shell

Στην παλιά παραθαλάσσια πόλη του Μαργκέιτ (Margate), στην αγγλική κομητεία του Κεντ, βρίσκεται ένα μυστηριώδες υπόγειο σπήλαιο διακοσμημένο ολόκληρο με εκατομμύρια όστρακα!

Το σπήλαιο, που δεν είναι πολύ μακριά από το λιμάνι της πόλης, εκτείνεται σε 21 μέτρα με στοές και περάσματα. Τα περάσματα έχουν ύψος περίπου 2,5 μέτρα και οι στοές 1,80. Η διαρρύθμιση του είναι τέτοια, που θυμίζει μια τυπική αγγλική γειτονιά με σπίτια και κήπους.

Το μυστήριο, όμως, είναι ποιος το κατασκεύασε και γιατί. Ωστόσο, εντυπωσιάζει η διακόσμηση του με 4,5 εκατομμύρια όστρακα, κάθε είδους, στους τοίχους και τις οροφές του Shell Grotto, όπως λένε οι Άγγλοι το σπήλαιο.

Το Shell Grotto ανακαλύφθηκε το 1835, από τον Τζέιλς Νιούλοβ (James Newlove), καθώς έσκαβε στον κήπο του προκειμένου να φτιάξει λιμνούλα για τις πάπιες του. Μόλις είδε πως κάτω από το έδαφος υπήρχε μια σπηλιά, κατέβασε τον γιο του να την εξερευνήσει.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Τζόσουα περιέγραψε στον πατέρα του την παράξενη ανακάλυψη που είχε κάνει. Οι ντόπιοι εντυπωσιάστηκαν και εξεπλάγησαν, αφού κανείς δεν είχε ακούσει ποτέ κάτι για το σπήλαιο και πολύ περισσότερο για τη διακόσμηση του, που πρέπει να πήρε χρόνια για να γίνει.

Το Shell Grotto είναι εξ ολοκλήρου υπόγειο. Μπορείς να κατέβεις από μια μικρή σκάλα, η οποία οδηγεί σε ελικοειδή σήραγγα και καταλήγει στο σπήλαιο. Όλα τα δωμάτια του καλύπτονται από πλούσια ψηφιδωτά, διαφόρων σχεδιασμών, φτιαγμένα από όστρακα. Υπάρχουν όστρακα μυδιών, κυδωνιών, από πεταλίδες, χτένια, στρείδια και άλλα.

Δεν έχει γίνει ραδιοχρονολόγηση σχετικά με την ηλικία των οστράκων, επειδή είναι ακριβή για την τοπική κοινωνία. Παράλληλα, αυτή η διαδικασία απαιτεί να σπάσουν μεγάλα τμήματα του σπηλαίου για να μελετηθούν. Κάτι που δεν θέλουν οι κάτοικοι και δεδομένου ότι η σπηλιά ήταν θεωρείται από το κράτους ως διατηρητέο μνημείο.

Χωρίς την κατάλληλη επιστημονική μελέτη, είναι αδύνατο να πει κάποιος, πότε δημιουργήθηκε το σπήλαιο. Έτσι, υπάρχουν όλα τα είδη των θεωριών, με την πιο δημοφιλή πως το Shell Grotto κτίστηκε από κάποιους εκκεντρικούς πλούσιους, χωρίς συγκεκριμένο σκοπό, πιθανώς το 1700.

Υπάρχουν στοιχεία ότι το σπήλαιο επισκευάστηκε πολλές φορές. Σε μια έρευνα του 2009, βρέθηκαν πέντε δείγματα κονιάματος, τα οποία εστάλησαν για ανάλυση και το καθένα ήταν διαφορετικό από τα άλλα. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τις διαδοχικές επισκευές.

Δυστυχώς, η παρούσα κατάσταση του σπηλαίου δεν είναι πολύ καλή. Τα περάσματα φωτίζονταν με λάμπες αερίου για πάρα πολύ καιρό, με αποτέλεσμα τα όστρακα να έχουν μαυρίσει από τον καπνό. Επίσης, υπάρχει πρόβλημα διαρροής νερού, με την υγρασία να έχει καταστρέψει πολλά από τα ψηφιδωτά.

shell3

shell1

shell2

shell4

shell5

shell8

shell7

shell9

Πηγή: Snoopit24