«Ο κάκτος του διαβόλου», όπως τον λένε, με την επιστημονική ονομασία Stenocereus eruca, «σέρνεται» σαν φίδι στο έδαφος και απομακρύνεται από το αρχικό φυτό που τον γέννησε!

Και, παράλληλα, για τη μετακίνηση του αυτή είναι απαραίτητα δύο στοιχεία: Να «πεθάνει» το παλιό του τμήμα και να κλωνοποιηθεί από μόνος του!

Αυτό το σπάνιο και συναρπαστικό είδος κάκτου είναι ενδημικό στη βορειοδυτική μεξικανική πολιτεία της Μπάχα Καλιφόρνια Σουρ (Baja California Sur) και είναι ο μοναδικός γνωστός κινούμενος κάκτος στον κόσμο.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα είδη κάκτων, τα οποία κατά κανόνα αναπτύσσονται κατακόρυφα, προς τον ουρανό, ο «κάκτος του διαβόλου» είναι διαφορετικός.

Απλώνεται στο έδαφος με ελαφρώς ανυψωμένο το άκρο, που μπορεί να φτάσει και τα 30 εκατοστά, ενώ σχηματίζουν μεγάλες, και μερικές φορές αδιαπέραστες, αποικίες. Το μήκος του υπολογίζεται γύρω στα δύο μέτρα και το πάχος του στα πέντε εκατοστά.

Καθώς αναπτύσσεται παράλληλα με το έδαφος, ο κάκτος μεγαλώνει μόνο στο ανυψωμένο άκρο, ενώ το άλλο άκρο πεθαίνει σιγά σιγά.

Κατά κάποιο τρόπο, ο κάκτος πρέπει να πεθάνει για να επιβιώσει.

Ακόμα, αυτή η διαδικασία του επιτρέπει να κινείται μέσα στην έρημο με την πάροδο του χρόνου, με ρυθμούς που εξαρτώνται από το περιβάλλον.

Στην υγρή θαλάσσια περιοχή της Baja California Sur που ευνοεί την ανάπτυξη του, η μετακίνηση μπορεί να φτάσει και τα 60 εκατοστά τον χρόνο, ενώ σε πιο ξηρά κλίματα, τα 60 εκατοστά τη δεκαετία.

Κατά τη διάρκεια πολλών ετών ολόκληρος ο κάκτος θα ταξιδέψει, με τους μίσχους να διακλαδίζονται και να βγάζουν νέες ρίζες, ενώ τα παλαιότερα τμήματα των μίσχων θα πεθαίνουν και θα σαπίζουν.

Λόγω της σπανιότητάς του, οι λάτρεις του κάκτου θα πρέπει να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να τα προσθέσουν στους κήπους τους, καθώς στη μαύρη αγορά η τιμή του κυμαίνεται από 4-5 χιλιάδες δολάρια.

Αλλά η παράνομη διακίνηση είναι μόνο μία από τις απειλές που αντιμετωπίζει αυτός ο κάκτος. Επειδή οι ακανθώδεις μίσχοι του αναπτύσσονται παράλληλα με το έδαφος, μπορεί να είναι ενοχλητικός για τα βοοειδή, με τους αγρότες να καταστρέφουν ολόκληρες αποικίες.

Κάποιοι απομακρύνουν, επίσης, τον «κάκτο του διαβόλου» για να προετοιμάσουν τη γη τους για γεωργικές καλλιέργειες.

Για τον λόγο αυτό βρίσκεται στον κατάλογο των απειλούμενων φυτών του Μεξικού. Πάντως, εάν δεν ενοχληθεί από ανθρώπινους παράγοντες μπορεί να ζήσει μέχρι και 100 χρόνια.

Πηγή: Snoopit24