Τους τελευταίους μήνες ο πολιτισμός και οι άνθρωποι του δοκιμάζονται, γονατίζουν, μα δεν πέφτουν, σηκώνονται και συνεχίζουν το διάβα τους όπως εδώ και 2500 χρόνια. Ότι είναι πολιτισμός λάμπει, και αυτή η λάμψη φωτίζει τον δρόμο της ανθρωπότητας. Ο άνθρωπος πάντα έχει ανάγκη το φως!

Προσμετρώντας την πραγματικότητα με ευθύνη και τόλμη, η παιδική σκηνή του Φώτη Σπύρου, όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες συνεχίζει να ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να χαρίσει στους μικρούς μας θεατές -αλλά και στους μεγαλύτερους- μια αισιόδοξη, καλοκαιρινή, ξεκαρδιστική παράσταση.

Το έργο που θα παρουσιάσει σε όλη την Ελλάδα στα μεγαλύτερα φεστιβάλ και θέατρα, είναι το αγαπημένο έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου που έχει διασκευάσει για τα παιδιά, Ο ΡΟΒΙΝΣΩΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΡΟΥΣΟΣ. Η συναρπαστική ιστορία δύο θεότρελων ναυαγών, σε έναν κόσμο χαράς ελπίδας και αλληλεγγύης!

Δυο ξένοι ναυαγούν πάνω σε μια στέγη… στη μέση του πουθενά! Καθώς η στάθμη του νερού γύρω τους όλο και ανεβαίνει αναγκάζονται να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και μέσα από έντονες συγκρούσεις να συνεργαστούν. Ο ένας μιλάει ελληνικά κι ο άλλος μία ξένη, ακαταλαβίστικη διάλεκτο! Όμως, στον μαγικό χώρο του θεάτρου, όπου όλα είναι εφικτά, οι δυο τους καταφέρνουν, όχι μόνο να συνεννοηθούν αλλά να γίνουν και… φίλοι!

Οι δυο ήρωες, βρίσκοντας τρόπο να επικοινωνήσουν, μας αποκαλύπτουν πόσο σημαντική είναι η συνεργασία η θέληση και η αλληλεγγύη! Η παράσταση με πολύ χιούμορ και υπευθυνότητα δίνει μια νέα οπτική των καταστάσεων στα παιδιά που χρειάστηκε, όπως οι δύο ναυαγοί, να στερηθούν την ελευθερία τους για κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι μικροί θεατές, μεταφέρονται σ’ έναν μαγικό κόσμο ξεγνοιασιάς, χαράς και περιπέτειας. Τη συγκίνηση διαδέχονται τα ξεκαρδιστικά επεισόδια, η τρυφερότητα και η δράση. Κύρια στοιχεία της παράστασης είναι η ευρηματικότητα στους αυτοσχεδιασμούς, οι παραστατικές κινήσεις των χεριών και των σωμάτων, οι ήχοι και τα βλέμματα.

Το έργο είναι γραμμένο από τους Ιταλούς συγγραφείς Νίνο ντ’ Ίντρόνα και Τζάκομο Ραβέκιο, σε μετάφραση και διασκευή της, αγαπημένης σε μικρούς και μεγάλους, Ξένιας Καλογεροπούλου και είναι εμπνευσμένο από το πρώτο μπεστ σέλερ της δυτικής λογοτεχνίας, το πασίγνωστο «Ροβινσώνας Κρούσος» του Ντάνιελ Ντεφόου.

Η παιδική σκηνή του Φώτη Σπύρου όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες συνεχίζει να ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να χαρίσει στους μικρούς μας θεατές – αλλά και στους μεγαλύτερους – μια αισιόδοξη, καλοκαιρινή, ξεκαρδιστική παράσταση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Παίζουν: Φώτης Σπύρος, Νίκος Χρηστίδης

Σκηνοθεσία: Φώτης Σπύρος

Σκηνικά – Κοστούμια: Ανθή Πετρουλάκη

Κείμενο-διασκευή: Ξένια Καλογεροπούλου

Βοηθός ενδυματολόγου/σκηνογράφου – ειδικές κατασκευές: Νάγια Ζαχαράτου

Κινησιολογία-χορογραφίες: Ηλίας Μπαγεώργος

Σχεδιασμός φωτισμών: Θωμάς Χαρέλας