Σαν πυριτιδαποθήκη μοιάζει πλέον το σκηνικό στο Survivor, με τις σχέσεις ανάμεσα σε Διάσημους και Μαχητές να είναι οριακές και έτοιμες να ξεφύγουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, προς τέρψη του φιλοθεάμονος και αδηφάγου κοινού.

Το κλίμα ανάμεσα στις δύο ομάδες συνολικά και όχι απλά μεταξύ κάποιων παικτών, είναι τόσο ηλεκτρισμένο που αρκεί μία σπίθα, μία λάθος κουβέντα, μία απρόσεκτη κίνηση για να γίνει… Κούγκι – κανονικό, όχι σαν το μουσαντένιο του Καμμένου με τους δανειστές.

Τίποτα δεν προμήνυε στις αρχές του χθεσινού αγώνα ότι θα ζούσαμε το επεισόδιο με τη μεγαλύτερη ένταση. Το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο μάλλον στην αγωνιστική συμπεριφορά των Διάσημων και πώς θα επηρέαζε την ισορροπία δυνάμεων η αποχώρηση της Λάουρας. Η παραγωγή και το κανάλι ίσως να περίμεναν με αγωνία επίσης και το πώς θα συμπεριφερθεί το τηλεοπτικό κοινό, μετά την ψηφοφορία που οδήγησε στην έξοδο της ξανθιάς παρουσιάστριας και όχι της Ευρυδίκης Βαλαβάνη, που πολλοί ήθελαν – εξ ου και εκδηλώθηκαν στο διαδίκτυο έντονες αντιδράσεις, έως και αμφισβητήσεις για το αποτέλεσμα αυτό. Πολλοί περίμεναν και πώς θα ήταν η ζωή στην καλύβα των Διάσημων χωρίς τη Λάουρα – υπήρξαν όντως κάποια ενδιαφέροντα στιγμιότυπα (αναλυτικά πιο κάτω)!

Όλα αυτά όμως επισκιάστηκαν από την ένταση στη διάρκεια του αγώνα, με έπαθλο πίτσες, κρουασάν, σουφλέ σοκολάτας και διαμονή σε μία βίλα –παλάτι του νησιού.

Όλα ξεκίνησαν από τη στρατηγική που επέλεξαν να ακολουθήσουν οι Μαχητές, οι οποίοι φαίνεται ότι έπιασαν το νόημα και δεν θέλουν να χάσουν ξανά αγώνα. Τι έκαναν λοιπόν; Έβγαλαν εκτός αγώνα τον αδύναμο κρίκο της ομάδας τους, τον Σπαλιάρα – με τη συγκατάθεση φυσικά και του ίδιου, ο οποίος άλλο που δεν θέλει να κάθεται στον πάγκο, να λέει διάφορα εμψυχωτικά δήθεν και μετά να περιδρομιάζει τα έπαθλα ξεκούραστος.

Έτσι κι αλλιώς ο Σπαλιάρας είναι σαν τη… Λάουρα σε ανδρική έκδοση, ως προς τις αγωνιστικές επιδόσεις. Ωραίος στην παραλία και στις δηλώσεις, αλλά στους αγώνες θα έπρεπε να μετονομαστεί σε… Σπαλούφας (σύνθεση του Σπαλιάρα και της λούφας). Ο άνθρωπος δεν μπορεί να τρέξει, να ελιχθεί, ούτε να σκύψει. Στα εμπόδια που απαιτούν ευελιξία και σκυψίματα, πάει σαν να έχει καταπιεί λοστό, οπότε χάνει πανηγυρικά.

Οι Μαχητές και κυρίως οι παμπόνηροι Μάριος και Αναγνωστόπουλος το έχουν διαπιστώσει αυτό. Ξέρουν επίσης ότι δεν υπάρχει άλλος αδύναμος κρίκος στην ομάδα τους – που να χάνει δηλαδή με κατεβασμένα τα χέρια και εκ των προτέρων. Έτσι σκέφτηκαν ότι εάν ο Σπαλιάρας δηλώσει ασθενής (χωρίς την άδεια γιατρού φυσικά), τότε θα υπάρχει «πέναλτι», θα μπορούν δηλαδή οι Διάσημοι να επιλέγουν οποιονδήποτε αντίπαλο θέλουν και να βάζουν απέναντί του όποιον δικό τους παίκτη θέλουν. Με δεδομένο όμως ότι δεν υπάρχει άλλος αδύναμος στην ομάδα τους, δεν έχουν να φοβηθούν κάτι.

Γι’ αυτό και πήγαν στο σχέδιο «Σπαλιάρας off». Μετά τον πρώτο αγώνα λοιπόν που έδωσε ο «έχω πάει με 4000 γυναίκες» (απέναντι στον Κοκκινάκη από τον έχασε άνετα φυσικά) δήλωσε ότι δεν μπορεί να παίξει γιατί πονάει η μέση του! Η μέση εν τω μεταξύ είναι ένα περίεργο πράγμα: Την επικαλείσαι όποτε θες, για όσο θες και για οτιδήποτε θες. Είναι σαν την κόκα κόλα – πάει με όλα.

Οι Διάσημοι το κατάλαβαν αυτό, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι. Ειδικά από τη στιγμή που ο αγώνας πήγε ανάποδα συνολικά και όχι μόνο λόγω της τακτικής Σπαλιάρα. Ο Αγγελόπουλος έχασε από τον Μάριο και τον Αναγνωστόπουλο (κέρδισε μόνο Βασάλο δύο φορές), ο Χρανιώτης έγραψε τρεις ήττες σε ισάριθμες προσπάθειες και ο Μπο πέρασε και δεν ακούμπησε. Έμεινε μόνη της η Ευρυδίκη να προσπαθεί (4-1 επικράτησε της Σάρας), χωρίς να μπορεί να γείρει την πλάστιγγα.

Προκάλεσε ο πανηγυρισμός

Όλα έγιναν όμως με τη λήξη του αγώνα. Τότε συνέβησαν δύο γεγονότα, που έκαναν μπαρούτι τους Διάσημους: ο πανηγυρισμός του Σπαλιάρα για τη νίκη και μία φράση του Μάριου περί «κλάματος» – που πάντως οι τηλεθεατές δεν είχαν την ευκαιρία να ακούσουν, γιατί προφανώς είτε δεν το έπιασαν οι κάμερες, είτε κόπηκε στο μοντάζ.

Η ιστορία με τον Σπαλιάρα ήταν και η πιο εντυπωσιακή. Βλέποντας οι Διάσημοι τον παρουσιαστή και μοντέλο να φεύγει σαν σφαίρα από τον πάγκο, όπου υποτίθεται ότι είχε αράξει γιατί ξεκούραζε τη… μέση του και να πηγαίνει και να βουτάει με τους άλλους συμπαίκτες του για να πανηγυρίσει, τους γύρισε το μάτι.

Πρώτος αντέδρασε ο Αγγελόπουλος ο οποίος απευθύνθηκε στον Σπαλιάρα ρωτώντας τον ειρωνικά «πέρασε η μέση ε; πέρασε η μέση ε;». Και συμπλήρωσε: «δεν είναι άξιοι αντίπαλοι, δεν ξέρουν ούτε να κερδίζουν, ούτε να χάνουν. Περαστικά στη μέση»! Πιο καυστικός όμως ήταν ο Κοκκινάκης, ο οποίος άλλωστε έχει και τη μεγαλύτερη αθλητική διάκριση απ’ όλους όσους μετέχουν στο παιχνίδι. Κατηγόρησε τον Σπαλιάρα ότι δεν τηρεί το fair play, ότι κοροϊδεύει, δεν είναι ειλικρινής και αυτό που κάνει δείχνει ανηθικότητα και όχι αθλητικό ήθος!

Στο χορό μπήκε και ο Χρανιώτης, που άφησε κι αυτός μερικές αιχμές. Οι Διάσημοι θεώρησαν – και αυτό, είπαν, τους πείραξε πιο πολύ και όχι η ήττα – ότι ο Σπαλιάρας δεν τήρησε ούτε καν τα προσχήματα και πως ήθελε να δείξει στην αντίπαλη ομάδα ότι επίτηδες έμεινε εκτός αγώνα.

Ο Σπαλιάρας από την πλευρά του απάντησε ότι είναι ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς, επικαλέστηκε και τη θητεία του στους Διάσημους και απέδωσε την αντίδραση των Διάσημων στην αδυναμία τους να διαχειριστούν τις ήττες τους. Κατά πώς φαίνεται, ο ψηλόλιγνος παρουσιαστής θα την «μπαίνει» στους Διάσημους με κάθε ευκαιρία, παίρνοντας το αίμα του πίσω για το γεγονός ότι τον έδιωξαν κακήν κακώς από την ομάδα τους – είναι σαν ελέφαντας, δεν ξεχνάει τίποτα!

Στο τρολάρισμα είναι πρώτος μάλιστα. Σε κάποια στιγμή εξήγησε ότι έδειξε τόσο μεγάλο πάθος στους πανηγυρισμούς επειδή «στις νίκες ξεχνιέται ο πόνος» – και αλάτι σε πηγή να έριχνε ο μπαγάσας, λιγότερο θα πονούσε τους αντίπαλους.

Ο Σπαλιάρας μάλιστα θυμήθηκε και την ιστορία με την ψηφοφορία στους Διάσημους, από την οποία προτάθηκε και έφυγε τελικά ο Χούτος και επανέλαβε τις κατηγορίες ότι τη δουλειά τότε την έστησαν ο Κοκκινάκης με τη Λάουρα για να μην φύγει η τελευταία! Η υπενθύμιση ήταν για να υποστηρίξει ότι δεν δέχεται κατηγορίες περί μη ηθικού παιχνιδιού από κάποιον που μαγειρεύει ψηφοφορίες!

Προς υπεράσπιση του Σπαλιάρα έσπευσε πρώτος ο Αναγνωστόπουλος, που υπενθύμισε στους Διάσημους ότι σαράβαλο ήταν και στη δική τους ομάδα ο παρουσιαστής και γι’ αυτό τον έδιωξαν! Από κοντά και ο Βασάλος.

Πάντως τόσο ο Σπαλιάρας, όσο και οι συμπαίκτες του (Βασάλος, Μάριος και Αναγνωστόπουλος) ομολόγησαν εμμέσως πλην σαφώς ότι η επίκληση προβλήματος για τη μέση του παρουσιαστή, ήταν στο πλαίσιο μίας στρατηγικής της ομάδας. «Στρατηγική κάνουν ακόμα και η Ρεάλ με τη Μπαρτσελόνα, έτσι είναι το παιχνίδι» είπε ο Μάριος κάποια στιγμή, μη έχοντας συναίσθηση του αμαρτήματος της ύβρεως στο οποίο υπέπιπτε, συγκρίνοντας ναύτες με καπεταναίους.

Πάντως είναι γεγονός ότι κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να ακολουθεί τη δική της στρατηγική στον αγώνα, να αξιοποιεί τα δυνατά της χαρτιά και να «κρύβει» εντός των κανόνων, τις αδυναμίες της. Σε τούτη τη φάση, οι Μαχητές έχουν τη δυνατότητα αυτή, σε αντίθεση με τους Διάσημους, που στερούνται εναλλακτικών λύσεων – οι τελευταίοι την έπαθαν όπως ο Παναθηναϊκός νωρίτερα στη Νέα Σμύρνη, που ξέμεινε από παίκτες. Το… ρόστερ των Διάσημων έχει αυτή την ώρα χτυπητές αδυναμίες και οι Μαχητές που δεν είναι κορόιδα το εκμεταλλεύονται. Απλώς, το καθετί θέλει τον τρόπο του, γιατί αλλιώς, γίνεται του κουτρούλη ο γάμος.

Εκτός από το επεισόδιο με τον Σπαλιάρα είχαμε και το νέο κρούσμα με τον Μάριο, ο οποίος επικρίθηκε από τους Διάσημους για ειρωνική και υποτιμητική συμπεριφορά.
Ο Μπο λοιπόν είπε ότι άκουσε τον Μάριο στο τέλος του αγώνα να λέει κάτι του τύπου «πάτε στην παραλία και κλάψτε τώρα», εννοώντας ότι οι Διάσημοι πρέπει να βάλουν μαύρες πλερέζες λόγω ήττας! Με τα όσα λέει ο Μάριος στη διάρκεια του αγώνων δεν είναι περίεργο να ξεστόμισε κάτι τέτοιο. Γενικά ο Κύπριος έχει μία μόνιμη απορία: Γιατί οι αγώνες δεν λήγουν 10-0 υπέρ των Μαχητών. Θεωρεί σχεδόν πάντα, όταν μιλά με τους συμπαίκτες του και όχι μπροστά στον Τανιμανίδη, ότι οι Διάσημοι κερδίζουν από τύχη, ενώ οι Μαχητές από θεϊκό ταλέντο!

Μεταφέροντας ο Μπο στους συμπαίκτες του τη φράση του Μάριου περί κλάματος, έγινε το σώσε. Ο Αγγελόπουλος πήρε ανάποδες – καθόλου παράξενο για τον Ντάνο αυτό, το αντίθετο θα μας ανησυχούσε, μήπως αρρώστησε το παιδί, τον χτύπησε κάνας πυρετός και τέτοια. Απευθύνθηκε λοιπόν στον Μάριο ζητώντας σε έντονο ύφος εξηγήσεις. Πριν προλάβει όμως να προκύψει πρόβλημα με το συγκεκριμένο θέμα, ο Μάριος, αφού είπε στον Αγγελόπουλο πόσο πολύ τον… εκτιμά (αλίμονο) και θέλει να του εξηγήσει, έκανε τριπλή κωλοτούμπα στον αέρα, πέρασε από το μονόζυγο δύο φορές κι άλλες τόσες από δίζυγο, έκανε ένα άλμα στον πλάγιο ίππο και αφού κρεμάστηκε για λίγο από τους κρίκους, προσγειώθηκε άλλος άνθρωπος μπροστά στον Αγγελόπουλο που στο μεταξύ είχε αφρίσει. «Ξέρεις, δεν το είπα για σας, αλλά είναι μία έκφραση στην Κύπρο, όπου όταν κερδίζουμε πάμε και κλαίμε από χαρά», ήταν η δικαιολογία του, για να ηρεμήσει τον Ντάνο. Αν κλαίνε στη χαρά τους στην Κύπρο, τότε στη λύπη τι κάνουν; Φωνάζουν τον Νταλάρα και γλεντάνε;.

Τέτοιες αναδιπλώσεις πρέπει να διδάσκονται στην ενόργανη γυμναστική, αλλά κυρίως στις κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τα υπουργικά συμβούλια της σημερινής κυβέρνησης!

Ένταση ενόψει του σημερινού αγώνα ασυλίας

Είναι πλέον τόσο τεταμένες οι σχέσεις των δύο ομάδων που για πρώτη φορά οι Διάσημοι δεν χειροκρότησαν τη νίκη των Μαχητών, όταν ο Σάκης ανακοίνωσε επίσημα το αποτέλεσμα! Όπως φάνηκε κόπηκαν και οι… ανταλλαγές πληθυσμών ανάμεσα στις δύο καλύβες, στην παραλία όπου συμβιώνουν οι δύο ομάδες. Σχεδόν ούτε καλημέρα δεν λένε, με τις επισκέψεις να έχουν αραιώσει.

Οι αντίπαλοι ανταλλάσουν μέσω δηλώσεων προς τη παραγωγή διάφορες βολές και τροχίζουν τα «μαχαίρια» για την επόμενη αναμέτρηση.Ο σημερινός αγώνας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού είναι κρίσιμος. Ίσως πιο κρίσιμος δεν γίνεται στην παρούσα φάση του παιχνιδιού. Απόψε θα κριθεί η ασυλία και ποια ομάδα θα κληθεί να διώξει παίκτη της.

Οι Διάσημοι δεν έχουν περιθώρια να χάσουν. Σε περίπτωση ήττας θα μείνουν με τέσσερις παίκτες, έναντι έξι των Μαχητών. Μάλιστα αντιμετωπίζουν τον εξής κίνδυνο: Εάν προταθεί για αποχώρηση η Ευρυδίκη (δεν είναι απίθανο, αφού θα προταθούν τρεις εκ των πέντε), τότε πιθανότατα θα χάσουν μία δυνατή παίκτρια, που φέρνει πολλές νίκες. Κι αν χάσουν την Ευρυδίκη ίσως να μην συνέλθουν ποτέ, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην επόμενη φάση των ατομικών αθλημάτων, με λίγους Διάσημους, την ώρα που οι Μαχητές και θα διασωθούν, αλλά θα έχουν και μεταξύ τους ποιο δυνατές συμμαχίες.

Το θέμα είναι εάν η παραγωγή θα ρίξει σωσίβιο στους Διάσημους επιλέγοντας ένα στίβο που να του ευνοεί γενικά, ώστε να επέλθει και πάλι αριθμητική ισορροπία και να αρχίσουν να τρώγονται μεταξύ τους και οι Μαχητές.

Η απουσία της Λάουρας

Με αυτά και με κείνα πέρασε σε δεύτερη μοίρα η αποχώρηση της Λάουρας – σε συνδυασμό μάλιστα με την παραμονή της Ευρυδίκης στο παιχνίδι. Ο Κοκκινάκης έδειχνε πολύ επηρεασμένος από την απουσία της Λάουρας και τριγυρνούσε στην καλύβα σαν λαγωνικό μυρίζοντας ρούχα και άλλα αντικείμενα, που του θύμιζαν την καλή, πολύ καλή του φίλη. Ο Μπο έλεγε ότι η Λάουρα δεν γκρίνιαζε, δείχνοντας ότι η έλλειψη βιταμινών, από την κακή διατροφή, προκαλεί πρόβλημα στη μνήμη!

Η Βαλαβάνη ξαναέβαλε τα κλάματα μπροστά στην κάμερα όταν αναφερόταν στην Λάουρα. Κανονικά βάζεις τα κλάματα όταν στου συμβεί πράγματι κάτι κακό ή όταν σου καθαρίζουν κρεμμύδια, αλλά ίσως και η απουσία της Λάουρας να λειτουργεί τελικά ως απελευθερωτής δακρύων.

Πάντως ακούγοντας τα διάφορα δακρύβρεχτα για τη Λάουρα ο Αγγελόπουλος είχε μείνει κάποια στιγμή ενεός. Τουλάχιστον οι Μαχητές (Σπαλιάρας και Βασάλος) ήταν σε αυτό το θέμα ειλικρινείς, αφού ομολογούσαν ότι για λόγους αγωνιστικούς ήθελαν τη Λάουρα στο παιχνίδι!