mainas

Το σκηνοθετικό στιλ του Αλέξη Αλεξίου, η ερμηνεία του Στέλιου Μάινα, η ολοκληρωμένη κινηματογραφική αφήγηση αυτής της ατμοσφαιρικής νουάρ ταινίας προσέφεραν στην «Τετάρτη 04:45» εκτός από το βραβείο καλύτερης ταινίας, και αυτό της σκηνοθεσίας, του Α’ ανδρικού ρόλου, και επιπλέον έξι βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Το βραβείο σεναρίου κέρδισαν ο Ευθύμης Φιλίππου και η Αθηνά Τσαγγάρη για το «Chevalier». Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη μοιράστηκαν από κοινού ο Γιώργος Ζώης για το «Interruption» και η Ευαγγελία Κρανιώτη για το «Erotica Exotica, etc.», η οποία κέρδισε και το βραβείο Ντοκιμαντέρ «Λουκία Ρικάκη». Το βραβείο ταινίας μικρού μήκους κέρδισε «Το Σύκο» του Νικόλα Κολοβού. Το βραβείο ξένης ταινίας, που θέσπισε πρώτη φορά η Ακαδημία, κέρδισε ο «Αστακός» ( The Lobster) του Γιώργου Λάνθιμου.

Εναρμονισμένη στο κλίμα των ημερών, η 7η τελετή απονομής των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (28/3), καθήλωσε στην έναρξή της με τις εικόνες Ελλήνων Μικρασιατών προσφύγων του 22 από το αρχείο της ΕΡΤ και των σύγχρονων θαλασσοδαρμένων προσφύγων, μέσα από τον φακό του φωτογράφου Γιάννη Μπεχράκη.

Κι αν οι δυσκολίες είναι μεγάλες, επίσης μεγάλες «συνεχίζουν να είναι οι δυσκολίες και για τον ελληνικό κινηματογράφο που αντιμετωπίζεται με αδιαφορία από την ελληνική πολιτεία» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Βασίλης Κατσούφης.

Στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων, στην διάρκεια της μακράς τελετής δεν ήταν λίγες οι φορές που τα τρέιλερ των ταινιών και οι βραβεύσεις, εναλλάχτηκαν με τον κοινωνικό λόγο των προσκεκλημένων που επέδωσαν τα βραβεία. Ακόμα περισότερο όταν ανέβηκε στη σκηνή ομάδα προσφύγων κρατώντας υψωμένα στα χέρια χαρτόνια με κυρίαρχο το αίτημα «ν΄ ανοίξουν τα σύνορα». Φιλοξενούνται στον Κοινωνικό Ξενώνα «Σπίτι για όλους» των Γιατρών του Κόσμου, και σε ένδειξη αλληλεγγύης η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφουν παρέδωσε τα ετήσια έσοδα της από τη συνδρομή των μελών της, για τη σίτιση των προσφύγων.

Η παρέμβαση της Αγγλίδας ηθοποιού και ακτίβιστριας Βανέσας Ρέντγκρεϊβ στην τελετή ήταν ιδιαίτερα ηχηρή: «Ευρώπη ντροπή σου! Αυτές οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ανοίξει τις πύλες της Αποκάλυψης» δήλωσε η σπουδαία ηθοποιός και έγινε ακόμα πιο σαφής: «Τη δεκαετία του 30 η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει βίζα σε χιλιάδες Εβραίους, οι οποίοι κατέληξαν κι αυτοί στα ναζιστικά στρατόπεδα. Σήμερα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταπατούν την Συνθήκη ΟΗΕ του 1951 για τους Πρόσφυγες. Διαπράττουν έγκλημα».

Η Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, ευαισθητοποιημένη στο δράμα των προσφύγων, είχε επισκεφτεί πρόσφατα τη δομή φιλοξενίας στον Ελαιώνα. «Ευχαριστώ βαθιά τους Έλληνες για την ανθρωπιά που δείχνουν στους πρόσφυγες και την αλληλεγγύη τους» επανέλαβε, με την ευκαιρία της τιμητικής βράβευσής της από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Δεν παρέλαβε όμως μόνο το βραβείο που της απένειμε η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Αλλά και το βραβείο του Μηνά Χατζησάββα, που κέρδισε μετά θάνατο ο πρόωρα χαμένος σπουδαίος ηθοποιός (β ΄ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Ένας Άλλος Κόσμος» του Χρ. Παπακαλιάτη). Υπήρξε μέγας θαυμαστής της Β. Ρεντγκρέϊβ, όπως είπε ο σύντροφός τού Μηνά Χατζησάββα, ηθοποιός Κώστας Φαλελάκης, ο οποίος και το επέδωσε στην Αγγλίδα ηθοποιό.

Στην τελετή παραβρέθηκαν και απένειμαν βραβεία ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης, ο συγγραφέας, σεναριογράφος Μάρτιν Σέρμαν και η Μιμή Ντενίση, οι οποίοι συνόδευαν την Β. Ρέντγκρεϊβ, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο σμήναρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο Νίκος Γκέλιας, ο Γιάννης Μετζικόφ κ.ά

Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν η η Λένα Παπαληγούρα και ο Γιώργος Νανούρης. Τη σκηνοθεσία και τα κείμενα υπέγραψε ο Νίκος Σούλης με τη δημιουργική ομάδα του.

Τα βραβεία αναλυτικά:

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας:

«Τετάρτη 04.45» του Αλέξη Αλεξίου

Βραβείο Σκηνοθεσίας:

Αλέξης Αλεξίου «Τετάρτη 04.45»

Βραβείο Σεναρίου:

Ευθύμης Φιλίππου και Αθηνά Τσαγγάρη «Chevalier»

Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου:

Στέλιος Μάινας «Τετάρτη 04.45»

Βραβείο Α΄Γυναικείου Ρόλου:

Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη «Smac» του Ηλία Δημητρίου

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου:

Μηνάς Χατζησάββας «Ένας Άλλος Κόσμος»

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου:

Βασιλική Τρουφάκου «Ουζερί Τσιτσάνης»

Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) «Λουκία Ρικάκη»:

«Exotica, Erotica, etc» της Ευαγγελίας Κρανιώτη

Βραβείο Ξένης Ταινίας:(καινούργιο βραβείο, ψηφίζουν κριτικοί κινηματογράφου, μέλη της Ακαδημίας)

«Lobster» Γιώργος Λάνθιμος

Βραβείο Φωτογραφίας

Χρήστος Καραμάνης «Τετάρτη 04.45»

Βραβείο Μοντάζ:

Λάμπης Χαραλαμπίδης «Τετάρτη 04.45»

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη εξ ημισείας:

Ο Γιώργος Ζώης για το «Interruption» και η Ευαγγελία Κρανιώτη για το «Exotica, Erotica, etc.»

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους:

«Το Σύκο» του Νικόλα Κολοβού

Βραβείο Μουσικής:

Felizol «Τετάρτη 04.45»

Βραβείο Σκηνογραφίας:

Σπύρος Λάσκαρης «Τετάρτη 04.45»

Βραβείο Ενδυματολογίας:

Άννα Μαχαιριανάκη «Ουζερί Τσιτσάνης»

Βραβείο Ηχου:

Άρης Αθανασόπουλος, Avi Mizrahi, Gil Toren «Τετάρτη 04.45»

Βραβείο Μακιγιάζ:

Ναμπίλ Σαλαμέ «Ουζερί Τσιτσάνης»

Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας:

«Τετάρτη 04:45 » (Ιπποκράτης Χαλάς, Μιχάλης Σαμιώτης, Αφοι Αλαχούζοι, Dani Cohen)

Βραβείο Film Factory Short Film Fund:

Κορίνα Λογοθέτη («Βουρβουρού») και Ελίνα Φέσσα («Ράγες»)