Η επιστημονική πραγματικότητα συναντά την επιστημονική φαντασία. Η ομάδα χορού και ακροβασίας “Και όμως κινείται” και ο Χαΐνης Δ. Αποστολάκης παρουσιάζουν την κλασική πλέον παράσταση με τίτλο “Το σωματίδιο του θεού”, μαζί με την καινούρια τους συνεργασία: την παράσταση με τίτλο “Η εκδίκηση του πυριτίου” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Η εκδίκηση του Πυριτίου [Silicium’s revenge] του Χαΐνη Δ. Αποστολάκη από την ομάδα ελλήνων χορευτών και ακροβατών «Και όμως κινείται» και τους Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη και Μιχάλη Σιγανίδη.
…σε ένα μακρινά μελλοντικό δωμάτιο διαστημόπλοιου ανδροειδών…
Ποια είναι η κληρονομιά των πλασμάτων του άνθρακα; Και από ποια μεγάλη κατάρα είναι στιγματισμένα; Τρεις εκδοχές της ίδιας ιστορίας. Με ίδια αρχικά δεδομένα, με ίδια την αρχική σκηνική εικόνα, ακολουθώντας διαφορετικό σεναριακό δρόμο, οπότε και διαφορετική κινησιολογική εξέλιξη, καταλήγουμε σε τρία εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους συμβάντα.
Εξελιγμένα όντα τεχνητής νοημοσύνης βασισμένης στο πυρίτιο, παρατηρούν έντονη πυρηνική δραστηριότητα στο πλανητικό μας σύστημα, προσεδαφίζονται και παίρνουν μαζί τους τον τελευταίο επιζώντα μιας πυρηνικής καταστροφής. Η ζωή με βάση τον άνθρακα έχει εξαφανιστεί προ πολλού από το σύμπαν και άρα το εύρημα είναι εξωφρενικά πολύτιμο και μοναδικό, όσο το ίδιο το φαινόμενο της ύπαρξης. Η αμφιβολία σε σχέση με την τύχη του πλάσματος διχάζει τους εξωανθρώπινους πρωταγωνιστές, πλάσματα του πυριτίου- δημιουργημένα σε ένα μακρινό παρελθόν από «ανθρώπους» άλλων κόσμων. Τι είναι αυτό που οι γήινοι ονομάζουν έρωτα, θάνατο, μοίρα; Είναι η αυτοχειρία ύβρις ή ηρωική πράξη αυτοδιάθεσης; Σταματά η ιστορία με τη δημιουργία αντιτύπων; Είναι καταστροφικός ο δυισμός της ανθρώπινης γήινης ζωής; Είναι το απόλυτο Ένα, ο Θεός των προφητικών αποκαλυπτικών κειμένων, τα οξείδια του πυριτίου; Το αρχαίο εκστατικό παρελθόν και το μελλοντικό υπολογιστικό μέλλον σμίγουν τα σπαθιά τους στην αρένα μιας και μόνο ερώτησης –απόφασης που ίσως κρίνει το μέλλον του υπερ-συστήματος!
Κείμενο: Χαΐνης Δ. Αποστολάκης
Σκηνοθεσία –Χορογραφία: Σουγιουλτζή Χριστίνα
Μουσική σύνθεση και ερμηνεία: Σιγανίδης Μιχάλης, Αποστολάκης Δημήτρης
Φωτισμός: Αθανασοπούλου Μαρία
Σκηνικός χώρος: κι όμΩς κινείται
Κατασκευές: Bentancor Camilo
Μάσκες, επιμέλεια κοστουμιών και σκηνικών αντικειμένων: Φωκά Μάρθα
Κοστούμια: Μάνεση Αγγελική – Μουζάκη Φανή
Ηχοληψία: Σάκης Γκίκας
Φωτογραφίες: Γιώργος Βιτσαρόπουλος – Γιάννης Μαργετουσάκης
Ερμηνεία: Καραχανίδης Αναστάσης, Λινάρδου Αντιγόνη, Σιγανίδης Μιχάλης, Σουγιουλτζή Χριστίνα, Χαΐνης Δ. Αποστολάκης.
Το σωματίδιο του Θεού του Χαΐνη Δ. Αποστολάκη και της Χριστίνας Σουγιουλτζή
από την ομάδα ελλήνων χορευτών και ακροβατών «Και όμως κινείται»
και τους Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη, Κλέων Αντωνίου, Τάκη Κανέλλου
και Θοδωρή Ρέλλου (Mode Plagal).
Η παράσταση βραβεύτηκε με το βραβείο κριτικών θεάτρου και χορού για το 2014.
Η παράσταση είναι ταυτόχρονα μία διάλεξη αυξανόμενης εντροπίας από τον Δ. Αποστολάκη, ο οποίος έχει υπάρξει στο CERN, ως ερευνητής, υπότροφος του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε αυτό ακριβώς το πεδίο αναζήτησης του μποζονίου Χιγκς.
Στόχος της ομάδας είναι η διήγηση αυτού του πανάρχαιου παραμυθιού της δημιουργίας του σύμπαντος, στη σημερινή του μορφή, έτσι όπως μας το διηγείται η επιστήμη της φυσικής με αυτούς τους παράξενους όρους, όπως η μεγάλη έκρηξη, το καθιερωμένο πρότυπο, οι χορδές, η υπερσυμμετρία, τα μποζόνια και τα φερμιόνια, η αντιύλη, η ενοποίηση των δυνάμεων, η σκοτεινή ενέργεια και ύλη, οι μαύρες τρύπες…
Σε ένα τρισδιάστατο σκηνικό χώρο και με τη βοήθεια της εικόνας και του ήχου, η ομάδα προσπαθεί να καταλάβει και να κάνει κατανοητά όλα αυτά τα τεράστια και ελάχιστα, τρομερά συμβάντα, που αφήνουν εμάς τους ανθρώπους, στη μέση μιας αδιανόητης κλίμακας, να προσπαθούμε, βάζοντας σωματίδια να συγκρούονται με την ταχύτητα του φωτός, να τακτοποιήσουμε λιγάκι το σύμπαν.
Οι 7 ερμηνευτές (χορευτές και ακροβάτες) αναπτύσσουν μια διαλεκτική σχέση με αυτή την παρέλαση εννοιών και συλλογισμών, που κυμαίνεται ανάμεσα στην οπτικοποίηση, την ολοένα αυξανόμενη αίσθηση της μικρής ανθρώπινης εμβέλειας, μέσα σε αυτό το εξωφρενικό και πολυσχιδές σύμπαν και την ακούραστη γενναιότητα του ανθρώπινου είδους, στην ασταμάτητη έρευνά του, με ό,τι μέσο διαθέτει, προκειμένου να καταλάβει ποιοι είμαστε, πώς φτιάχτηκε όλο αυτό και τι τελικά θα απογίνουμε.
Σκηνοθεσία & Χορογραφία
από τους κι όμΩς κινείται με αφορμή την
Ιδέα των Χαΐνη Δ.Αποστολάκη & Σουγιουλτζή Χριστίνα
Σκηνογραφία του Bentancor Camilo,
Μουσική (σύνθεση και ερμηνεία) των Χαΐνη Δ.Αποστολάκη
και των Κλέων Αντωνίου, Τάκη Κανέλλου και Θοδωρή Ρέλλου (Mode Plagal)
Φωτισμό της Μαρίας Αθανασοπούλου ,
Βίντεο της Μαρίας Αθανασοπούλου
Κοστούμια των Αγγελική Μάνεση και Φανή Μουζάκη
Ερμηνεία και συνδημιουργία: Αποστολάκης Δημήτρης, Bentancor Camilo, Καραχανίδης Τάσος. Λινάρδου Αντιγόνη, Παρασκευοπούλου Ιωάννα, Σουγιουλτζή Χριστίνα
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206
Ταύρος 177 78
2103418550
Ώρα έναρξης: 21.00
Πληροφορίες για την αγορά εισιτηρίων
Προπώληση εισιτηρίων: Ταμεία του Ιδρύματος, Πειραιώς 206, Ταύρος, 210 3418579, Δευτ-Παρ 11:00 – 14:00 και μία ώρα πριν την παράσταση, Ticket Services , Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), Δευ. & Τετ. 09:00 – 17:00, Τρ., Πεμ. & Παρ. 09:00 – 20:00, Σαβ. 10:00 – 14:00, Καταστήματα Forthnet, Seretis travel, Πανεπιστημίου 61, 210 3251295. Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 – 14:00, www.mcf.gr.
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Μειωμένη τιμή: οκτώ (8,00) ευρώ. Το μειωμένο εισιτήριο περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες: Μαθητικό/ Φοιτητικό/ Νεανικό (έως 26 χρονών) / Κάτοχοι κάρτας ανεργίας
(ΟΑΕΔ) / Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου)/ Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ)/ Κάτοχοι Κάρτας ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας)/ Κάτοχοι κάρτας ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης)/ ΑμΕΑ/ Άνω των 65 / γκρουπ άνω των δέκα (10) ατόμων / Κάτοχοι Κάρτας ΣΕΗ / Κάτοχοι Κάρτας Σωματείου Χορογράφων
Γενική είσοδος προπώλησης: δέκα (10,00) ευρώ. Η προπώληση ισχύει για όλο το διάστημα των παραστάσεων
Κοινωνικό εισιτήριο Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου:
αποκλειστικά τους δημότες του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι ως ωφελούμενοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου (βλ. κοινωνικό παντοπωλείο κτλ.). Σημειώνεται ότι στην συγκεκριμένη κατηγορία θα διατίθενται έως τέσσερα (4) εισιτήρια ανά παράσταση.