ο φιλόσοφος που είδε τη ζωή του να χάνει κάθε νόημα, το μεγάλο του έρωτα να τον αρνείται και το έργο της ψυχής και του μυαλού του να γίνεται βορά στη χιτλερική ιδεολογία. Αποδίδει απόλυτα την ιδιοφυΐα, την πίκρα, την τρέλα και την ένταση ενός ανθρώπου που, ένα βήμα πριν το θάνατο, προσπαθεί να κλείσει τους λογαριασμούς του τόσο με το παρελθόν όσο και με το μέλλον, ενώ το πνεύμα του αν και τσακισμένο, συνεχίζει να αγωνίζεται, έστω και επί ματαίω.

Θεατής του περιθωρίου σε όσα διαδραματίζονται, η Βίκυ Αθανασίου (νοσοκόμα) που παρακολουθεί τον άρρωστό της να παλεύει με φαντάσματα που η ίδια δε βλέπει και δεν κατανοεί. Κάπως όπως ο κόσμος δε βλέπει ή/και δεν κατανοεί την εκ νέου ανάδειξη του φασισμού στη σημερινή πραγματικότητα.

Η παράσταση διαθέτει διαδραστικά στοιχεία που τονίζουν χωρίς να καλύπτουν τα επί σκηνής δρώμενα. Ταυτόχρονα με την αφήγηση προβάλλονται βίντεο, ενώ οι θεατές έχουν την ευκαιρία να καθίσουν επάνω στη σκηνή και μερικοί από αυτούς, στο φινάλε, να ανέβουν επάνω σε αυτήν συμμετέχοντας με το μέγιστο δυνατό τρόπο.

Το έργο διαρκεί 80 λεπτά περίπου και είναι κατάκτηση του Νίκου Καμτσή το γεγονός πως καταφέρνει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να πει τόσα πολλά. Ρημαγμένες ζωές, ανεκπλήρωτοι έρωτες, τυφλή μισαλλοδοξία, απογοήτευση αλλά και χιούμορ, μαζί με ελπίδα. Σε μια περίοδο τόσο ταραγμένη όπως η σημερινή, η παράσταση «Νίτσε – Βάγκνερ, Ένα Θέαμα για το Φασισμό» θα προκαλέσει σκέψεις και συναισθήματα έντονα, και τόσο μα τόσο απαραίτητα.

INFO

Θέατρο: «Τόπος Αλλού» Κεφαλληνίας 17 και Κυκλάδων, Κυψέλη

Κείμενο – Σκηνοθεσία   : Νίκος Καμτσής

Σκηνικά – Κοστούμια    : Μίκα Πανάγου

Μουσική                         : Χρήστος Ξενάκης

Βίντεο                             : Γιώργος Αλεξίου

 

Νίτσε: Νίκος Καραστέργιος

Βάγκνερ: Ανδρέας Παπαγιαννάκης

Συμμετέχουν:

Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου

Μαρκέλα Στάμου

Έμμυ Μαυρίκα

Ηλίας Μενάγιερ

Βίκυ Αθανασίου

Πρεμιέρα 20 Μαρτίου και για 12 παραστάσεις.

Ώρες & μέρες παραστάσεων:

Κυριακή στις 19.30

Δευτέρα-Τρίτη στις 21.00

Τηλέφωνο: 210 8656004 – 210 8624392

Χορηγός επικοινωνίας: lifebook.gr