Γράφει η Άννα Παχή

Τα συλλαλητήρια είναι καλό πράγμα. Δείχνουν την αντίθεση του κόσμου για πράγματα που οι Πατέρες του Έθνους (πατέρες καθώς του γ#%σαν τη μάνα, ξέρετε) προσπαθούν να περάσουν επειδή απλώς μπορούν.  Αν τα συλλαλητήρια μπορούσαν να αλλάξουν κάτι, θα ήταν παράνομα (όπως και οι εκλογές). Αντ’ αυτού, οργανώνονται για να γίνουν τα απαραίτητα επεισόδια που θα επιτρέψουν στους κυβερνώντες να κατηγορήσουν ο ένας τον άλλον και να κερδίσουν μιαν ακόμη εμφάνιση στην TV.

Το iart.gr πιστό στην προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας, ξεδιπλώνει μπροστά σας τους τύπους που θα συναντήσετε στα παντός είδους συλλαλητήρια, προκειμένου να ξέρετε τι σας περιμένει και να το αποφύγετε. Ιδού:

  • Ο “Σωτήρ

Πολιτικάντης που φίλησε κατουρημένες ποδιές για να αναλάβει οποιοδήποτε αξίωμα, συνήθως βουλευτής. Η αγωνιστικότητα που δείχνει στο χώρο του συλλαλητηρίου θα έκανε τον οποιονδήποτε ανίδεο να είναι σίγουρος για τον πατριωτισμό και την τιμιότητά του. Θα εκτοξεύει μύδρους εναντίον όσων θέλουν ‘να πουλήσουν’ την πατρίδα ενώ υπόσχεται σε όποιον είναι εκεί να τον ακούσει, πως αυτό θα γίνει ‘πάνω από το πτώμα του’. Φυσικά, όταν βρεθεί μπροστά του το επίμαχο νομοσχέδιο, θα υπογράψει αυτό που θα του πουν τα αφεντικά. Καλό είναι να τον αποφύγετε, αλλιώς θα σας ζαλίσει τα ούμπαλα.

  • Ο απλός μπάτσος

Σιχτιρίζει την τύχη του που βρίσκεται με τους τρελούς κι όχι να φυλάει κανένα υψηλό πρόσωπο που ντερλικώνει στη ‘Σπονδή’. Περιφέρεται φορώντας τη στολή του με καμάρι αλλά κι έναν ελαφρύ φόβο μη φάει καμιά πέτρα στο κεφάλι από κανέναν αναρχοαυτόνομο. Εκείνος, στο δημόσιο ήθελε να μπει για το μισθό. Τώρα απειλείται η ζωή του για 800 ψωροευρώ. Άτιμη κοινωνία, άλλους τους ανεβάζεις κι άλλους τους ρίχνεις στα ξένα χέρια.

  • Ο αναρχοαυτόνομος

Κάνει ότι γουστάρει γιατί είναι ‘ελεύθερος’ και εκτός συστήματος. Μάζεψε την παρέα, έβαλε στο backpack τα υλικά της μολότωφ και είναι έτοιμος να καταλύσει το Κράτος. Ουρλιάζει μπροστά στους μπάτσους, ξηλώνει τα μάρμαρα της πλατείας Συντάγματος και ρίχνει αυτοσχέδιες βόμβες σε αυτοκίνητα και μαγαζιά που δεν είναι δικά του. Μετά, επειδή ο μπαμπάς καθάρισε ένα εικοσαρικάκι,  θα πάει για καφέ στα Εξάρχεια και θα κάνει μόστρα στις γκόμενες την επαναστατικότητά του. Μείνετε μακριά, διότι θα πιάσετε τον εαυτό σας να θέλει να του σπάσει τα μούτρα. Είμαστε κατά της βίας.

  • Ο αστός

Βαρέθηκε να αποφασίζουν για αυτόν χωρίς αυτόν κι είπε να σηκωθεί από τον καναπέ  να πάει να διαδηλώσει. Είναι φαν του Σπύρου Παπαδόπουλου στους ‘Απαράδεκτους’ και πλέον, θέλει να κάνει κάτι, απλά δεν ξέρει τι είναι αυτό και το συλλαλητήριο του φάνηκε καλή ιδέα. Μετά θα πάει για κοψίδια στη γειτονιά. Πλησιάστε τον μόνον εάν επιθυμείτε μια κουβέντα φιλοσοφικού επιπέδου με θέμα ‘αυτοί φταίνε για όλα’.

  • Η νεολαία

Αναγκαστικά προοδευτική, η νεολαία δίνει το παρόν σε μικρές ή μεγάλες ομάδες. Έχουν ήδη κάνει check in, τραβάνε συνεχώς selfies  και γενικώς χαβαλεδιάζουνε, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αλλάξουν τον κόσμο. Αργότερα θα πιουν τσίπουρο και κρασάκι σε κάποιο από τα ρεμπετάδικα της μόδας.  Μπορείτε να παρατηρήσετε τη νεολαία με ένα νοσταλγικό χαμόγελο για τη δική σας χαμένη νιότη. Έως εκεί.

  • Ο καντινάρχης

Βγήκε για το μεροκάματο όπως κάθε φορά που γίνεται αγώνας ποδοσφαίρου, πανηγύρι ή συλλαλητήριο (εκείνου όλα ίδια του φαίνονται). Γνωρίζει πως η επανάσταση φέρνει πείνα και θεωρεί πως με τα ‘βρώμικα’ που προσφέρει (σε λογικές τιμές πάντα) εκτελεί κοινωνικό έργο. Όνειρό του είναι να ανοίξει σουβλατζίδικο και να μην περιπλανιέται από δω κι από κει. Η επαφή με τα προϊόντα του ί σ ω ς προκαλέσει γαστρεντερίτιδα.

  • Ο τουρίστας (του εσωτερικού)

Αφού βάλανε τα πούλμαν από το χωριό, χαζός είναι να μην πάει; Εκδρομή στην πρωτεύουσα είναι αυτή, γιατί να τη χάσει; Έχει μαζί του ταπεράκι για όταν πεινάσει, νερό και κινητό που τραβά καλές φωτογραφίες για να απαθανατίσει τον Άγνωστο Στρατιώτη. Φωνάζει με πάθος υπέρ του θέματος του συλλαλητηρίου και δεν προτίθεται να ‘ξεπουλήσει’ την πατρίδα. Άλλωστε, τα χιλιόμετρα που έκανε το αποδεικνύουν. Οι επιδοτήσεις που έφαγε δεν έχουν καμία σημασία.

  • Ο τουρίστας (του εξωτερικού)

Είχε τάμα να δει την Ακρόπολη και τη βλέπει έστω κι από μακριά, καθώς πάλι οι υπάλληλοι του Ιερού Βράχου απεργούν. Κοιτά γύρω του με ευχαρίστηση, τα ιθαγενή ζωάκια να φωνάζουν και να χοροπηδούν. Από την πρεσβεία και το γραφείο ταξιδίων του είπαν να προσέχει, αλλά έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική φιλοξενία. Τραβά τις απαραίτητες selfies για να αποδείξει πως έγινε ένα με τους ντόπιους. Δε μιλάτε την ίδια γλώσσα.

  • Ο εργαζόμενος

Προσπαθεί να φτάσει στη δουλειά του με κάθε μέσο και κόστος για να μη χάσει τη θέση του. Έχει βαρεθεί να κινδυνεύει κάθε τρεις και λίγο από όλους όσοι μαζεύονται να διαδηλώσουν όποτε τους τη δώσει. Γνωρίζει όλες τις παρόδους και τα στενά που αποφεύγουν το κέντρο κι έχει πάντα μαζί του βαζελίνη για τα δακρυγόνα και νερό. Και να του μιλήσετε, δε θα σας απαντήσει. Βιάζεται.

Καθώς η γράφουσα έχει πικρή σχετική εμπειρία, μοιράζεται τις γνώσεις της:

  • Βαζελίνη κάτω από τη μύτη: Βοηθά να μην πνιγείτε από τα δακρυγόνα και προστατεύει τα μάτια σας. Μην πάτε πουθενά χωρίς αυτήν.
  • Νερό: Πολύ νερό, όσο μπορείτε να κουβαλήσετε. Θα χρειαστεί να το πιείτε, να πλυθείτε και να συνεφέρετε κανέναν ταλαίπωρο που θα σωριαστεί.
  • Προμήθειες: Κρουασάν, κανένα τοστάκι, ξηρά τροφή, ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο για να μην ταβλιαστείτε από την πείνα.
  • Οινόπνευμα, λευκοπλάστ, οξυζενέ, φυσικό ορό: Ένα μίνι φαρμακείο είναι πάντα αναγκαίο σε συλλαλητήρια. Και αλλού, εδώ που τα λέμε.
  • Αθλητικό ντύσιμο: Οπωσδήποτε παπούτσια τρεξίματος και φόρμα. Το συλλαλητήριο δεν είναι catwalk κι αν έρθει καταπάνω σας κάποιος με καδρόνι, τακούνια και σκαρπίνια δεν ενδείκνυνται.
  • Τηλεκάρτα: Ναι, υπάρχουν ακόμη. Καθώς τα δίκτυα ‘κάτι παθαίνουν’ στα συλλαλητήρια, προμηθευτείτε μια για να μπορέσετε να ζητήσετε από κανα φίλο να έρθει να σας μαζέψει.

Venceremos!