Αγαπητοί μου, ζούμε από τύχη. Ελπίζω να το εμπεδώσατε. Ξυπνάς και δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Θα σου επιτεθούν στο δρόμο; Θα τρακάρει το λεωφορείο; Θα πλημμυρίσει το μετρό; Θα αποκλειστείς στην Ομόνοια; Θα πνιγείς στον κάμπο; Όλα τα χαμομήλια παίζουν.

 

Επειδή όλα είναι πιθανά και το να βοηθηθείς στα δύσκολα είναι ακόμα πιο δύσκολο (από εκείνους που θέλουν να βοηθήσουν, όχι από εκείνους που πρέπει, με εννοείς) ας πάρουμε – όσο είναι δυνατόν – τη ζωή μας στα χέρια μας. Ξεκινάμε:

 

Σπίτι:

Καθώς δεν ξέρεις που θα χτυπήσει η βροχή, το χιόνι ή η φωτιά, καλό είναι σε μια γωνιά κάθε δωματίου να έχεις τα απαραίτητα, για την περίπτωση εγκλωβισμού:

-Μια δωδεκάδα μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό ανά άτομο που μένει στο σπίτι. Διότι είναι εύκολο να κοπεί το νερό, είναι δύσκολο να ξανάρθει. Ας μείνουμε ενυδατωμένοι.

-Ξηρά τροφή. Μπισκότα, φρυγανιές, κονσέρβες (και πάντα Μερέντα). Πράγματα που δεν χρειάζονται μαγείρεμα. Τα αποθέματα πρέπει να επαρκούν για τέσσερις τουλάχιστον μέρες για κάθε άτομο της οικογένειας. Ας έχουμε κάτι να μασουλάμε.

-Γκαζάκι (μεγάλο) με τρία τουλάχιστον ανταλλακτικά για τους μερακλήδες που θέλουν ζεστό καφέ ή να βράσουν καμιά σούπα στιγμής. Ας ζήσουμε την πολυτέλεια. (Για να το ανάψετε, προμηθευτείτε αναπτήρες που δεν βγάζουν φλόγα. Better safe than sorry που λένε και στο χωριό μου).

-Παυσίπονα, αντιβιοτικά, οινόπνευμα, γάζες. Δεν χρειάζεται να πονάμε ή να μολυνθούμε.

-Δυο τρία πακέτα μωρομάντηλα. Ας μην είμαστε μέσα στη μπίχλα.

-Δυο αλλαξιές ρούχα και εσώρουχα. Οπωσδήποτε ένα ζευγάρι αρβυλάκια και κάλτσες. Αν δεν έχετε γαλότσες, να πάρετε. Ας κρατήσουμε τα πόδια μας ζεστά. Και στεγνά.

-Μπαταρίες και φακό. Θα σας έλεγα και κεριά για πιο ρομαντικά, αλλά δεν παίζουν με αυτά τα πράγματα. Ας βλέπουμε ο ένας τον άλλον.

-Πυροσβεστήρα, μηχανισμό άντλησης υδάτων και φτυάρι χιονιού. Ας έχουμε τη δυνατότητα να σώσουμε ή να ελευθερώσουμε το σπίτι μας. (Και του γείτονα, μην είμαστε μοναχοφαγάδες).

-Μια λαστιχένια βάρκα με κουπιά μπορεί να φανεί σωτήρια. Είναι λίγο ακριβές, αλλά χρειάζονται. Ας μπορούμε να μετακινηθούμε.

-Τσιγάρα και ποτά.

Επίσης:

-Δεν πάμε πουθενά χωρίς να ενημερώσουμε τους οικείους μας, από τους οποίους ζητούμε να μας τσεκάρουν σε σταθερά χρονικά διαστήματα και φυσικά, τους τσεκάρουμε επίσης.

-Το κινητό δεν είναι μόνο για stories και selfies. Σε μια επερχόμενη καταστροφή, αν έχει σήμα, μπορεί να μας βγάλει από πολλές δύσκολες θέσεις. Ας το έχουμε φορτισμένο.

 

Μπορείτε να ξεκινήσετε να μαζεύετε τα απαραίτητα από τώρα. Θυμηθείτε τα εργατικά και πάντα προνοητικά μυρμήγκια. Κάτι ξέρουν, ας τα μιμηθούμε.

 

Αν τα παραπάνω σας φαίνονται υπερβολικά, καλό θα είναι να βγείτε από τη ροζουλί τσιχλοφουσκέ πλάνη σας. Πλέον μπήκαμε στο φθινόπωρο. Αρχίζουν οι βροχές. Θα έρθει το χιόνι. Είναι σίγουρο πως τουλάχιστον μια φορά ο καθένας από εμάς θα αντιμετωπίσει μια διακοπή ρεύματος, μια πλημμύρα, μια χιονόπτωση. Είναι επίσης σίγουρο πως θα είμαστε εντελώς αβοήθητοι σε ότι από τα παραπάνω συμβεί. Ας λάβουμε εμείς τουλάχιστον τα μέτρα μας, γιατί δεν πρόκειται να το κάνει κανείς άλλος. Καλή επιτυχία.