Για τους περισσότερους το όνομα Σεν Μαλό (Saint-Malo), είναι άγνωστο. Ωστόσο, η ιστορία αυτής της μικρής πόλης στη Βρετάνη, είναι εντυπωσιακή, όπως και η σημερινή της εξέλιξη.

Η πόλη που έχει 200.000 κατοίκους την περίοδο των διακοπών, θεωρείται από τις πιο πυκνοκατοικημένες στον κόσμο με περίπου 57 άτομα ανά στρέμμα, μετά το Τόκιο με 25 άτομα ανά στρέμμα και το Βανκούβερ με 22 άτομα ανά στρέμμα.

Ιδρύθηκε τον 1ο αιώνα π.Χ., σε μικρή απόσταση νότια της σημερινής της τοποθεσίας στη Βρετάνη, στη βορειοδυτική Γαλλία. Ο πρώτος οικισμός, στο σημερινό Σεν Σερβέν (St-Servan), χτίστηκε από Κέλτες, προκειμένου να ελέγχουν την είσοδο στον ποταμό Ρανς (Rance) για οικονομικούς και στρατιωτικούς σκοπούς.

Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, δημιουργήθηκε ο νέος οικισμός που τελικά θα γινόταν η περιτοιχισμένη πόλη του σημερινού St. Malo.

Ιδρυτές της πόλης ήταν μοναχοί που έφυγαν από τη Βρετανία. Το όνομα της πήρε από τον Ουαλό Μαλό, έναν μοναχό που είχε βαφτιστεί από τον Άγιο Μπρένταν, του οποίου έγινε ο αγαπημένος μαθητής και θάφτηκε εκεί.

Το 1144, ο επίσκοπος Ζαν ντε Σατιγιόν (Jean de Châtillon) έδωσε στην πόλη του Saint-Malo το δικαίωμα να παραχωρεί άσυλο σε όλους τους κλέφτες και τους απατεώνες που μετακόμιζαν εκεί, καθώς και σε κουρσάρους.

Οι κουρσάροι λεηλατούσαν τα πλοία στη Μάγχη και κατέφευγαν μέσα στα τείχη του Saint-Malo, του οποίου ο πλούτος αυξανόταν.

Τα όρια της πόλης διευρύνθηκαν, γεφυρώνοντας το νησί με στην ηπειρωτική χώρα, ενώ για τους επόμενους αιώνες έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ναυτιλία.

Κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο η πόλη βομβαρδίστηκε δύο φορές. Μία από τους Ναζί, που κλείστηκαν στα τείχη της, το 1940, και μία από τους συμμάχους το 1944.Το 80% της πόλης χάθηκε.

Ωστόσο, η ανοικοδόμηση της στη διάρκεια 12 ετών, από το 1948 έως το 1960, δεν έγινε πάνω σε μοντέρνα πρώτυπα, αλλά ακολουθήθηκε το μεσαιωνικό στυλ και χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και τα τούβλα που είχαν απομείνει.

Η μόνη διαφορά είναι ότι το κάστρο μετατράπηκε σε δημαρχείο, ενώ το νοσοκομείο και η φυλακή μεταφέρθηκαν έξω από τα τείχη της πόλης.

Πηγή: Snoopit24