Της Άννας Παχή

Ο Λάζαρος θέλει κάτι περισσότερο από την απλή ζωή του μπαλωματή. Λαχταρά να συναντήσει τους μυθικούς Δράκους, να παλέψει μαζί τους και να νικήσει, αποδεικνύοντας σε όλον τον κόσμο τη γενναιότητα και την εξυπνάδα του. Ξεκινά λοιπόν να τους ψάχνει και στο τέλος τους βρίσκει.

Όμως, η πραγματικότητα είναι πάντα διαφορετική από αυτό που φανταζόμαστε. Ούτε οι Δράκοι είναι αυτό που περίμενε ο Λάζαρος, ούτε ο Λάζαρος αυτό που φαντάζονταν οι Δράκοι. Τι θα γίνει στο τέλος;

Ο Νίκος Χρηστίδης σκηνοθετεί με κέφι το λαϊκό παραμύθι που διδαχτήκαμε εμείς και διδάσκονται τώρα και τα παιδιά μας. Η ανάγκη του ανθρώπου να ξεχωρίσει, η προσπάθεια να υπερνικήσει τους φόβους αλλά και τους περιορισμούς του περιβάλλοντός του, η διαπίστωση πως τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως τα νομίζουμε, είναι μερικά από τα συμπεράσματα που βγάζει η όμορφη αυτή ιστορία.

Η παράσταση είναι ισορροπημένη ανάμεσα στην πρόζα, το τραγούδι και το χορό, ενώ οι ηθοποιοί ζωντανεύουν με ρυθμό τους ήρωες του παραμυθιού. Μου άρεσε ιδιαίτερα η Φιλίτσα Καλογεράκου, δεν ήξερα πως τραγουδάει τόσο καλά. Επίσης, η μουσική της Σόνιας Ζορμπά, που επίσης εμφανίζεται στο ρόλο του αφηγητή, παίζοντας ταυτόχρονα πιάνο επάνω στη σκηνή, είναι εξαιρετική.

Το έργο προσφέρεται για μικρά και μεγάλα παιδιά. Εάν η επιτυχία ενός παιδικού έργου φαίνεται στο πόσο ήσυχοι είναι οι μικροί θεατές του, «Ο Λάζαρος και οι Δράκοι» πέτυχε το στόχο του. Τα πιτσιρίκια ήταν εντελώς αφοσιωμένα. Να πάτε.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Βασιλική Βλαστού
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Νίκος Χρηστίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Νάγια Ζαχαράτου
Πρωτότυπη Μουσική: Σόνια Ζορμπά
Σχεδιασμός Φωτισμών-Φωτογραφία: Αναστασία Λουκρέζη
Κινησιολογική Επιμέλεια: Ηλίας Μπαγεώργος
Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννης Παπαθανασίου
Παραγωγή: Dominus

ΠΑΙΖΟΥΝ

Φιλίτσα Καλογεράκου
Πέτρος Λιόντας
Βασιλική Συρανίδου (Σούκη)
Νίκος Χρηστίδης

Πιάνο-Φωνή-Αφήγηση
Σόνια Ζορμπά
Θέατρο Ακάδημος , Ιπποκράτους 17 και Ακαδημίας
Έναρξη 19 Μαρτίου (έως 14 Μαΐου)
Παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 12:00
Καθημερινά οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία στις 10:30
*Η Παράσταση ταξιδεύει και εκτός Αθηνών
Για πληροφορίες-κρατήσεις σχολείων-groups 2103625119