Το εστιατόριο στη Νορβηγία, θα είναι τμήμα ενός ευρύτερου πολιτιστικού και ερευνητικού χώρου. Έχει σχεδιαστεί από την εταιρεία Snøhetta, για το νότιο άκρο της νορβηγικής ακτογραμμής, στο χωριό Μπούλι (Båly).

Το εστιατόριο θα λειτουργήσει και ως ερευνητικό κέντρο θαλάσσιας ζωής, ενώ θα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία για δείπνο κάτω από το νερό, που θα προκαλεί μια αίσθηση δέους και απόλαυσης.

Η δομή του θα είναι μισή-βυθισμένη στη θάλασσα, πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού. Ο σχεδιασμός δεν προβλέπει τη δημιουργία ενός ενυδρείου, αλλά επιδιώκει το κτίριο να γίνει μέρος του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της ακτής.

Οι τσιμεντένιοι τοίχοι θα έχουν πάχος ενός μέτρου, ώστε να αντέχουν την πίεση της θάλασσας και στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Τμήματα του εστιατορίου θα αφιερωθούν επίσης σε ένα ερευνητικό κέντρο θαλάσσιας βιολογίας που θα φιλοξενεί διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες, οι οποίες θα κάνουν εκεί τις μελέτες τους.

Παράλληλα, η μορφή του κτιρίου είναι ενθυλακωμένη σε ένα κέλυφος σκυροδέματος με μια χοντρή επιφάνεια που είναι σαν να προσκαλεί τα μύδια να προσκολληθούν.

Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου ο βυθισμένος μονολιθικός θα γίνει ένας τεχνητός υφάλων μυδιών και φυσικά να προσελκύσει περισσότερη θαλάσσια ζωή στα καθαρά νερά του.

Ο φωτισμός από το εσωτερικό του εστιατορίου και η τοποθέτηση του στο βυθό της θάλασσας θα συμβάλουν στη διαμόρφωση της άγριας ζωής που ακμάζει στην ακτή, έξω από το πανοραμικό ακρυλικό παράθυρο 11 x 4 μέτρων.

Οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας μενού με θαλασσινά, τα οποία θα προέρχονται από τα ψάρια της περιοχής, όπως γάδο, αστακό και μύδια.

Η κάθοδος προς το εστιατόριο γίνεται μέσω τριών ορόφων. Η είσοδος βρίσκεται στην ακτή και το κτίριο φαίνεται σαν να το καταπίνει η θάλασσα.

Ακολουθεί ένα μπαρ σαμπάνιας, το οποίο σηματοδοτεί τη μετάβαση από την ακτογραμμή στον ωκεανό και η κατάληξη είναι το υποβρύχιο εστιατόριο.

Η χρωματική παλέτα του εστιατορίου ακολουθεί τη λογική των διαφορετικών ορόφων. Το μπαρ χαρακτηρίζεται από χρώματα εμπνευσμένα από την παράκτια ζώνη, ενώ η τραπεζαρία είναι βυθισμένη σε πιο σκούρα μπλε και πράσινα χρώματα εμπνευσμένα από τον βυθό της θάλασσας, και τα φύκια.

Η προηγμένη τεχνολογία επιτρέπει τη λειτουργεία αντλιών που εξασφαλίζουν σταθερές θερμοκρασίες, για ψύξη και θέρμανση, όλο το χρόνο.

Πηγή: Snoopit24