Γράφει η Άννα Παχή

Η Σεβαστή Παπαδοπούλου υπήρξε από τις πιο όμορφες κι αισθαντικές φωνές που πέρασαν στην ελληνική μουσική. Καθώς όμως οι ηχογραφήσεις που έκανε ήταν ελάχιστες, ο πολύς κόσμος την αγνοεί. Μερικοί ίσως έχουν ακούσει το καλλιτεχνικό της όνομα, “Σεβάς Χανούμ”. Κάποιοι, μεγαλύτεροι σε ηλικία, ίσως είχαν την τύχη να την ακούσουν να τραγουδά μαζί με τον Τσιτσάνη ή τον Καζαντζίδη, με τον οποίον έζησε με πάθος, για ένα διάστημα.

Αυτό το κενό έρχεται να γεμίσει η ομώνυμη παράσταση του θεάτρου “Αλκμήνη”. Το κείμενο του Γιώργου Χρονά αβίαστο, καλύπτει την ζωή της Σεβάς κι αποκαλύπτει στο θεατή άγνωστες πτυχές μιας δύσκολης αλλά γεμάτης πορείας.

Πρωταγωνιστεί η Πολύνα Γκιωνάκη. Είχα την τύχη να την δω στο “Κόκκινη Μνήμη” και να καταλάβω πόσο εξαιρετική ηθοποιός είναι. Εδώ, η άποψή μου επιβεβαιώνεται. Κυκλοφορεί με άνεση ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν της Σεβάς, ενώ με τον απίστευτο τρόπο που μόνον το ταλέντο και η σκληρή δουλειά μπορούν να προσφέρουν, μεταμορφώνεται ηλικιακά όπου ο ρόλος της το απαιτεί. Μας παρουσιάζει τη Σεβάς όπως πρέπει να ήταν: Δυνατή, αποφασισμένη και ταυτόχρονα ευαίσθητη, γλυκιά και πάντα φιλοσοφημένη παρά τα εμπόδια και τις απογοητεύσεις.

Μαζί της ο γιος της, Λευτέρης Παπανικολάου – Γκιωνάκης, ζωντανή υπενθύμιση του χρόνου που περνά και χάνεται. Ο ρόλος του στο έργο υποστηρικτικός, αποπνέει όμως τη στιβαρότητα που χρειάζεται έτσι ώστε η ατμόσφαιρα του έργου να παραμένει πάντα στο σήμερα.

Την ιστορία της Σεβάς σκηνοθετεί ο Μανώλης Ιωνάς. Δίνει την ευκαιρία στους ηθοποιούς του να εκφράζονται ο καθένας στον ρόλο του αλλά ταυτόχρονα, αλληλεπιδρώντας ο ένας στον άλλον.

Η παράσταση είναι πολύ καλά στημένη. Τα αντικείμενα, τα τραγούδια, τα κοστούμια. Πρόκειται για μια ιστορία που αξίζει να δείτε. Η Σεβάς Χανούμ υπήρξε θρύλος για κάποιους λόγους κι όχι μόνον για τη γλυκιά φωνή της. Είναι καλό να μάθετε αυτούς τους λόγους. Ίσως σας κάνουν να δείτε τα πράγματα με άλλα μάτια. Να πάτε.

Εγώ, η Ποντία, Σεβάς Χανούμ του Γιώργου Χρονά

Σκηνοθεσία: Μανώλης Ιωνάς

Ερμηνεύουν: Πολύνα Γκιωνάκη & Λευτέρης Παπανικολάου Γκιωνάκης

Κουστούμια: Το αυθεντικό κουστούμι της Σεβάς Χανούμ

Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης

Κίνηση, μουσική Επιμέλεια, video: Αυγερινός Σουλόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Αγγελοπούλου

Δημόσιες Σχέσεις: Άντζυ Νομικού

Κάθε Παρασκευή στις 21:30 και κάθε Σάββατο στις 19:00,

Διάρκεια παράστασης: 80’ χωρίς διάλειμμα

Τιμή εισιτηρίου: 12€, ομαδικά 8€

Ομαδικές κρατήσεις: 693 416 13999

Θέατρο Αλκμήνη – Αλκμήνης 8-12, Αθήνα

Τηλ.: 210 3428650