Το έπαθλο του χθεσινού αγώνα στο Survivor ήταν η «επικοινωνία». Η Ελισάβετ δήλωσε ότι ανυπομονεί να ανταλλάξει γραπτά μηνύματα με τους δικούς της. Κακώς. Σε δύο τρεις μέρες θα μπορέσει να τους δει από κοντά. Το τηλεοπτικό κοινό, που την κράτησε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά μέσα στο παιχνίδι σε έξι ψηφοφορίες, την απάλλαξε χθες βράδυ μετά πολλών επαίνων, επιλέγοντας να αφήσει την πιο δυνατή αγωνιστικά Σάρα και τον εξελισσόμενο σε «αντι- Αγγελόπουλο» Γιάννη Σπαλιάρα, στον Άγιο Δομίνικο. Με το χθεσινό αγώνισμα να θυμίζει και λίγο χορό, η φοιτητριούλα, που θα έλεγε και ο Σαββόπουλος, είχε το τελευταίο τανγκό της στο Survivor!

Το αποτέλεσμα δεν ήταν έκπληξη για όσους παρακολουθούν απ’ έξω. Η ίδια η Ελισάβετ όμως αιφνιδιάστηκε μάλλον, καθώς περίμενε ότι και τούτη τη φορά θα κατάφερνε να την σκαπουλάρει και να συνεχίσει τις διακοπές στην Καραϊβική. Διότι η Ελισάβετ ήταν περίπου για την ομάδα της, τους Μαχητές, ότι και η Λάουρα για τους Διάσημους: βάρος και φύρα στο αγωνιστικό κομμάτι και σχετικά μικρή συνεισφορά στη συμβίωση – δίκιο είχε ο Βασάλος που γκρίνιαζε πάντα!

Βέβαια δεν έκανε τόση φασαρία και τσιριμόνιες όπως η ξανθιά παρουσιάστρια. Το πήγαινε λάου – λάου το πράγμα. Και χωρίς ποτέ να γίνει ιδιαίτερα συμπαθής και να αποκτήσει ρεύμα, πετύχαινε στις συγκρίσεις, που προέκυπταν κατά τις ψηφοφορίες και τις επιλογές που είχε το κοινό για να επιλέξει ποιον θα «στείλει», να μην είναι, ως τώρα, η χειρότερη λύση.

Έχοντας τον Σπαλιάρα όμως απέναντί της αυτή τη φορά ήταν σαφές ότι δεν θα μπορούσε να τον ξεπεράσει σε θετικές γνώμες (ο παρουσιαστής και μοντέλο συγκέντρωσε περίπου το 50% των ψήφων). Ο Σπαλιάρας έχει καταφέρει να αποκτήσει δημοφιλία, παρότι όλοι βλέπουν ότι στα αγωνίσματα είναι «εξωφυλαρούχας» και κάνει περισσότερο το «κοινό» και τον εκφωνητή από τα μεγάφωνα του… γηπέδου, παρά τον παίκτη. Η συμπάθεια που απολαμβάνει είναι σε αντίθεση με το γεγονός ότι δεν τα πάει καλά με κανέναν άλλο παίκτη του Survivor! Οι Διάσημοι τον έδιωξαν κλωτσηδόν μόλις βρήκαν ευκαιρία, ενώ οι Μαχητές όλο λένε ότι τον αγαπούν και τον σέβονται κι όλο στον κουβά της υποψηφιότητας για αποχώρηση τον στέλνουν. Κάποιος κοροϊδεύει κάποιον. Πιθανόν δε, όλος αυτός ο κατατρεγμός να τον κάνει αγαπητό στο κοινό, που ταυτίζεται με τους «κυνηγημένους» και τα «θύματα». Ο ίδιος δουλεύει καλά το «μπίρι μπίρι», ξέρει να βάλει δύο τρεις προτάσεις στη σειρά, διατηρεί την ψυχραιμία του πάντα κι ας πέφτουν φούρνοι τριγύρω του, καλλιεργεί έντεχνα το προφίλ του «ειλικρινούς» ανθρώπου, που τα λέει έξω από τα δόντια και δεν κάνει συνωμοσίες και με τούτα και με κείνα, προσπαθεί να προσπεράσει συμπαίκτες και αντιπάλους που αγωνιστικά είναι τρεις κατηγορίες πιο πάνω – έτσι όπως αδυνάτισε είναι και για λύπηση.

Δεν αποκλείεται πολλοί άνδρες να τον ψηφίζουν να παραμείνει στο Survivor όσο περισσότερο καιρό γίνεται, για… «ιδιοτελείς» και μόνο λόγους και έχοντας μία μόνο σκέψη και ένα φόβο: «ό,τι κάνουμε με τις γυναίκες, θα το κάνουμε όσο λείπει ο Σπαλιάρας – μόλις επιστρέψει δεν έχουμε καμία τύχη, είναι όλες δικές του!».

Η Σάρα, από την άλλη, έδειξε ότι έχει κοινό και είναι αγαπητή φυσιογνωμία και παρουσία στο παιχνίδι. Δεν την αποθεώνουν ακόμα, αλλά πιθανότατα έχει μεγαλύτερη αποδοχή από την Ευρυδίκη και παίζει να είναι το φαβορί για παρουσία στα τελικά, εάν περάσει γυναίκα στην επόμενη φάση. Αν σταματούσε να εκφράζεται και σαν 10χρονη, θα ήταν ακόμα καλύτερη.

Η… προδοσία του πρώην Μισθοφόρου

Η Ελισάβετ έδειξε ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στο παιχνίδι προς έκπληξη πολλών, ακόμη και συμπαικτών της, ανεξάρτητα συμπαθειών ή αντιπαθειών. Για την ακρίβεια «έφαγε» κόσμο και κοσμάκη πριν φτάσει να κουνήσει κι αυτή μαντίλι. Υπήρξε υποψήφια για αποχώρηση πέντε φορές – τις περισσότερες προτεινόμενη από τον Ορέστη Τσανγκ, ο οποίος έφυγε πάντως νωρίτερα! Στις ψηφοφορίες αυτές αποχώρησαν η αδελφή της Ειρήνη, ο Γουίλι (όχι ο μαύρος θερμαστής, αλλά ο λογοθεραπευτής από τη Θεσσαλονίκη), ο Πάνος Αργιανίδης, ο Ορέστης βέβαια, η Δοβλιατίδου και η Ελένη Δάρα.

Ωστόσο η Ελισάβετ θα μπορούσε να περάσει κι αυτό τον κάβο και να παραμείνει στο παιχνίδι. Έτσι κι αλλιώς δεν ψηφίστηκε από τους συμπαίκτες της στη μυστική ψηφοφορία (προτάθηκε ο Σπαλιάρας), ούτε υπήρξε επιλογή του Μάριου, ο οποίος καίτοι δεν ήταν κολλητός της, εξήρε την αγωνιστική της άνοδο και το ψυχικό της σθένος, και πρότεινε την Σάρα για αποχώρηση!

Η Ελισάβετ βγήκε στη σέντρα από έναν δικό της φίλο, που ήταν μαζί από τις αρχές του παιχνιδιού, τον Κώστα Αναγνωστόπουλο. Ο οποίος, στα στερνά του Survivor, «θυμήθηκε» τις ανάγκες της ομάδας και επέλεξε την «αδύναμη» Ελισάβετ από τον «δυνατό» Κωνσταντίνο Βασάλο. Αναγνωστόπουλος και Βασάλος ήταν από την αρχή σε διαφορετικές παρέες στην ομάδα των Μαχητών. Δεν είχαν κακές σχέσεις, αλλά σίγουρα κινούνταν σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις όλο αυτό τον καιρό. Ο Βασάλος ήταν στη παρέα του Πάνου Αργιανίδη και του Ορέστη Τσανγκ – με την οποία παρέα καλές έως προνομιακές σχέσεις είχε και ο Μάριος.

Αντίθετα ο Μισθοφόρος ήταν απέναντι από αυτή την παρέα και βρισκόταν συνεχώς με την Σάρα, την Ελισάβετ και την Ειρήνη Κολιδά, πριν εκείνη αποχωρήσει από το παιχνίδι. Υπεράσπιζε τα κορίτσια έναντι των κατηγοριών που εξαπέλυε η άλλη παρέα, περί αγωνιστικής μετριότητας και αποχής από τις δουλειές της καλύβας.

Στις ψηφοφορίες μάλιστα ήταν δεδομένη η συμπεριφορά και της μίας κλίκας και της άλλης. Η παρέα του Αναγνωστόπουλου σέντραρε μονίμως τον Ορέστη και τον Αργιανίδη. Η άλλη παρέα, την «έβρισκε» να στέλνει στον τάκο την Ελισάβετ και τον ίδιο τον Μισθοφόρο.

Από τις επιλογές του κοινού φάνηκε ότι η παρέα Αναγνωστόπουλου και κοριτσιών ήταν περισσότερο αγαπητή, με αποτέλεσμα να μείνει από την άλλη μόνο ο Βασάλος και φυσικά ο Μάριος, που έχει και δική του, αυτοτελή πορεία.

Αν λοιπόν ο Μισθοφόρος παρέμεινε πιστός στα κριτήριά του και στη φιλία του με την Ελισάβετ, η νεαρή φοιτήτρια με το φοβερό πείσμα και τη μεγάλη προσαρμοστικότητα στις άγριες συνθήκες του νησιού, δεν θα ήταν υποψήφια. Κανονικά και εφόσον δεν την «πρόδιδε» εκείνος, η Αϊναντζόγλου θα είχε ακόμη την ευκαιρία της.Η «ομάδα», τις ανάγκες της οποίας επικαλέστηκε ο Αναγνωστόπουλος για να δείξει την Ελισάβετ, δεν θα υπάρχει σε λίγο, αφού μετά από δύο τρεις αποχωρήσεις, τα αθλήματα θα γίνουν ατομικά.

Πιθανόν δε η κίνηση του Αναγνωστόπουλου να αποβεί σε βάρος του, καθώς η Σάρα που έμεινε τελικά στο παιχνίδι, αλλά και ο Βασάλος που ξέφυγε από τη διαδικασία της ψηφοφορίας αυτή τη φορά, είναι μάλλον πιο δυνατοί και επικίνδυνοι αντίπαλοι και διεκδικητές μίας θέσης στα τελικά, όταν έλθει η ώρα των ατομικών αγωνισμάτων. Σάρα και Βασάλος κάνουν μάλλον θετικό γκελ στο κοινό, καθώς φαίνονται αρκετά ειλικρινείς, λένε αυτό που σκέφτονται πιο ελεύθερα, ακόμη κι αν εκλαμβάνεται ως αφελής η σκέψη τους και πάντως δεν αναλώνονται σε μηχανορραφίες. Κάνουν ό,τι μπορούν αθλητικά, ό,τι λένε στις κάμερες τα λένε και στο συμβούλιο και σίγουρα δεν είναι αντιπαθείς.

Υπάρχει βέβαια πάντα και το σενάριο να υπήρξε συνεννόηση Αναγνωστόπουλου και Μάριου, ώστε να φέρουν τα πράγματα με τέτοιο τρόπο, που να προκύψει αποχώρηση της Ελισάβετ, γιατί έχουν στα σκαριά άλλες συμμαχίες και δεν πίστευαν ότι η μικροκαμωμένη νεαρά θα μακροημέρευε έτσι κι αλλιώς στο παιχνίδι. Αυτό θα φανεί από τη συνέχεια. Διότι «μαγειρέματα» ψηφοφοριών γίνονται – και είναι λογικό να γίνονται – σε ένα παιχνίδι, όπως το Survivor, που θέλει στρατηγική, τακτικές κινήσεις, ελιγμούς, παραπλανητικές ενέργειες, ντρίμπλες και διάφορα άλλα, που μπορούν να βοηθήσουν στο κυνήγι της νίκης.

Ο Αναγνωστόπουλος έδειχνε ιδιαίτερα στενοχωρημένος κατά την ανακοίνωση της αποχώρησης της Ελισάβετ και ίσως προβληματισμένος. Ίσως όμως και απλά να προσπαθούσε να καλύψει τις ενοχές του.

Το αγώνισμα του χορού

Το χθεσινό αγώνισμα δεν είχε τις εντάσεις και το ενδιαφέρον άλλων ημερών. Το έπαθλο ήταν ανταλλαγή sms με έναν συγγενή ή φίλο. Όταν όμως έχουν πέσει πανσέτες, μπριζόλες, σάντουιτς, βίλες και συναυλίες στο τραπέζι τις προηγούμενες μέρες, η ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων, δεν προκαλεί ενδιαφέρον.

Η εξέλιξη δε του αγώνα δεν ήταν θεαματική, αφού μετά τις πρώτες έξι επτά αναμετρήσεις, στις οποίες καταγράφηκε μία ισορροπία ανάμεσα στις δύο ομάδες, οι Μαχητές κυριάρχησαν και δεν άφησαν περιθώριο αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους – τελικό σκορ 10-5. Το παραδέχθηκε και ο Αγγελόπουλος ότι η νίκη των Μαχητών ήταν καθαρή, ενώ και οι άλλοι Διάσημοι διαπίστωσαν ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο.

Ο στίβος έτσι κι αλλιώς έδινε πλεονέκτημα στους λεπτεπίλεπτους και ευέλικτους Μαχητές.

Μέσα στη θάλασσα είχαν τοποθετηθεί δύο εξέδρες περίπου τριών μέτρων ύψους, μία πιο μέσα και η άλλη πιο έξω, προς την ακτή. Οι δύο εξέδρες συνδέονταν από αέρος με μία δοκό, που δεν την λες και πλατιά, αλλά σίγουρα δεν ήταν και πολύ στενή.

Ένα παίκτης ξεκινούσε από την μέσα εξέδρα με κατεύθυνση την άλλη, προς την ακτή και ένας συμπαίκτης του ήταν ήδη πάνω στη δοκό. Έπρεπε να βρουν τρόπο ώστε ο πρώτος να περάσει τον δεύτερο, μετά αντίστροφα και ξανά για τρίτη φορά να κάνουν αλλαγή, ώστε ο αρχικός παίκτης να συνεχίσει χωρίς άλλα ιδιαίτερα εμπόδια και να βγει στην ακτή, όπου τον περίμενε μία κατασκευή, στην οποία πετούσε κρίκους μεγάλους σαν στεφάνια για να βρει δύο φορές στόχο σε κάτι ξύλα – οι βολές δεν ήταν πολύ δύσκολες, ούτε όμως και πανεύκολες.

Το μεγάλο ενδιαφέρον και το πιο κρίσιμο σημείο του αγώνα ήταν πάνω στη δοκό: οι δύο συμπαίκτες έμοιαζαν να χορεύουν ταγκό και έπρεπε να κρατήσουν την ισορροπία τους, χωρίς να πέσουν στη θάλασσα. Εάν έπεφταν στο νερό, ξανάρχιζαν από την αρχή. Από τη δοκό δεν χωρούσε μεν να περάσει κι ο Πάγκαλος, αλλά σίγουρα δεν ήταν τόσο δύσκολη, αρκεί να έβρισκε κανείς την τεχνική και να είχε τη χάρη και την ευλυγισία ώστε να μην πέφτει σαν καρπούζι στη θάλασσα.

Στην αρχή οι παίκτες δυσκολεύτηκαν να βρουν αυτή την τεχνική. Αργότερα όμως το κατάφεραν καλύτερα. Ειδικά οι Μαχητές, που έχουν σωματότυπους πιο ταιριαστούς σε τέτοια αγωνίσματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά η Ελισάβετ κέρδισε την Ευρυδίκη (2-1) νίκες, καθώς πήγαινε αέρα. Κι αυτό παρότι η αθλητικογράφος κάνει pole dancing – φαίνεται τα πάει καλύτερα όταν ο στύλος είναι όρθιος, παρά όταν έχει να κάνει με οριζόντιο δοκάρι και εξαρτάται από άλλους συμπαίκτες.

Η έκπληξη ήρθε από τον Σπαλιάρα. Στην αρχή έδειχνε να κινείται στη δοκό σαν να είχε μόλις επιστρέψει από τίποτα τσιπουράδικα. Ως συμπαίκτης – βοηθός του Μάριου «κατάφερε» να καθυστερήσει τόσο πολύ το πέρασμα του Κύπριου, που ο τελευταίος δεν έριξε καν βολή και έχασε από τον Χρανιώτη – ο οποίος με τη σειρά του όπου ανακατεύτηκε κατά τα άλλα στο παιχνίδι τα έκανε κυριολεκτικά μούσκεμα!

Ο Σπαλιάρας μάλιστα κατάφερε να κάνει τον Μάριο να χάσει και σε επόμενο αγώνα του – απέναντι στον Αγγελόπουλο – αφού δεν μπορούσε εύκολα να ισορροπήσει. Στον δικό του αγώνα έχασε από τον Μπο και τα σύννεφα αμφισβήτησης άρχισαν και πάλι να συγκεντρώνονται από πάνω του. Όμως ο ίδιος έδειξε απτόητος και δικαιώθηκε. Με τη βοήθεια του Βασάλου – που τον πέρασε καλά από τη δοκό – νίκησε τον Αγγελόπουλο για πρώτη φορά στο Survivor -το έλεγε μετά συνέχεια, ίσως για να το πιστέψει και ο ίδιος! Ο Αγγελόπουλος το πήρε ως κομπλιμέντο και έτσι δεν είχαμε τα καλά της Κυριακής, που είχαν κάνει την παραλία, σαν τη χθεσινοβραδινή Λεωφόρο!

Στο τέλος μάλιστα ο Σπαλιάρας, με το σκορ 9-5, κέρδισε και τον Κοκκινάκη, δίνοντας τη νίκη στους Διάσημους και αμέσως μετά ξεχύθηκε στην παραλία, έδειχνε τους συμπαίκτες του και πανηγύριζε σαν να κέρδισε στο Γουέμπλεϊ – μόνο αυτόγραφα δεν μοίρασε. Η εκδίκηση της… γυφτιάς ή η δικαίωση του στίχου «τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα»!

Ο Βασάλος επίσης ήταν καλός, αφού κέρδισε τρία παιχνίδια – έσκασε που το έπαθλο δεν ήταν φαγητό, αλλά συγκρατήθηκε και δεν γκρίνιαξε – ο Αναγνωστόπουλος πρόσθεσε άλλες δύο νίκες και ο Μάριος μία.

Από την άλλη, ο Χρανιώτης, όπως είπαμε ήταν όλα τα (χαμένα) λεφτά. Από φωνή καλός, να πάει και σε συναυλίες με τον Στινγκ και να τραγουδήσει κιόλας – έτσι όπως τα έχει κάνει ο ροκ σταρ με τις «παραστάσεις δωματίου» που δίνει! Αλλά από χορό, καλό είναι να τον αποκλείσουν οι ατζέντηδες από ταινίες που απαιτούν τέτοιο προσόν. Ο Χρανιώτης έβαλε το χεράκι του σε πέντε από τις δέκα ήττες που είχε η ομάδα του – δύο ως βασικός παίκτης και τρεις ως συμπαίκτης. Κάθε φορά που έπρεπε να περάσει από τη δοκό ή να βοηθήσει άλλον, γραπωνόταν από πάνω του σαν τρομαγμένο μωρό και κάνανε βουτιά. Γενικά τους έσπασε τα νεύρα όλων. Ευτυχώς από κάτω δεν είχε πέτρες, καθότι έχει αδυναμία να βουτάει στα ρηχά και να βαράει το κεφάλι του κι έτσι βγήκαν όλοι σώοι από τη δοκιμασία!


Τα βρήκαν Σπαλιάρας – Κοκκινάκης, λίγο πριν τους μαζέψουν

Στο χθεσινό επεισόδιο έληξε και η κόντρα του Σπαλιάρα με τον Κοκκινάκη, που παραλίγο να ξεφύγει από κάθε όριο πριν δυο τρεις μέρες. Το πρόβλημα ήταν μεγάλο, καθώς πέσανε βρισίδια και το κλίμα έγινε εκρηκτικό, στα όρια ακόμη και χειροδικιών. Λίγο ακόμα και θα παρενέβαινε η παραγωγή, καθώς δεν είναι εύκολο να τους συγκρατήσουν μικρόσωμοι παίκτες όπως ο Αναγνωστόπουλος, ο Χρανιώτης ή ο Μάριος.

Η κατάσταση είχε αρχίσει να εξομαλύνεται ήδη στο προχθεσινό επεισόδιο, όταν ο Κοκκινάκης, που είχε φτάσει μέσα στα μεσάνυχτα στην καλύβα των Μαχητών και είπε πολλά «γαλλικά» στον Σπαλιάρα, έκανε πίσω. Ο Σπαλιάρας δέχθηκε την κίνηση καλής θέλησης του Κοκκινάκη και έτσι δρομολογήθηκε η πλήρης εκτόνωση.

Οι δύο άνδρες είχαν «συνάντηση κορυφής» και συζήτησαν με τη δέουσα σοβαρότητα όλα τα ανοιχτά θέματα και τα αγκάθια στις διμερείς σχέσεις. Συζήτησαν για παράδειγμα το… εδαφικό (πώς θα γίνονται οι επισκέψεις από τη μία καλύβα στην άλλη), το θέμα των εγγυήσεων, (ποιοι συμπαίκτες τους θα μπουν στη μέση σε μία νέα κρίση), το εποικιστικό (πολλά σούρτα φέρτα έχουν οι κοπέλες των δύο ομάδων, που εγκαθίστανται πότε εδώ και πότε κει και αυτό τους μπερδεύει), την παράδοση των όπλων (ματσέτες, τσεκούρια κλπ) σε χέρια πιο ήρεμων συμπαικτών– σοβαρά θέματα να πούμε, που απασχολούν τη ζωή στο τροπικό νησί. Συμφωνήθηκε να αναπτυχθούν μεν οι εμπορικές σχέσεις, αλλά δεν υπήρξε σύμπτωση απόψεων στο θέμα της μεταφοράς μυστικών μαγειρικής, (στα οποία έχει πνευματικά δικαιώματα ο Κοκκινάκης), από τον Σπαλιάρα στην ομάδα στων Μαχητών – ο παρουσιαστής έδειξε ανένδοτος στο να συνεχίσει να μαρτυρά πράγματα που έμαθε από την περίοδο που ήταν στους Διάσημους, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να γίνει αγαπητός και να μη τον ψηφίζουν οι συμπαίκτες του. Για το θέμα των ψηφοφοριών και της στρατηγικής κάθε ομάδας και κάθε παίκτη στα παιχνίδια, δεν είπανε κουβέντα – ούτε για τη Λάουρα υπήρξε κάποια νύξη λένε διπλωματικές πηγές, που παρακολούθησαν τη διάσκεψη.

Φέρτε μας τον Ερντογάν

protothema