Γράφει ο Σπύρος Πλουμίδης

Εντάξει δεν λέμε το κρέας θα έχει πάντα τον πρώτο λόγο στην καρδιά μας, αλλά καλοκαίρι είναι, το ουζάκι τραβιέται οπότε τι καλύτερο απο τα θαλασσινά. Για να ακριβολογούμε τα οστρακοειδή. Εντάξει δεν είναι για χόρταση, αλλά είναι ο καλύτερος μεζές τους θερινούς μήνες. Και επειδή είμαστε μερακλήδες σας παρουσιάζουμε τα πιο ξακουστά είδη οστρακοειδών, ώστε αν πάτε σε κάποιο ταβερνάκι να ξέρετε τι θα παραγγείλετε. Ξεκινάμε λοιπόν. Τσεκάρετε αν έχετε παγάκια στον καταψύκτη και βάλτε ένα μπουκάλι ούζου, τσίπουρο, τσικουδιά ή έστω μπύρα στο ψυγείο σας. Εκεί θα τα χαλάσουμε;

Μύδια
Το πιο κλασικό και το πιο κοινό οστρακοειδές στην Ελλάδα και το πιο γνωστό ακόμη και για τους αδαείς. Τρώγεται ωμό, αχνιστό, τηγανιτό με κουρκούτι, μυδομακαρονάδα, κοκκινιστό και γενικά με όποιον τρόπο θέλετε.

Κυδώνια
Θα τα βρείτε παντού και είναι πεντανόστιμα. Τρώγονται ωμά με μπόλικο λεμόνι και δεν θα σταματάτε. Το νου σας μόνο να προσέξετε να είναι φρέσκα. Πώς θα το καταλάβετε; Απλό. Κουνιούνται…

Γυαλιστερές
Μεγαλύτερα σε μέγεθος απο τα κυδώνια αλλά εξίσου νόστιμα. Έχουν περισσότερο «φαί» και μπορούν να γίνουν αχνιστά, σαλάτα, ακόμη και ψητά στη σχάρα με τυρί, κυρίως ροκφόρ. Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε.

Αχιβάδες
Το πιο μικρό απο τα οστρακοειδή που διαθέτουν οι ελληνικές θάλασσες. Σκάψτε όπου έχει άμμο και πολύ πιθανό να τα βρείτε εκεί. Τρώγονται και αυτά ωμά και πάντα φρέσκα, αλλά μπορείτε να τα συνδιάσετε και με αλλους τρόπους.

Αχινός
Ο βασιλιάς των θαλασσινών και απο τα πιο ακριβά είδη. Μια αχινοσαλάτα ξεκινάει απο 10 ευρώ, όμως η γεύση του θα σας αποζημιώσει. Προσοχή, όταν το ανοίγετε, στα αγκάθια. Τρώγεται και αυτό φρέσκο. Απλά βουτάτε λίγο ψωμί και τον καθαρίζετε ή αλλιώς τρώτε μόνο τα αυγά του που είναι κόκκινα.


Στρείδια

Τα λένε και όστρακα του έρωτα καθώς αυξάνουν τη λίμπιντο. Τρώγονται κυρίως αχνιστά και ψητά, ενώ ωμά έχουν μια ιδιαίτερη και έντονη γεύση που μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς.

Χτένια
Τα τελευταία χρόνια έχουν εκλείψει απο τις ελληνικές θάλασσες, για αυτό όπου τα βρείτε να τα προτιμήσετε οπωσδήποτε. Απο τα πιο γλυκά και νοστιμότερα όστρακα, μπορείτε να το φάτε ωμό, να το μαγειρέψετε και γενικά όποια συνταγή και να ακολουθήσετε θα σας ξετρελάνει.

Σωλήνες και πετροσωλήνες
Λέγονται έτσι γιατί μοιάζουν με σωλήνες και τα βρίσκουμε κυρίως σε αμμώδεις βυθούς, αν και τείνουν και αυτοί να εξαφανιστούν. Τρώγονται πάντα ψημένοι και κυρίως σαγανάκι.

Φούσκες
Μεζές κατευθείαν για ούζο και τσίπουρο. Και αυτό δεν το συναντάμε πλέον εύκολα στις ελληνικές θάλασσες, ενώ η μεγαλύτερη παραγωγή γίνεται στην Κάλυμνο. Τρώγεται ωμό με λεμόνι και λίγο πιπεράκι έτσι για την τσαχπινιά.

Πορφύρες
Απο τα πιο αναγνωρίσιμα ελληνικά όστρακα όμως το τρώνε ελάχιστοι. Είναι απο τα λίγα όστρακα που χρειάζονται πολύ βράσιμο για να μπορέσει κάποιος να φάει την ψίχα τους. Σαν σαλιγκάρι δηλαδή, αλλά της θάλασσας.

Πεταλίδες
Το πιο ταπεινό όστρακο της θάλασσας, το συναντάμε σχεδόν σε κάθε βραχο. Το αφαιρούμε απο το βράχο με ένα μαχαίρι και κατόπιν με τη συνοδεία λεμονιού, το τρώμε ωμό.