Γράφει ο Δημήτρης Βαρβαρήγος

Το κλασικό έργο του Τζον Πρίστλευ στο θέατρο Ελιάρτ, Κωνσταντινουπόλεως 127, που ανεβαίνει για 2η χρονιά.

Ένα κατηγορώ απέναντι στην ανευθυνότητα της αστικής τάξης του ανθρώπου προς τον άνθρωπο. Ο Πρίστλευ έγραψε ένα αστυνομικό θρίλερ που πιο πολύ αναδεικνύει την απάθεια, την απονιά, την αναλγησία και την αλαζονική διάθεση της ανθρώπινης φύσης.

Η πλούσια οικογένεια του Άρθουρ Μπέρλινγκ (Ισίδωρος Σταμούλης) γιορτάζει τους αρραβώνες της κόρης τους. Την εορταστική ατμόσφαιρα χαλάει η εμφάνιση του Επιθεωρητή Γκοούλ, (Οδυσσέας Σταμούλης) πρόσωπο μυστήριο, που τους ανακοινώνει την αυτοκτονία μιας νεαρής κοπέλας της Εύας Σμίθ. Ο συνδετικός κρίκος της Εύας με τους Μπέρλινγκ είναι πως κάποτε είχε εργαστεί στην εταιρεία Μπέρλινγκ. Από εκείνη τη στιγμή, με αριστοτεχνικό τρόπο ο Πρίστλευ ξεδιπλώνει το κουβάρι της ενοχής σε όλα τα μέλη της οικογένειας που κρύβουν τα ένοχα μυστικά τους πίσω από τη βιτρίνα της φαινομενικά ηθικής καλής τάξης που ανήκουν. Οι αντιδράσεις τους είναι μια απολογία εκ βαθέων. Οι αντικρουόμενες μεταξύ τους εξομολογήσεις εμφανίζουν την ανευθυνότητα των πράξεων τους.

Την παράσταση που πλαισιώνουν οι ηθοποιοί πείθουν απόλυτα υποκριτικά με τους ρόλους που υποδύονται. Με απέριττη και δυνατή ερμηνεία κερδίζουν τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή που εμφανίζονται στη σκηνή και στην πορεία σε αναγκάζουν οι συγκλονιστικές ερμηνείες τους να τους ακολουθήσεις έχοντας την αίσθηση πως είσαι κι εσύ μέλος της οικογένειας και υπεύθυνος για τις δικές σου πράξεις. Σαν να βρίσκεσαι συνειδησιακά ενώπιος ενωπίω σε μία δίκη ως υπεράσπιση ή μάρτυρας κατηγορίας.

Μια ολοκληρωμένη παράσταση από κάθε άποψη με τις έξοχες ερμηνείες των αδελφών Σταμούλη με τον Οδυσσέα στο ρόλο του επιθεωρητή Γκοούλ και του Ισίδωρου στο ρόλο του Άρθουρ Μπέρλινγκ ως οι κύριοι πρωταγωνιστές όσο και των υπολοίπων ηθοποιών: Αννέτα Παπαθανασίου στο ρόλο της μάνας. Λευτέρης Παπανικολάου-Γκιωνάκης, στο ρόλο του γιου. Μαρία Καμακάρη, στο ρόλο της κόρης. Παναγιωτης Κατσίκης, στο ρόλο του αρραβωνιαστικού & Έλενα Βουτυρά, υπηρέτρια.

Μετάφραση Ζωή Ρηγοπούλου

Μην χάσετε αυτή την παράσταση, σίγουρα θα περάσετε ένα όμορφο βράδυ, καθώς ο Τζον Πρίστλευ καρφώνει βαθιά το μαχαίρι στη συνείδηση της ηθικής.